Μακρόν – «Κακές οι σχέσεις με Ερντογάν, αλλά πρέπει να προσποιούνται»

Ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραδέχθηκε ότι οι προσωπικές σχέσεις των δύο ηγετών είναι κακές.

Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το καταλάβει κανείς, αλλά είναι διαφορετικό να το λέει ένας στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν. Ο Ζιλ Κεπέλ, ειδικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, παραδέχθηκε ότι ο Μακρόν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχουν καλές σχέσεις, αλλά πολλές φορές χρειάζονται να προσποιούνται.

Ο Κεπέλ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ και την Κλειώ Νικολάου, αναφέρθηκε γενικά στις διαφορές μεταξύ Γαλλίας – Τουρκίας σε επίπεδο διπλωματίας αλλά και κουλτούρας, ενώ μίλησε για το «μίσος του Ερντογάν για τη γαλλική γλώσσα».

Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα για την Τουρκία

Ο Ζιλ Κεπέλ τονίζει ότι το πραγματικό διακύβευμα σήμερα για την Τουρκία είναι το οικονομικό. Γι’ αυτό το λόγο ο Ερντογάν είναι «λιγότερο βίαιος σε πολιτικό επίπεδο, γιατί έχει ανάγκη την Ευρωπαϊκή Ένωση που αποτελεί την πρωταρχική εξαγωγική αγορά της Τουρκίας».

Συχνά ο Ερντογάν συγκρίνει τον εαυτό του με τον Μωάμεθ τον Πορθητή που κατέλαβε την Κωνσταντινούπολη το 1453, αλλά ο Μωάμεθ ο Πορθητής δεν είχε οικονομική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει δηκτικά ο Ζιλ Κεπέλ. 

Για το μεταναστευτικό

Στην ερώτηση αν ανησυχεί για μεταναστευτικό κύμα στην Ευρώπη, απάντησε ότι «στο παρελθόν, η Τουρκία – και αυτό φυσικά είναι πρόβλημα για χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ – χρησιμοποίησε τα μεταναστευτικά κύματα για να πιέσει την ΕΕ. Αρχικά στην Ελλάδα, στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και στη Λέσβο, Μυτιλήνη κτλ. και ήταν μία ευκαιρία (για την Τουρκία) να αποσπάσει χρήματα από τη Γερμανία. Τώρα, έχουμε την άφιξη των Αφγανών και αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο ευρωπαϊκό πρόβλημα».

Για τη Μεσόγειο

Για τον ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη ο κ. Κεπέλ επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή για την υποδοχή των μεταναστευτικών κυμάτων, είναι μία ναυτιλιακή δύναμη και με την Κύπρο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των διακυβευμάτων του αερίου στη Μεσόγειο, οπότε είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να υπερασπίζεται την κυριαρχία ολόκληρη η ΕΕ.

Tέλος, δηλώνει υπέρ της δημιουργίας κοινής άμυνας στην Ευρώπη. «Αν καταλάβουμε ότι για τους Αμερικανούς ο Βόρειος Ατλαντικός δεν είναι πια σημαντικός και το μόνο σημείο που τους ενδιαφέρει είναι ο Ειρηνικός – όπως φάνηκε και από την ακύρωση του συμβολαίου για τα υποβρύχια – πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Δεν πρέπει να περιμένουμε σα να είμαστε πρόβατα που πάνε για σφαγή», τόνισε.

in.gr