Χατζηδάκης – Με ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας η επιδότηση των 1.200 ευρώ

Το μέτρο θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με αυτή άλλων προγραμμάτων που ισχύουν.

Το σχέδιο για το «πρώτο ένσημο» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενα για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού και διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» στους μισθωτούς.

Σύμφωνα με τον υπουργό η επιδότηση των 1.200 ευρώ αφορά εργαζόμενους που αναλαμβάνουν για πρώτη φορά εργασία και είναι ηλικίας 18-29 ετών.

Τα 600 ευρώ θα λαμβάνει ο νέος και τα 600 ο εργοδότης. Θα τεθεί σε ισχύ 1/1/2022 θα έρθει σύντομα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή. Την ευθύνη για το πρόγραμμα θα την έχει το υπουργείο Εργασίας.

Το μέτρο θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, αντίστοιχη με αυτή άλλων προγραμμάτων που ισχύουν. Παράλληλα, θα μπορεί να συνδυασθεί με άλλα προγράμματα, όπως αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 100%, που αφορά σε 100.000 άτομα και επεκτείνεται στις 150.000, καθώς και με άλλα προγράμματα.

Την ίδια στιγμή θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης καθώς και φοιτητές. Στην περίπτωση αυτή θα ισχύει το ποσό 50% (600 ευρώ).

Αναφορικά με το κόστος του προγράμματος, αυτό έχει προϋπολογιστεί σε 28 εκατ. ευρώ για το 2022 και 14 εκατ. ευρώ για το 2023 ενώ μπορούν να «καλυφθούν» 35.000 νέοι. Αν υπάρξει επιπλέον ενδιαφέρον, θα αυξηθεί ο προϋπολογισμός.

Παράλληλα, η διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κατά τον Δεκέμβριο σε όλους τους δικαιούχους αφορά 257.000 νοικοκυριά ή 500.000 άτομα Το κόστος είναι 64 εκατ. ευρώ και για να προχωρήσει απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

Κοινωνικό μέρισμα

Σύμφωνα με τον υπουργό, η κυβέρνηση στάθμισε όλα τα δεδομένα που ίσχυσαν εντός του 2021, στην εγχώρια οικονομία και αποφάσισε το 2%. Η νέα διαδικασία, όμως, όπως επεσήμανε, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2022 και αφού ληφθούν υπόψη οι αποφάσεις των αρμοδίων φορέων, θα τοποθετηθεί και θα υπάρξει αντανάκλαση της πρόθεσης της κυβέρνησης να δοθεί «κοινωνικό μέρισμα».

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση δεν ξεχνά τις δεσμεύσεις της για τον κατώτατο μισθό, για διπλάσια αύξηση από τον ρυθμό ανάπτυξης, όμως το 2% δόθηκε με δεδομένη ύφεση 8%. Για να καταλήξει ο υπουργός ότι με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να φύγει μπροστά η οικονομία και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων.

in.gr