Στέφανος Τσιτσιπάς – Η στοχοποίηση, το «κράξιμο» και το πάθημα που δεν έγινε μάθημα

Η στοχοποίηση από τον chair umpire, ο κόσμος που ήταν επηρεασμένος από τα τελευταία γεγονότα και γιούχαρε τον Ελληνα τενίστα και το περσινό πάθημα με τον Τσόριτς, που δεν έγινε μάθημα – Ο Στέφανος έχασε το μυαλό του και μαζί και το παιχνίδι με τον Αλκαράθ.

5 Σεπτεμβρίου 2020: Ο Στέφανος Τσιτσιπάς αντιμετωπίζει τον Μπόρνα Τσόριτς για τον τρίτο γύρο του US Open. Ο Ελληνας τενίστας παίρνει το τρίτο σετ με 6-4 και κάνει το 2-1 στο ματς. Στο τέταρτο σετ ο συμπατριώτης μας προηγείται με 5-1 και όλα δείχνουν ότι θα καταφέρει να πάρει τη νίκη και την πρόκριση στον τέταρτο γύρο της αμερικάνικης διοργάνωσης.

Θα ήταν η πρώτη φορά που θα πέρναγε στους «16» του συγκεκριμένου τουρνουά. Από εκείνο το σημείο και μετά, όμως, όλα άλλαξαν. Ο Στέφανος έπαθε «μπλακ άουτ» και ο Κροάτης με έξι συνεχόμενα games γυρίζει το σετ και με 7-5 ισοφαρίζει σε 2-2. Το παιχνίδι οδηγείται σε πέμπτο σετ, το οποίο τελικά κρίνεται στο τάι μπρέικ. Εκεί ο Τσόριτς αποδείχθηκε ψυχραιμότερος και με 7-4 έκανε το 3-2 και ολοκλήρωσε μια επική ανατροπή.

3 Σεπτεμβρίου 2021: Η ήττα από τον Κροάτη και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο ήρθε θα έπρεπε να είχε λειτουργήσει σαν ένα καλό μάθημα για τον Στέφανο Τσιτσιπά. Ομως, όπως φάνηκε στο προχθεσινό παιχνίδι με τον Κάρλο Αλκαράθ, ο Ελληνας τενίστας μπορεί να έπαθε, αλλά δεν έμαθε. Ο 23χρονος έχασε το πρώτο σετ με 6-3, αλλά πήρε το δεύτερο με 6-4. Στο τρίτο προηγήθηκε με 5-2 και βρέθηκε μια… ανάσα από το 2-1. Ηταν ένα κομβικό σετ για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Ωστόσο, όπως και πριν από ένα χρόνο, δεν κατάφερε να κλείσει το σετ. Ο Ισπανός γύρισε από το 5-2, έστειλε το σετ σε τάι μπρέικ και κυριάρχησε κατά κράτος.

Με 7-2 έκανε το 2-1 στα σετ και πήρε το πάνω χέρι στον αγώνα. Στο τέταρτο σετ ο Στέφανος έκανε… πάρτι και με 6-0 ισοφάρισε σε 2-2 το παιχνίδι και το οδήγησε σε πέμπτο σετ. Οσο και αν προσπάθησε στο πέμπτο σετ δεν κατάφερε να κάνει μπρέικ, με αποτέλεσμα οι δύο τενίστες να λύσουν τις διαφορές τους στο tie break. Ο Στέφανος ξεκίνησε στο tie break ως φαβορί. Όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε ο ίδιος και οι θαυμαστές του. Ο Ισπανός προηγήθηκε με 6-4 και παρότι ο Τσιτσιπάς «έσβησε» τα δύο από τα τρία ματς πόιντ και πήρε τις μπάλες για να σερβίρει και να «σβήσει» και το τρίτο. Ο Αλκαράθ, ωστόσο, έκανε μίνι μπρέικ και με 7-5 πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του.

