Στα 42,7 δισ. ευρώ ανέρχονται τα συνολικά μέτρα στήριξης της οικονομίας την περίοδο 2020 – 2022, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών
Στην εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών το μεσημέρι της Δευτέρας. Την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με μέτρα 4 δισ. ευρώ στο β’ εξάμηνο του 2021 ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
«Οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται, οι εξαγωγές ενισχύονται, η ανεργία συρρικνώνεται, επιχειρήσεις εκκινούν οικονομική δραστηριότητα, το οικονομικό κλίμα κινείται σε προ πανδημίας κλίμα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται, η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας βελτιώνεται», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Στα 42,7 δισ. ευρώ ανέρχονται τα συνολικά μέτρα στήριξης της οικονομίας την περίοδο 2020 – 2022, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Το οικονομικό επιτελείο έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη δημιουργία περισσότερου πλούτου και τη δίκαιη κατανομή αυτού. Την τελευταία διετία, πετύχαμε συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους», τόνισε, για να προσθέσει: Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2021 να διαμορφώνεται στο 5,9%, καλύπτοντας περισσότερο από τα 2/3 της ύφεσης του 2020. Συμπλήρωσε δε ότι η εν λόγω εκτίμηση ενδεχομένως να αποδειχθεί και συντηρητική.
Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης, ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε τα εξής:
1ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021.
2ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων περίπου 75.000 νοικοκυριών, που επλήγησαν από την πανδημία, για τρεις ακόμη μήνες.
3ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις.
4ον. Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης.
Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%.
5ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον πολιτισμό, έως τον Δεκέμβριο του 2021.
6ον. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς.
7ον. Παρέχεται το πρώτο ένσημο.
Συγκεκριμένα, για το 2022, και προκειμένου να περιοριστεί η ανεργία των νέων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας, όλοι οι νέοι από 18 έως 29 ετών που δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία και θα προσληφθούν εντός του έτους, λαμβάνουν προπληρωμένο χρόνο εργασίας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την πρώτη τους απασχόληση.
Η ενίσχυση ανέρχεται συνολικά στα 1.200 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες πλήρους απασχόλησης.
Από αυτό το ποσό, τα μισά θα τα λαμβάνει ο εργαζόμενος – επιπλέον του μισθού του – ως κίνητρο εύρεσης εργασίας, και τα υπόλοιπα ο εργοδότης ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους.
Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού.
8ον. Επεκτείνεται, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.
9ον. Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον – για εκείνο το μήνα – 130 εκατ. ευρώ.
10ον. Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%. Έτσι, το συνολικό επίδομα θέρμανσης ανέρχεται πλέον στα 100 εκατ. ευρώ.
11ον. Επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 €/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος.
Η επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Το κόστος θα καλυφθεί από την ανακατανομή των εσόδων του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων ρύπων.
Συμπερασματικά, τα συνολικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας, ανέρχονται πλέον στα 16,6 δισ. ευρώ για το 2021. Σε αυτές τις μειώσεις φόρων, έρχονται, μετά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, να προστεθούν οι ακόλουθες:
1ον. Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.
2ον. Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
3ον. Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων – σε μόνιμη βάση – από το 24% στο 22%.
4ον. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022.
5ον. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.
6ον. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.
7ον. Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.
8ον. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.
9ον. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.
10ον. Τέλος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022.
Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος.
Το συνολικό κόστος των επιπλέον αναπτυξιακών παρεμβάσεων, κάποιες από τις οποίες είχαν ήδη προϋπολογισθεί, ανέρχεται στα 2,4 δισ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ είναι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι, το κόστος των επιπλέον μέτρων τόνωσης του διαθέσιμου εισοδημάτων των πολιτών, ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης, διαμορφώνεται περίπου στα 3,5 δισ. ευρώ για την διετία 2021-2022.
Και συνολικά στα 42,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022.
Συνολικά μέτρα στήριξης ανέρχονται, όπως επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, σε 16,6 δισ. ευρώ για το 2021, ενώ το κόστος των επιπλέον μέτρων τόνωσης διαμορφώνεται πλέον στα 3,5 δισ. ευρώ για το 2021 – 2022.
Επιστρεπτέα Προκαταβολή
Για όλες τις «επιστρεπτέες προκαταβολές». Για τις επιχειρήσεις με έναρξη εργασιών προ του 2019:
- Επιστρέφεται το 25% του ποσού που έχουν λάβει εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Επιστρέφεται το 33,3% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
Για τις νέες επιχειρήσεις από 1/1/2019:
- Επιστρέφεται το 25% εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
- Για τις λοιπές νέες επιχειρήσεις επιστρέφεται το 33,3%.
