«Απολογία» Τσίπρα για το Μάτι και υψηλοί τόνοι με τον Κ. Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να χάνει την ψυχραιμία του όταν η συζήτηση πήγε στο Μάτι και στην τραγωδία με τους 102 νεκρούς.

Οι υψηλοί τόνοι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις πυρκαγιές ήταν αναμενόμενοι. Όμως, η κατάσταση… πήγε να ξεφύγει κατά τη δευτερολογία των πολιτικών αρχηγών καθώς, όπως φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας έπεσε στην παγίδα και βρέθηκε αμυνόμενος για την τραγωδία στο Μάτι.

Αλλά και για τη διακωμώδηση από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του 112 και των εκκενώσεων που έσωσαν ζωές στις πρόσφατες πυρκαγιές.

Στην πρώτη του ομιλία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να μη θέλει να συγκρουστεί με τον Αλέξη Τσίπρα και κράτησε χαμηλούς τόνους. Ωστόσο, η επιθετική τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και οι ευθείες βολές κατά του πρωθυπουργού, με επιχειρήματα που χρησιμοποιούν ακόμη και τα troll του διαδικτύου, όξυνε την κατάσταση.

Ετσι, λοιπόν, το Μάτι και οι νεκροί στη μεγαλύτερη μεταπολιτευτική τραγωδία της χώρας, όπως αναμενόταν, έπεσε στο τραπέζι με τον κ. Τσίπρα να προσπαθεί να απολογηθεί για τα λάθη και τις παραλείψεις εκείνης της κυβέρνησης.

Το γεγονός και μόνο ότι είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κρίθηκε από τον ελληνικό λαό», έδειξε την αμηχανία του, όπως και οι κατηγορίες περί τυμβωρυχίας από τη Νέα Δημοκρατία.

Κατέφυγε δε στην προσφιλή του τακτική να διαβάζει απόψεις δημοσιογράφων ή επικοινωνιολόγων που διάκεινται εχθρικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά τον Λευτέρη Κουσούλη (που έκανε λάθος και το όνομά του).

Λες και οι απόψεις ατόμων που δεν έχουν καμιά σχέση με κόμματα, και που διατηρούν προσωπικές απόψεις και κριτική στάση σε οποιοδήποτε κόμμα, μπορούν να γίνονται επιχείρημα για τους πολιτικούς αρχηγούς.

«Εχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές», ήταν η φράση του κ. Τσίπρα ο οποίος προσπάθησε επί της ουσίας να «ξεπλύνει» την τραγωδία του 2018 και τους 102 νεκρούς με τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης.

Οι πρωταγωνιστές

Κόντρα υπήρξε και για τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, για τους οποίους ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι έχουν εμπλοκή στην τραγωδία στο Μάτι και συνεπώς είναι απορίας άξιον, είπε, γιατί ο πρωθυπουργός τους διατηρεί στη θέση τους. Μήπως σας κρατάνε κάπως και γιατί, διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, η απάντηση από τον πρωθυπουργό ήταν… έτοιμη καθώς φαίνεται ότι στο Μαξίμου είχαν προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο.

«Ξέρετε ότι ο κ. Τσουβάλας απαλλάχτηκε από τη Δικαιοσύνη επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ως μη έχων καμία ευθύνη για το Μάτι. Φαντάζομαι το γνωρίζετε» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής κ. Κολοκούρης προάχθηκε το 2018 και το 2019 δύο φορές επί ΣΥΡΙΖΑ. Τον κάνατε πρώτο υπαρχηγό. Να μη θυμίσω ποιον είχατε αρχηγό της πυροσβεστικής που πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις, συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η πορεία μιας πυρκαγιάς υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι προβλέψιμη. Η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει. Έχουμε τη δυνατότητα για να προνοήσουμε για εκκενώσεις κλπ. Περιμένω να μας υποδείξετε συνομιλητή για την πολιτική προστασία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έψεξε τον κ. Τσίπρα λέγοντας ότι «δεν θα ζητώ την άδειά σας για το πότε και πόσο θα μιλάω. Διατηρώ το δικαίωμα να μιλάω. Το επιτελικό κράτος ως μορφή λογοδοσίας και διεκπεραίωσης σύνθετων έργων θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών. Δεν βλέπω κάποια πρεμούρα να τις ζητήσετε» ανέφερε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.

Βεβαίως, η φράση που έμεινε και σημάδεψε τη διαδικασία στη Βουλή, και η οποία αφορούσε στο Μάτι, ειπώθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη: «Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».

in.gr