Οι χώρες που ρυθμίζουν την αγορά κρυπτογράφησης

Στη λίστα των χωρών με νόμους περί κρυπτονομισμάτων και η Ουκρανία

Η Ουκρανία γίνεται η πέμπτη χώρα παγκοσμίως που θέτει κάποιους βασικούς κανόνες για την αγορά κρυπτονομισμάτων, με τους αναλυτές του χώρου να το εκλαμβάνουν ως ένα ακόμη σημάδι ότι οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο συνειδητοποιούν ότι το bitcoin σταδιακά βρίσκει τη θέση του στην τεράστια γκάμα των περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ρυθμίσεις, θα επιτρέπεται στους Ουκρανούς να αγοράζουν και να ανταλλάσσουν κρυπτονομίσματα, αλλά οι εταιρείες και οι πλατφόρμες του χώρου θα βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει επίσης μια ομπρέλα προστασίας κατά της απάτης για όσους κατέχουν bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα ενώ, για πρώτη φορά, καθορίστηκε η βασική ορολογία στον κόσμο των κρυπτογράφησης.

Βέβαια, σε αντίθεση με την κίνηση του Ελ Σαλβαδόρ αυτήν την εβδομάδα να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, ο νόμος για την κρυπτογράφηση της Ουκρανίας δεν διευκολύνει την κυκλοφορία του bitcoin ως μορφή πληρωμής, ούτε το θέτει σε ίση βάση με το εθνικό νόμισμα της χώρας.

Η Ουκρανία εντάσσεται σε μια μακρά λίστα χωρών που ενσωματώνουν το bitcoin στο εθνικό δίκαιο. Μόλις αυτή την εβδομάδα, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα.

Πριν από δύο εβδομάδες, η Κούβα, η συντηρητική κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την αναγνώριση και τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων, επικαλούμενη «λόγους κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος». Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ πρότειναν κανόνες σχετικά με τους «μεσίτες κρυπτογράφησης» στο νομοσχέδιο για την στήριξη των υποδομών, ενώ ένας νέος γερμανικός νόμος επιτρέπει τώρα σε κεφάλαια που δεν είχαν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα να διαθέτουν έως και 20% των χαρτοφυλακίων τους σε bitcoin.

Ο Παναμάς φαίνεται να είναι η επόμενη χώρα που θα παρουσιάσει το δικό της νόμο για τα κρυπτονομίσματα.

Πηγή ΟΤ