Το παρασκήνιο πίσω από την υπόθεση των 7 κιλών «καθαρής» κοκαΐνης – Η έκθεση της ΕΛ.ΑΣ για τη δράση κυκλωμάτων

Οι αστυνομικοί ερευνούν αν ο ποδοσφαιριστής κι η φίλη του σχετίζονται με κύκλωμα εισαγωγέων κοκαΐνης από την νότιο Αμερική. Ερευνα σε κινητά τηλέφωνα για τις διασυνδέσεις τους.

Βασίλης Λαμπρόπουλος

Κύκλωμα που πιθανόν έχει άμεση σχέση με μεγάλο φορτίο κοκαΐνης που ήλθε στην χώρα μας σε κοντέινερ ή σκάφος από την νότιο Αμερική πιθανολογούν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ότι υποκρύπτεται πίσω από το ζευγάρι του 32χρονου ποδοσφαιριστή (με καταγωγή από το νησί των Κυκλάδων) και της 29χρονης φίλης του (με συμμετοχή σε τηλεοπτικό reality) στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν περισσότερα από επτά κιλά της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας.

Οι αστυνομικοί καταλήγουν σε αυτό το αρχικό συμπέρασμα λόγω της διαφαινόμενης καθαρότητας της κοκαΐνης (αναμένονται σχετικές εξετάσεις από το Χημείο του Κράτους).

Κι αυτή η καθαρότητα οδήγησε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να προσδιορίζουν την αξία της σε 40.000 ευρώ το κιλό, ενώ αν είχε διαπιστωθεί ότι είχε προσμίξεις η κοστολόγηση της θα ήταν διαφορετική. Όπως κι από τις υπό παρακολούθηση κινήσεις του 32χρονου που φέρεται να προχωρούσε σε διανομή της σε νυκτερινά κέντρα  στην Γλυφάδα, στο Παγκράτι και σε άλλα σημεία της πρωτεύουσας όπου φαίνεται να είχε συναντήσεις με δεκάδες άτομα.

Με κύριο ερώτημα αν τα κυκλώματα επέλεξαν τα συγκεκριμένα πρόσωπα λόγω του γεγονότος ότι είχαν καθαρό ποινικό μητρώο και ποτέ δεν είχαν κινήσει τις υποψίες των αστυνομικών. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα αρμόδια στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής έχουν ήδη ζητήσει την εξέταση των κινητών και των τηλεφωνικών κλήσεων των δύο συλληφθέντων προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος ήταν ο κύκλος των επαφών τους.

Με τον νομικό εκπρόσωπο του 32χρονου, δικηγόρο Αθηνών κ. Σταύρο Γεωργόπουλο να σημειώνει ότι ο πελάτης του ήταν «αχυράνθρωπος» των κυκλωμάτων χωρίς σημαντικό ρόλο, καθώς κι ο ίδιος ο 32χρονος είναι χρήστης κοκαΐνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στελέχη της ΕΛ.ΑΣ την τελευταία διετία έχουν διαπιστώσει ότι στην χώρα μας έρχονται μεγάλα φορτία κοκαΐνης από Κολομβία, Εκουαδόρ κλπ ενώ μέχρι τώρα αυτά κατέληγαν κυρίως στην Ισπανία, την Ιταλία ή την Ολλανδία. Με πρώτο αρχικό διανομέα κυρίως μέλη της αλβανικής μαφίας. 

Τι αναφέρει έκθεση της ΕΛ.ΑΣ

Όπως σημειώνεται σε έκθεση του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου (ΣΣ με την συμμετοχή ΕΛΑΣ, ΣΔΟΕ, Λιμενικού κλπ) για το 2020 «την περασμένη χρονιά κατασχέθηκαν στην χώρα μας συνολικά 1,8 τόνοι κοκαΐνη (ΣΣ οι 1,4 στην Αττική) της οποίας κατά 90% η προέλευση ήταν από την νότιο Αμερική»

Όπως επίσης συμπληρώνεται «Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που είναι «πύλες εισόδου» στην ΕΕ, της προερχόμενης από  τη Λατινική Αμερική, κοκαΐνης. Οι ποσότητες που διακινούνται μέσω της Ελλάδας, είτε διέρχονται transit με τελικό προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είτε προορίζονται για την εγχώρια κατανάλωση.  Αναλυτικότερα, κατά το έτος 2020 οι τρόποι και τα μέσα που παρατηρήθηκαν στην εισαγωγή, εξαγωγή  και διέλευση ποσοτήτων κοκαΐνης προς, από και μέσω της Ελλάδας ήταν ως ακολούθως: με εμπορευματοκιβώτια: στον εξωτερικό μηχανισμό ψύξης και σε σάκους εντός του φορτίου, σε  εμπορευματοκιβώτια έμφορτα με μπανάνες, προερχόμενα από το Εκουαδόρ, με το οποίο  υπάρχει απευθείας θαλάσσια εμπορική σύνδεση.

Επιπλέον με ιστοπλοικό σκάφος προερχόμενο από τον Άγιο Δομίνικο, εντός σάκων. Επίσης αεροπορικώς: μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» στις αποσκευές επιβατών ή  ενδοσωματικά. Όπως εξάλλου και με ταχυδρομικά δέματα: μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών σε δέματα με προορισμό την Ελλάδα, προερχόμενα από Τρινιντάντ & Τομπάγκο, Γερμανία και Αργεντινή.

Στη διακίνηση κοκαΐνης στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται εγκληματικές οργανώσεις βαλκανικών χωρών, ιδιαιτέρως αλβανόφωνες, οι οποίες έχουν άμεση διασύνδεση με αντίστοιχες οργανώσεις διακίνησης της  Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Κύριο χαρακτηριστικό της εγκληματικής δράσης τους είναι η ίδρυση εταιρειών «βιτρίνες» (shell companies), για τη διευκόλυνση διακίνησης των ναρκωτικών μαζί με εμπορεύματα αλλά και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους. Όπως σημειώνεται στην διακίνηση συμμετέχουν κυρίως ημεδαποί (περίπου 58%), με τους υπηκόους Αλβανίας να ακολουθούν στη δεύτερη θέση (περίπου 34%).

Για να συμπληρωθεί τελικώς «η τιμή της κοκαΐνης στην παράνομη αγορά της Ελλάδας για το έτος 2020 κυμάνθηκε από 60 μέχρι 120 ευρώ ανά γραμμάριο και από 35.000 ευρώ μέχρι 50.000 ευρώ ανά κιλό. Η εκτιμώμενη «εμπορική» αξία των κατασχεμένων από τις Ελληνικές Διωκτικές Αρχές ποσοτήτων κοκαΐνης κατά το έτος 2020 ξεπέρασε το ποσό των 160 εκατομμυρίων ευρώ6, χωρίς να υπολογιστεί το όφελος που θα προέκυπτε από την πρόσμιξή της με άγνωστες ουσίες».

in.gr