Κοροναϊός – Πόσοι ασθενείς συνεχίζουν να έχουν συμπτώματα για μήνες;

Βρετανική ανάλυση λέει 1 στους 30 ασθενείς, αμερικανική μελέτη ανεβάζει την αναλογία σε 1 στους 3.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Δύο νέες μελέτες για τη λεγόμενη μακρά Covid παρουσιάστηκαν σε ΗΠΑ και Βρετανία, δίνουν όμως αντιφατικά αποτελέσματα για το ποσοστό των ασθενών του κοροναϊού που συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα για μήνες μετά την ανάρρωσή τους.

Όπως φαίνεται, η απάντηση για το πόσο συχνή είναι η μακρά Covid εξαρτάται από τον τρόπο μέτρησης. Τα αποτελέσματα ποικίλουν ανάλογα με τον ορισμό που δίνει κάθε μελέτη στη μακρά Covid αλλά και τον τρόπο συλλογής δεδομένων.

Όπως φαίνεται θα περάσει καιρός πριν μάθουμε πόσο συχνή είναι πραγματικά η μυστηριώδης πάθηση.

Η μεγαλύτερη από τις δύο νέες μελέτες είναι η ανάλυση που παρουσίασε το βρετανικό Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, σύμφωνα με την οποία η μακρά Covid πλήττει μόνο το 3% των ασθενών, ή περίπου έναν στους 30, τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη,

Το ποσοστό είναι μικρότερο από το 10% που υπολόγιζε η ίδια υπηρεσία τον Απρίλιο. Σύμφωνα με τους συντάκτες, η νέα εκτίμηση είναι πιο ακριβής καθώς βασίστηκε σε βελτιωμένες στατιστικές τεχνικές και περισσότερα δεδομένα.

Το ποσοστό του 3% προέκυψε από ανάλυση που βασίστηκε στην παρακολούθηση μιας σειράς συγκεκριμένων συμπτωμάτων. Όμως μια δεύτερη ανάλυση που απλώς ρώτησε τους εθελοντές αν συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα έδειξε ότι το ποσοστό της μακράς Covid-19 είναι πολύ υψηλότερο, στο 11,7%, τρεις μήνες μετά την αρχική λοίμωξη.

«Η μακρά Covid-19 είναι νέο φαινόμενο που ακόμα δεν έχει κατανοηθεί πλήρως. Οι εκτιμήσεις αυτές είναι περαματικές» διευκρινίζει η βρετανική στατιστική υπηρεσία.

Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η μακρά Covid ήταν πιο συχνή στις γυναίκες, τα άτομα 50-69 ετών, όσους έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα και όσους είχαν εμφανίσει υψηλό ιικό φορτίο στη διάρκεια της λοίμωξης.

Τα συμπτώματα που παρακολούθησε η μελέτη ήταν:

 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Πόνος στους μυς
 • Αδυναμία
 • Κόπωση
 • Ναυτία
 • Κοιλιακός πόνος
 • Διάρροια
 • Πονόλαιμος
 • Βήχας
 • Δύσπνοια
 • Απώλεια γεύσης
 • Απώλεια όσφρησης

Η μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες του είδους, βασίστηκε σε δείγμα 50.000 ανθρώπων, από τους οποίους οι μισοί είχαν διαγνωστεί με Covid-19. Η διαφορά σε σχέση με άλλες μελέτες είναι ότι δεν λήφθηκαν υπόψη πιθανά κρούσματα Covid που δεν επιβεβαιώθηκαν με εργαστηριακές εξετάσεις.

Ένας στους τρεις, λέει μελέτη στην Καλιφόρνια

Εντελώς διαφορετική εικόνα δίνει μικρή μελέτη που δημοσίευσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), σύμφωνα με την οποία η μακρά Covid πλήττει ένας στους τρεις ασθενείς του κοροναϊού.

Αυτή είναι η αναλογία των ασθενών που ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα δύο μήνες μετά την αρχική διάγνωσή τους, αντί για τέσσερις μήνες στη βρετανική ανάλυση.

Και σε αυτή την περίπτωση, τα επίμονα συμπτώματα ήταν πιο συχνά στις γυναίκες και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ήταν επίσης συχνότερα μεταξύ των μαύρων εθελοντών.

Η μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις βασίστηκε σε δείγμα μόλις 366 κατοίκων του Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια.

Το 35% των εθελοντών ανέφερε τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα δύο μήνες μετά την αρχική διάγνωση.

Κόπωση ανέφερε το 17% των ασθενών με μακρά Covid. Δύσπνοια και απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης το 13%· και μυαλγίες ή αρθραλγίες το 11%.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report των CDC.

in.gr