Οι δύο αγώνες έχουν πολλά κοινά. Ηταν και οι δύο για τον τρίτο γύρο του US Open και ο Στέφανος έχασε με σοκαριστικό τρόπο. Εχασε δικά του παιχνίδια ουσιαστικά. Ειδικά το παιχνίδι με τον Μπόρνα Τσόριτς, στο οποίο βρέθηκε ένα game μακριά από την πρόκριση. Προχθές, εάν έκανε το 2-1 θα είχε… αποτελειώσει τον ταλαντούχο, αλλά άπειρο Αλκαράθ. Ο Ισπανός, μετά το πρώτο σετ και το πολύ καλό ξεκίνημα που έκανε στο δεύτερο (3-0), είχε αρχίσει να χάνει τον ρυθμό του και έδειχνε να βρίσκεται στα… σχοινιά. Ο τρόπος με τον οποίο γύρισε το παιχνίδι στο τρίτο σετ του έδωσε αυτοπεποίθηση και πίστη ότι μπορεί να τα καταφέρει. Παρότι στο τέταρτο δέχθηκε τρία μπρέικ, στο πέμπτο έχοντας στο μυαλό του ότι μπορεί να τα καταφέρει, πάλεψε, έστειλε το παιχνίδι στο τάι μπρέικ και πήρε τη νίκη.

Η διαφορά του Τσιτσιπά με τον Αλκαράθ είναι μεγάλη, όσον αφορά στην ποιότητα και τις ικανότητες των δύο αθλητών. Αυτό φάνηκε από τα μέσα του δεύτερου σετ μέχρι το 5-2 του τρίτου, όταν ο Στέφανος ελάττωσε τα αβίαστα λάθη και άρχισε να πιέζει περισσότερο, με βαθιά χτυπήματα. Επίσης, φάνηκε ξεκάθαρα στο τέταρτο σετ, όταν ο Ελληνας τενίστας βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Μπήκε, έπαιξε το παιχνίδι του και έκανε τον Ισπανό να φαίνεται λίγος. Τον… κατάπιε. Με 91% (10/11) κερδισμένους πόντους στο πρώτο σερβίς, 9 winners και έχοντας μόλις 4 αβίαστα λάθη, έφτασε στο εμφατικό 6-0. Στο πέμπτο σετ είχε την ευκαιρία να κάνει μπρέικ στο 6ο γκέιμ και να κάνει το 4-2, αλλά δεν τα κατάφερε. Εάν το είχε κάνει πιθανότατα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά και θα μιλάγαμε για πρόκριση. 

Το προχθεσινό παιχνίδι το έχασε ο Στέφανος, χωρίς αμφιβολία. Όπως και τον αγώνα του 2020 με τον Τσόριτς. Μόνο που στο παιχνίδι με τον Κροάτη υπήρχε η δικαιολογία ότι ο Ελληνας τενίστας είχε απέναντί του έναν έμπειρο αντίπαλο. Εναν αθλητή, τοπ επιπέδου. Προχθές, είχε ένα αμούστακο παιδί, μόλις 18 ετών, που τώρα προσπαθεί να φτάσει στο τοπ επίπεδο. Η ήττα από τον Ισπανό ήταν πιο σοκαριστική, παρότι ουσιαστικά ο Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να φτάσει ποτέ πολύ κοντά στη νίκη. Όπως έκανε με τον Μπόρνα Τσόριτς, όταν βρέθηκε μπροστά με 5-1 στο τέταρτο σετ. Παρόλα, αυτά πρόκειται για μια μεγάλη αποτυχία. Δεν είναι άλλωστε μυστικό ότι ο Στέφανος ξεκίνησε το US Open με στόχο τον τελικό.

Στοχοποίηση και «κράξιμο»

Η αποθέωση από την κατακραυγή απέχει ελάχιστα. Αυτό το κατάλαβε από πρώτο χέρι ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο προχθεσινό παιχνίδι. Ο Ελληνας τενίστας σε όλα τα τουρνουά που λάμβανε μέρος γνώριζε την αποθέωση από τον κόσμο. Το κοινό ήταν με το μέρος του. Ακόμα και όταν έπαιζε με τενίστες όπως ο Ναδάλ, ο Φέντερερ, ο Τζόκοβιτς. Προχθές, όμως, όλοι όσοι βρέθηκαν στο γήπεδο ήταν εναντίον του. Ακόμα και ο chair umpire. Όλα αυτά βέβαια οφείλονται στον σάλο που προκλήθηκε μετά το παιχνίδι με τον Αντι Μάρεϊ στον πρώτο γύρο και τα toilet breaks. Ο Σκωτσέζος τενίστας, ο οποίος έχει τεράστιο κοινό και φανατικούς θαυμαστές, κατηγόρησε ευθέως τον Στέφανο για coaching και βρώμικα… mind games, με τα λεγόμενα του Βρετανού να στρέφουν τον κόσμο απέναντι στον Τσιτσιπά.

