Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021
Έφιππες Μνήμες
Ένα αφιέρωμα του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, στην ανδριαντοποιία του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι φίλοι μας, σε απευθείας μετάδοση από την κεντρική αίθουσα του Μουσείου, μέσω διαδικτύου, στο facebook του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021 στις 19:00.
Ο καταξιωμένος Αρκάς γλύπτης Χρήστος Αναγνωστόπουλος, μας μυεί στην τέχνη των μεγάλων ανδριαντοποιών Λάζαρου Σώχου, Ευσταθίου Λεοντή και Φάνη Σακελλαρίου, μέσα από τα καλλιτεχνικά μονοπάτια των έργων τους που κοσμούν την Αθήνα, το Ναύπλιο, το Ραμοβούνι και την Τρίπολη, παρουσιάζοντάς μας και τη δική του εκδοχή στην αποτύπωση του Έφιππου Ανδριάντα του Γέρου του Μοριά.
Στο χώρο του Μουσείου, λόγω μέτρων πανδημίας θα παρευρεθεί περιορισμένος αριθμός ατόμων, με προσωπικές προσκλήσεις.
Η Εκδήλωση θα προβληθεί σε πραγματικό χρόνο από την ιστοσελίδα και στη σελίδα του facebook του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης.
Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021
“Ψηφίδες Μνήμης και Ιστορίας.
Αναζητώντας τον Θεόδωρο πίσω από τον Κολοκοτρώνη”.
Το Πολεμικό Μουσείο και ο Φιλοτεχνικός Όμιλος Τρίπολης συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στην 200η επέτειο της Άλωσης της Τριπολιτσάς.
Η φιλόλογος, με ειδίκευση στην ιστορία, Ευαγγελία Ντούπα- Ζαχαροπούλου, θα αναπτύξει το θέμα:
“Ψηφίδες Μνήμης και Ιστορίας.
Αναζητώντας τον Θεόδωρο πίσω από τον Κολοκοτρώνη”.
Η εισήγηση εστιάζει σε άγνωστα περιστατικά της ζωής και της δράσης του Γέρου του Μοριά, στο πρόσωπο του οποίου εκφράστηκαν τα όνειρα και οι διαψεύσεις, οι προσδοκίες και οι απογοητεύσεις, οι ελπίδες και τα πάθη που χαρακτήρισαν τον αγώνα των Ελλήνων κατά του δυνάστη.
Ο ηθοποιός-θεατρολόγος, Χρήστος Χριστόπουλος, θα διαβάσει κείμενα σχετικά με το θέμα και ο Σπύρος Πιτερός θα τραγουδήσει κολοκοτρωνέικα τραγούδια. Θα τον συνοδεύσουν στο κλαρίνο-φλογέρα, ο Βασίλης Βήλος και στο λαούτο, ο Κωνσταντίνος Τσάμης.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη, με προκράτηση θέσης, στα τηλέφωνα: 6907645842 και 6947527618.
Λόγω της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού PCR ή Rarid test, του τελευταίου 72 ή 48/ωρου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου 2021, στο Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας ( Βασ. Σοφίας και Ριζάρη 2), στις 7μ.μ. (ώρα προσέλευσης 6.30 μ.μ.).
Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021
2021 Έτος Ιστορίας Ελλάδος-Ρωσίας
Από τη συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή του 1774
στη συνθήκη της Ανδριανουπόλεως το 1829»
Το Πολεμικό Μουσείο/Παράρτημα Τρίπολης, συμμετέχοντας στον εορτασμό του 2021 ως Έτος Ιστορίας Ελλάδος-Ρωσίας, διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Από τη συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή του 1774 στη συνθήκη της Ανδριανουπόλεως το 1829».
Στόχος της πρωτοβουλίας, είναι η εμβάθυνση της αλληλοκατανόησης και της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ των δύο λαών, με έμφαση στο ρόλο της Ρωσίας στην ανάκτηση από την Ελλάδα της ανεξαρτησίας στα πρώτα βήματα του Ελληνικού κράτους.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
Παρουσίαση του θέματος, υπό τύπου συνέντευξης από τον ειδικό επιστήμονα Άμυνας και Ασφάλειας κύριο Κωνσταντίνο Λαμπρόπουλο. Τη συνέντευξη θα συντονίζει η κυρία Μαργαρίτα Σπυριδάκου, Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΕ Λακωνίας.
Ρεσιτάλ πιάνου από την κυρία Λιουντμίλα Γεωργιάδη, σε έργα Ρώσσων συνθετών, Αλεξάντερ Σκριάμπιν και Σεργκέι Ραχμάνινωφ.
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων των δύο χωρών, από τη χορωδία Ορφέας Τρίπολης.
Η Εκδήλωση θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη στην ιστοσελίδα και στη σελίδα του facebook της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Τρίπολης, την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 19:00.
Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021
«Άκουσε προσεκτικά μια ιστορία για το 1821 και απάντησε»
Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2021, ολοκληρώνεται η δράση του Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης, «Άκουσε προσεκτικά μια ιστορία για το 1821 και απάντησε».
Οι μικροί μας φίλοι που έχουν λάβει μέρος με επιτυχία, μπορούν να παρευρεθούν στην κλήρωση των παιχνιδιών που θα γίνει την ίδια ημέρα στις 17:00 στο εκθετήριο του μουσείου.