Καιρός – Τοπικά ισχυρά φαινόμενα από το μεσημέρι – Πού απαιτείται προσοχή [χάρτης]

Αγριεύει ο καιρός και από το μεσημέρι αναμένονται ισχυρά φαινόμενα κατά τόπους.

Σύμφωνα με το meteo.gr, από το μεσημέρι της Τετάρτης, θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα, τα φαινόμενα στη Θράκη, στην Ανατολική Μακεδονία και στη Χαλκιδική θα είναι κατά τόπους ισχυρά και υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων. Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται ο ολικός υετός που αναμένεται έως το βράδυ της Τετάρτης 01/09 καθώς και οι περιοχές όπου τα φαινόμενα θα είναι ισχυρότερα και υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. 

Η πρόβλεψη της Χ. Ρήγου

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, σήμερα, στα δυτικά και νότια θα επικρατήσει ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, το μεσημέρι και το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.

Αυτή η πρόσκαιρη συννεφιά θα δώσει τοπικές βροχές στη κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.

Τοπικές βροχές αναμένονται όμως το μεσημέρι στην ανατολική Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, την Εύβοια και τις Σποράδες. Μάλιστα στην Εύβοια και τις Σποράδες κατά τη διάρκεια της νύχτας προς το ξημέρωμα της επόμενης μέρας, αναμένεται να βρέξει και πάλι, με ένα πέρασμα καταιγίδας, έτσι η βροχή θα είναι λίγο πιο έντονη.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα, θα φτάσει τους 32 στα βόρεια και δυτικά, 35 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο οι μέγιστες δεν θα ξεπεράσουν του 30-32 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν σε βορειοδυτικές διευθύνσεις στο Ιόνιο 4-6 μποφόρ και στο Αιγαίο 3-5 και στα νότια τμήματα μέχρι και 6 μποφόρ.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, με ασθενείς τοπικές βροχές στα βορειοανατολικά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι ήπιοι 2-4 μποφόρ, βόρειοι που θα στραφούν σε νοτιάδες.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ηλιοφάνεια και τοπικές νεφώσεις. Το μεσημέρι όμως στα γύρω ορεινά θα βρέξει και πιθανόν να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου με βόρειο άνεμο στο Θερμαϊκό 3-4 και το βράδυ 5 μποφόρ.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος καιρός.
Στην υπόλοιπη χώρα πρόσκαιρες νεφώσεις μέχρι το απόγευμα με σποραδικές βροχές και κυρίως στα βόρεια σποραδικές καταιγίδες.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5, στα δυτικά και τα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, γρήγορα όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα ο καιρός σταδιακά θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα βόρειοι βορειοδυτικοί, που το βράδυ θα ενισχυθούν τοπικά στα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην Πελοπόννησο γενικά αίθριος.
Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τοπικά βόρειοι με την ίδια ένταση. Από το μεσημέρι στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου. 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στην Κρήτη τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια από το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, με ενίσχυση από το απόγευμα στα 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά γενικά αίθριος, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και μέχρι το απόγευμα θα σημειωθούν ασθενείς βροχές κυρίως στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Από αργά το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ, που βαθμιαία από το απόγευμα θα ενισχυθούν στα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή in.gr