Στο προχθεσινό παιχνίδι με τον Ισπανό όλο το γήπεδο ήταν εναντίον του Ελληνα τενίστα. Αυτό φάνηκε περισσότερο κατά τη διάρκεια του τέταρτου σετ, όταν ο Τσιτσιπάς κυριάρχησε κατά κράτος στο κορτ και έφτασε στο εμφατικό 6-0. Μόνο κάποιοι ελάχιστοι χειροκροτούσαν τον συμπατριώτη μας όταν έπαιρνε πόντους, ενώ αντίθετα όταν έπαιρνε πόντο ο Ισπανός όλο το γήπεδο σηκωνόταν όρθιο και πανηγύριζε για τον Αλκαράθ. Πρωτόγνωρες εικόνες. Ακόμα και ο chair umpire ήταν απέναντι στον Στέφανο. Στα πρώτα στάδια του παιχνιδιού χρέωσε τον συμπατριώτη μας με time warning (σ.σ άργησε να παίξει), ενώ στη συνέχεια του έδωσε και coaching warning (σ.σ ότι λάμβανε οδηγίες από τον πατέρα του). Δύο πράγματα για τα οποία κατηγόρησε ο Αντι Μάρεϊ τον Στέφανο. Ότι δέχεται coaching και ότι αργεί επίτηδες. 

Δεν ήταν τυχαία όσα συνέβησαν στο προχθεσινό ματς. Ο Τσιτσιπάς έχασε το μυαλό του με όσα έβλεπε να γίνονται στο κορτ. Χωρίς αμφιβολία η εχθρική ατμόσφαιρα έπαιξε το ρόλο της. Ο ίδιος στις δηλώσεις που έκανε μετά το ματς ανέφερε: «Μετά το κοινό εδώ, υποθέτω αυτά τα δυο πράγματα ήταν τα πιο έντονα που έλαβαν χώρα εδώ. Με εξέπληξε, αλλά δεν άφησα τον εαυτό μου να τον πάρει από κάτω επειδή ήμουν εκεί έξω και έπαιζα το παιχνίδι. Η στήριξη των fans είναι σημαντική, αλλά πρέπει να βγεις εκεί έξω και να παίξεις.

Ξέρω πως όλα αυτά τα πράγματα έγιναν εναντίον μου χωρίς λόγο. Πήρα toilet break σαν κάθε κανονικός αθλητής. Μπορεί να έκανα λίγο περισσότερο από άλλους αθλητές, αλλά αν υπήρχε ένας κανονισμός που να έλεγε ότι δεν μπορώ να κάνω παραπάνω από έναν συγκεκριμένο χρόνο, θα τον ακολουθούσα. Ο κόσμος όμως δεν καταλαβαίνει. Είναι εδώ για το θέαμα. Θέλουν να δουν τένις. Είναι ανυπόμονοι, ειδικά η νέα γενιά. Απλά θέλουν να έχουν τένις γρήγορα. Εγώ το μόνο που έκανα ήταν να αλλάξω τα βρεγμένα ρούχα με στεγνά ρούχα.

Προφανώς, είναι τεράστιο ζήτημα αυτό. Και κανείς δεν συζητάει για άλλα θέματα, όπως όταν οι παίκτες κάνουν περισσότερο χρόνο απ’ όσο επιτρέπεται να κάνουν, κάτι που ήταν και για μένα δύσκολο όταν τους αντιμετώπιζα, κρύωνα, έχανα τον ρυθμό μου, έπρεπε να περιμένω 30-35 δευτερόλεπτα ανάμεσα στα σερβίς – σε έναν από τους αγώνες μου εδώ, έπρεπε να περιμένω πολύ ώρα μεταξύ πρώτων και δεύτερων σερβίς. Δεν παραπονέθηκα όμως. Δεν υπάρχει κανόνας που να λέει πόσο χρόνο έχεις μεταξύ πρώτου και δεύτερου σερβίς, οπότε το σεβάστηκα αυτό».

Δεδομένα πρόκειται για μια μεγάλη αποτυχία. Όμως, είναι διαφορετικό να μιλάμε για τις ικανότητες του Στέφανου και άλλο να συζητάμε για τα… εξωαγωνιστικά. Ο Ελληνας τενίστας δεν αξίζει τη συμπεριφορά που είχε στο προχθεσινό παιχνίδι. Ούτε από τον chair umpire, ούτε από τον κόσμο…

Πηγή in.gr