Άμυνες στο διεθνές sell off προσπαθεί να βγάλει το ΧΑ

Σταθερά πτωτικά από την αρχή της συνεδρίασης

Σταθερά πτωτικά έως τις 890 μονάδες κινείται σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει την άκρως αρνητική εικόνα που μεταφέρεται από τις διεθνείς αγορές και στη Λεωφόρο Αθηνών.

Ο Γενικός Δείκτης άλλωστε με ιδιαίτερα αυξημένο τζίρο, πάνω από 30 εκατ. ευρώ ήδη, κινείται με απώλειες 2,36% στις 891,26 μονάδες, έχοντας μάλιστα 103 τίτλους σε αρνητικά εδάφη, έναντι 9 θετικών.

Τριπλή απειλή

Οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των αγγλοσαξόνων των ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, και της Γαλλίας, οι κλυδωνισμοί για την κινεζική Evergrande και το φάσμα της νομισματικής σύσφιγξης της Federal Reserve αυτήν την εβδομάδα, είναι η “τριάδα” των ισχυρών πιέσεων των αγορών σε όλο το μήκος του πλανήτη. Τόσο οι ασιατικές αγορές, όσο και οι ευρωπαϊκές και τα αμερικανικά παράγωγα, βρίσκονται εξίσου σε κλοιό ισχυρών απωλειών, με το ΧΑΑ να ακολουθεί το ρεύμα της μείωσης κινδύνου.

Και όλα αυτά την ώρα που τις τελευταίες ημέρες διάφοροι οργανισμοί αναθεωρήσαν σημαντικά τις εκτιμήσεις τους για το ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021. Μάλιστα, σύμφωνα με το μοντέλο Global Economic Model της Oxford Economics που παρουσιάζεται στον ot.gr για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, στο πρώτο σενάριο ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2021 θα είναι της τάξης του 6,01% και στο δεύτερο σενάριο ο ρυθμός μεγέθυνσης θα είναι της τάξης του 8,2%.

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η Εθνική παραμένει στο -4,81%, με τις Πειραιώς, Aegean, Alpha Bank και Ελλάκτωρ να ακολουθούν με απώλειες που ξεπερνούν το 3%. Ισχυρές πιέσεις δέχονται και οι ΔΕΗ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Coca Cola και ΟΠΑΠ.

ot.gr