Με βάση τις αλλαγές αυτές, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το ¼ (25%) του ποσού που έχουν λάβει, το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψουν το 1/3 (33,3%) και το 33% θα επιστρέψουν το 50%. Παραμένει σε ισχύ η έκπτωση 15% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του ποσού προς επιστροφή έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το ποσό καταβάλλεται σε 60 δόσεις από τον Ιανουάριο 2022.
Ηλεκτρονικές συνναλαγές
Με τα κίνητρα για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως το 2025, θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημα του φορολογούμενου το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικό χρήμα σε 18 κατηγορίες επαγγελματικών κλάδων, με ανώτατο ποσό τις 5.000 ευρώ.
Στον κατάλογο των επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο, περιλαμβάνονται: Δικηγόροι, Αρχιτέκτονες, Ιδιωτικοί ερευνητές, Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες- αποκλειστικές, ξυλουργοί, συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών), Ταξί, αλουμινάδες, μοδίστρες, ράφτες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, Επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής κ.λπ., ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης, επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, φωτογράφοι, εργολάβοι σκυροδέματος.
Παράλληλα, οι αποδείξεις από γιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνίατρους θα μετρούν διπλά στο όριο του 30% του εισοδήματος το οποίο θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο. Από το μέτρο εξαιρούνται τα φαρμακευτικά έξοδα και τα έξοδα νοσηλείας.
Φορολοταρία
Αλλάζει τελείως η φορολοταρία, στην οποία σήμερα σε κάθε κλήρωση 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ έκαστος, με συνολικό κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.
Με το νέο σύστημα, θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα, θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν. Τα βραβεία θα κλιμακώνονται κάθε μήνα και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.
Γονικές παροχές
Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ για τις γονικές παροχές και τις δωρεές από συγγενείς α’ βαθμού τόσο για ακίνητη, όσο και για κινητή περιουσία (χρηματικά ποσά, μετοχές), παρουσιάστηκαν τρία παραδείγματα:
- Για γονική παροχή γονέα σε τέκνο αξίας 300.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 1.500 ευρώ και θα μηδενιστεί.
- Για δωρεά παππού σε εγγονό αξίας 600.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 16.500 ευρώ και θα μηδενιστεί.
- Για χρηματική παροχή γονέα σε παιδί ύψους 200.000 ευρώ, ο φόρος είναι σήμερα 20.000 ευρώ και θα μηδενιστεί.
Επίσης, χορηγείται έκπτωση για τις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, καθώς και κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι λεπτομέρειες θα δημοσιοποιηθούν έως το τέλος του μήνα.
Τέλος, σε ενημέρωση για την πρόοδο των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώνονται εμπρόθεσμα (έως 30/9) οι 15 στόχοι και τα ορόσημα του «Ελλάδα 2.0», προκειμένου να αποσταλεί το πρώτο αίτημα πληρωμής (περί τα 4 δισ. ευρώ: 1,97 δισ. ευρώ ενισχύσεις και 2,12 δισ. ευρώ δάνεια). Στα 12 έργα που είχαν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο έως τον Ιούλιο, άλλα 16 έχουν εγκριθεί προς ένταξη από τον Ιούλιο έως σήμερα, μεταξύ των οποίων σημαντικές δράσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης: το Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης, αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα, καθώς επίσης έργα εξοικονόμησης ενέργειας, δράσεις ενίσχυσης καινοτομίας/επιχειρηματικότητας.
Παράλληλα, θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου ή των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου οι προγραμματικές συμφωνίες της χώρας με δύο διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων/EIB και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης/EBRD) για την παροχή δανειοδότησης για επιχειρηματικές επενδύσεις. Επίσης, εντός των προσεχών ημερών θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση προς τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθούν σε διαβούλευση οι επιλεξιμότητες με βάση τις οποίες θα εντάσσονται στο σχήμα δανεισμού του Ταμείου Ανάκαμψης οι επιχειρηματικές επενδύσεις.
Οι έξι στόχοι
Το οικονομικό επιτελείο θέτει 6 συγκεκριμένους στόχους:
- Την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης, από εφέτος.
- Τη βελτίωση της σύνθεσης του ΑΕΠ, με σημαντική αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, από εφέτος.
- Την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, εντός του 2022.
- Την επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, εντός του 2022.
- Την επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων, από το 2023.
- Και τέλος, την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, το 2023.
ΕΝΦΙΑ
«Τέλος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, προχωρούμε στη μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, που είναι σε εξέλιξη, θα είναι διαθέσιμα έως το τέλος του έτους. Η άσκηση έχει ως στόχο την δικαιότερη κατανομή του φόρου, με παράλληλη μείωση του ΕΝΦΙΑ για την πλειονότητα των πολιτών, από το νέο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός οικονομικών.