Στο Ιράν ο επικεφαλής της IAEA – Προσπάθεια αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά

Είναι η πρώτη φορά που ο γενικός διευθυντής της IAEA επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον υπερσυντηρητικό νέο πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί τον περασμένο μήνα

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι έφτασε χθες, Σάββατο, το βράδυ στην Τεχεράνη, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση σήμερα με τον νέο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν Μοχαμάντ Εσλαμί σε μια νέα προσπάθεια από την IAEA για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ο Εσλαμί αντικατέστησε τον Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στα τέλη του Αυγούστου.

Ο Γκρόσι αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Είναι η πρώτη φορά που ο γενικός διευθυντής της IAEA επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον υπερσυντηρητικό νέο πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί τον περασμένο μήνα.

Ο Γκρόσι προγραμματίζει να σχολιάσει το αποτέλεσμα της επίσκεψής του κατά την επιστροφή του στη Βιέννη σήμερα το βράδυ.

Πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι το Ιράν συγκεντρώνει μεγαλύτερες ποσότητες εμπλουτισμένου σε υψηλά επίπεδα ουρανίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η Τεχεράνη συνεχίζει να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στην έκθεση αναφερόταν επίσης ότι το Ιράν χρησιμοποιεί πιο σύγχρονες, ισχυρές συσκευές φυγοκέντρισης για να παράξει υψηλού βαθμού εμπλουτισμού ουράνιο.

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει απολύτως ειρηνικό χαρακτήρα.

Η συμφωνία της Βιένης, η οποία είχε στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, είναι υπό κατάρρευση μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν το 2018 υπό τον τότε πρόεδρό τους Ντόναλντ Τραμπ.

Διαπραγματεύσεις για την διάσωσή της γίνονται από τον Απρίλιο. Ωστόσο οι συνομιλίες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της μεταβίβασης των προεδρικών καθηκόντων από τον μετριοπαθή πρώην πρόεδρο Χασάν Ροχανί στον υπερσυντηρητικό Εμπραχίμ Ραϊσί.

Το Ιράν δηλώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει τις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας της Βιέννης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε ημερομηνίες.

Οι εναπομείναντες από αυτούς που έχουν υπογράψει την συμφωνία προσπαθούν να πείσουν τις ΗΠΑ να επανέλθουν σε αυτήν και το Ιράν να συμμορφωθεί με τους όρους της.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr