Ως βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης αναφέρονται οι αυξανόμενες επενδύσεις και η άνοδος του τουρισμού
«Η ελληνική οικονομία απογειώνεται», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του δικτύου RND, στο οποίο επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα ανακάμπτει από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας πολύ ταχύτερα του αναμενόμενου», ενώ ως βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης αναφέρονται οι αυξανόμενες επενδύσεις και η άνοδος του τουρισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, επισημαίνεται στην ανταπόκριση, η Ελλάδα μέχρι τα μέσα του έτους ξεπέρασε το επίπεδο προ κρίσης του 2019 σε σχέση με το ΑΕΠ, σε αντίθεση, για παράδειγμα, με τη Γερμανία, τη Γαλλία ή την Ιταλία.
«Η ανοδική πορεία της Ελλάδας είναι σταθερή, καθώς βασίζεται κυρίως στις αυξανόμενες επενδύσεις και τα υψηλότερα κέρδη από τις εξαγωγές», αναφέρει ο συντάκτης και παραθέτει πρόβλεψη του Οίκου Πιστοληπτικής Ικανότητας Scope, ο οποίος αναμένει αύξηση της τάξης του 8,6%, καθώς το γ’ τρίμηνο του έτους υπάρχει μεγάλη άνοδος του τουρισμού, όπως αναφέρει.
«Η επιστροφή που βιώνει ο κλάδος αυτό το καλοκαίρι είναι θεαματική. Νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη κατέγραψαν ακόμη περισσότερους επισκέπτες τον Αύγουστο απ’ ό,τι το έτος-ρεκόρ 2019», τονίζεται στην ανταπόκριση.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην αύξηση της απασχόλησης, με τις θέσεις εργασίας τον Ιούνιο του 2021 να είναι κατά 53.400 περισσότερες από ό,τι το 2019. «Η άνοδος είναι κυρίως αποτέλεσμα των κεφαλαίων που δόθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού, με τα οποία η κυβέρνηση στήριξε εταιρείες που αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εξασφάλισε θέσεις εργασίας που βρέθηκαν σε κίνδυνο», αναφέρεται.
Ο συντάκτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισημαίνει ακόμη ότι, παρά την αύξηση του χρέους, λόγω των επιπλέον δαπανών και της μείωσης των φορολογικών εσόδων, η Ελλάδα δεν απειλείται, σύμφωνα με τους αναλυτές των αγορών, με νέες δυσκολίες πληρωμής. Απόδειξη είναι και τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται από τις κεφαλαιαγορές. «Τα δισεκατομμύρια που περιμένει η χώρα έως το 2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ για τον κοροναϊό θα εξασφαλίσουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί το ποσοστό του χρέους», εκτιμά ο συντάκτης και σημειώνει ότι η Scope αναμένει μείωση του χρέους στο 186% έως το 2026.