Μ. Βρετανία – Θα «πρασινίσουν» μουσεία και γκαλερί στην έναρξη της COP26

Οι πολιτιστικοί οργανισμοί θα μετατρέψουν τα κτίριά τους σε «πράσινα» με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα

Οι γκαλερί τέχνης και τα μουσεία σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο θα «γίνουν πράσινα» στις 5 Νοεμβρίου στο πλαίσιο νέας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε για να σηματοδοτήσει την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP26, στη Γλασκόβη.

Οι πολιτιστικοί οργανισμοί που συμμετέχουν καλούνται να μετατρέψουν τα κτίριά τους σε «πράσινα» με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα, η οποία συγκεντρώνει παγκόσμιους ηγέτες και αξιωματούχους από 196 χώρες στη Σκωτία από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου με την ελπίδα να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C, που είναι ο στόχος της Συμφωνίας -ορόσημο του Παρισιού του 2015.

Η Διάσκεψη που περιγράφεται από τον Αμερικανό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι ως «η τελευταία καλύτερη ευκαιρία» για την αποφυγή της κλιματικής καταστροφής, αναβλήθηκε το 2020 λόγω της πανδημίας της Covid-19.

Αυτή την εβδομάδα, ο διεθνής οργανισμός Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση- WWF ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την κολεκτίβα επιμελητών τέχνης Artwise για την έναρξη της καμπάνιας «Art For Your World», η οποία επιδιώκει να εμπλέξει τον κόσμο της τέχνης στη συγκέντρωση πόρων και στην ευαισθητοποίηση για την καταπολέμηση της περιβαλλοντικής κρίσης πριν και κατά τη διάρκεια της COP26.

Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δημοπρασία στο Sotheby’s του Λονδίνου, με έργα καλλιτεχνών όπως οι Tracey Emin, Jadé Fadojutimi, Anish Kapoor, Rose Wylie και Gavin Turk στις 8-15 Οκτωβρίου για να συγκεντρωθούν κεφάλαια για την πρωτοβουλία του WWF. Εκτυπώσεις περιορισμένης έκδοσης που δημιουργήθηκαν από τους Chila Kumari Singh Burman, Heather Phillipson και Bob και Roberta Smith θα κυκλοφορήσουν επίσης διαδικτυακά στις αρχές Οκτωβρίου.

Η Τάνια Στιλ, διευθύνουσα σύμβουλος του WWF, λέει «τώρα είναι η ώρα» να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον κόσμο της τέχνης και το κοινό που αγαπά την τέχνη για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. «Γνωρίζουμε ότι ο κόσμος της τέχνης έχει όλο και περισσότερο συνείδηση του ρόλου που μπορεί να παίξει για τη διάσωση του πλανήτη, είτε μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είτε εξερευνώντας περιβαλλοντικά ζητήματα μέσω της τέχνης» προσθέτει.

Το Μουσείο Tate Modern, η Γκαλερί Φωτογράφων στο Λονδίνο και τα Εθνικά Μουσεία της Ουαλίας είναι από τα ιδρύματα του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ήδη εγγραφεί στο «Art For Your World», μαζί με εμπορικές γκαλερί όπως οι Gagosian, Hauser & Wirth, Lisson, Thaddaeus Ropac, Victoria Miro και White Cube.

Πηγή : ΑΠΕ – ΜΠΕ

OT.gr