Στέλιος Πέτσας: Αυξάνουμε τον προϋπολογισμό για εντάξεις έργων σε ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάπτυξης

Την περαιτέρω αύξηση του προϋπολογισμού για εντάξεις έργων στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο 1st Digital Beach Summit της Πρέβεζας.

Ο κ. Πέτσας συμμετείχε στην συζήτηση για τις προκλήσεις στην ανάπτυξη των «έξυπνων πόλεων» και την αξιοποίηση του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης” και τόνισε ότι «επεξεργαζόμαστε μια τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό προκειμένου να εντάξουμε όσο πιο πολλά έργα μπορούμε, ώριμα έργα που έχουν υποβληθεί ώστε αυτά αφού ενταχθούν στο Αντώνης Τρίτσης να δούμε πού μπορούμε να να τα διαχειριστούμε και στα άλλα χρηματοδοτικά μας εργαλεία είτε είναι το ΕΣΠΑ είτε το Ταμείο Ανάκαμψης».

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ακόμα ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για έργα τριπλάσιου προϋπολογισμού από τον προβλεπόμενο που είναι 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και ήδη αυτές έχουν φτάσει στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει τα κατάλληλα εργαλεία αλλά και το κατάλληλο προσωπικό για να αξιοποιήσει τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να αναπτύξουν δράσεις και εφαρμογές στο πλαίσιο της «έξυπνης πόλης».

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητής Κωνσταντίνος Αρραβώσης τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των νέων τεχνολογιών ώστε να παρακολουθείται η ποσότητα και η ποιότητα του παρεχόμενου νερού, προσθέτοντας οτι σε κάποιες περιπτώσεις χάνεται ποσότητα νερού κοντά στο 50% πριν αυτό φτάσει στον καταναλωτή χωρίς να μπορεί σήμερα να διαπιστωθεί πού χάνεται αυτό.

Ο Νικόλαος Μποτίνης, Regional Manager της Cisco για την Ελλάδα την Κύπρο και την Μάλτα είπε ότι η εταιρία που εκπροσωπεί εργάζεται ώστε οι έξυπνες πόλεις να έχουν και τις κατάλληλες διασυνδεδεμένες κοινότητες ώστε να αξιοποιούνται σωστά από την αυτοδιοίκηση οι πόροι που λαμβάνονται από το κεντρικό κράτος. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα ότι μία λύση είναι να μπορεί να εφαρμόζεται σωστά η στάθμευση στις πόλεις ώστε να βρίσκονται εύκολα οι θέσεις και να μην τριγυρνούν τα αυτοκίνητα άσκοπα και να παράγουν ρύπους.

Ο Δημήτρης Κάνταρος, COO της Sigfox Hellas, τόνισε ότι η εταιρία που εκπροσωπεί δίνει λύσεις για την μαζική συλλογή των δεδομένων όπως η μαζική εξάπλωση αισθητήρων που έχουν εφαρμογή για παράδειγμα στις φυσικές καταστροφές και την γεωργία. Όπως εξήγησε το εύρος των έξυπνων λύσεων πρέπει να απαντάται και στην ασφάλεια των δεδομένων.

Για τις δράσεις του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης μίλησε και ο ερευνητής Δημοσθένης Ιωαννίδης ο οποίος εξήγησε ότι όλες αυτές οι τεχνολογίες και εφαρμογές θέλουν δεξιότητες και άτομα με γνώση.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση και αυτοδιοίκηση

Με την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης και εκπροσώπου του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Μιχάλη Κούπκα ξεκίνησε η συζήτηση για την Ηλεκτρονική διακυβέρνηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του Digital beach summit στην Πρέβεζα.

Όταν παντρεύεται όμορφα ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα είναι ένα εχέγγυο καλού αποτελέσματος είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησης του ο κ. Κούπκας. Αποκάλεσε τα χρόνια πανδημίας «χρόνια χρυσής ευκαιρίας» και την Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο κ. Δημήτρης Σταμάτης διευθύνων σύμβουλος της ΔΑΕΜ και εκπρόσωπος του δημάρχου Αθηναίων, τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν το όχημα για την μετάβαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά για να είναι αποδοτικές χρειάζονται τα δεδομένα και στόχος για το μέλλον είναι η παραγωγή και συλλογή τους για να υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες.

Η συζήτηση συνεχίστηκε με την εισήγηση του κ. Νικήτα Γεωργιάδη, Virtual Sales Account Manager της Cisco. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι ο κορονοϊός επιτάχυνε τις διαδικασίες και πλέον στους πολίτες δίνονται εργαλεία, πλατφόρμες και εφαρμογές για την εξυπηρέτηση τους καθώς και ότι η εταιρεία του μπορεί να βοηθήσει στο κομμάτι της επικοινωνίας και της ασφάλειας.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Pencho Kuzen, Policy Advisor του Konrad-Adenauer-Foudation ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν δεν λειτουργεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν θα λειτουργεί καθόλου.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Ηλίας Παλιαλέξης.

Πηγή newsit.gr