Καιρός – Προειδοποίηση για επικίνδυνες καταιγίδες το βράδυ της Τρίτης

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο καιρός αλλάζει απότομα, με ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις βοριάδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας

Μπορεί το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε να θύμιζε Ιούλιο και όχι Σεπτέμβριο, ωστόσο από αύριο ο καιρός αλλάζει πάλι και μάλιστα απότομα.

Το «όχι και τόσο φυσιολογικό» για την εποχή κύμα ζέστης θα δώσει την θέση του, από αύριο το βράδυ σε ισχυρές καταιγίδες που σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι επικίνδυνες, όπως προειδοποιεί, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Προβλέπονται επίσης θυελλώδεις βοριάδες και κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Επικίνδυνες καταιγίδες από το βράδυ της Τρίτης

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανάρτηση του κ. Μαρουσάκη, μεταβολή αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός από αύριο το βράδυ και από τα βόρεια.

Ψυχρότερες αέριες μάζες (φαίνονται στον χάρτη με γαλάζιο χρώμα) αναμένεται να κινηθούν προς την περιοχή μας και να συγκρουστούν με τις πολύ θερμές αέριες μάζες (πορτοκαλί χρώμα) που ήδη επηρεάζουν τη χώρα μας προκαλώντας αυτόν τον πολύ ζεστό καιρό μη συμβατό με την εποχή που διανύουμε.
Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν συνέπεια την ανάπτυξη επικίνδυνων καταιγίδων προς το δυτικό – βόρειο – βορειοδυτικό Αιγαίο αλλά και σε τμήματα της ηπειρωτικής χώρας που βρέχονται από αυτές τις θάλασσες αύριο μέσα στη νύχτα και μέχρι το μεσημέρι – απόγευμα της Τετάρτης.
https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fklearhos.marousakis%2Fvideos%2F4524721387566852%2F&show_text=false&width=560&t=0

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, αυτή η μετατόπιση της ψυχρής αέριας μάζας προς τη χώρα μας θα ενισχύσει τον Βαρδάρη στην περιοχή του Θερμαϊκού ο οποίος αναμένεται να συγκρουστεί με τον βορειοανατολικό άνεμο που θα επικρατήσει στο βόρειο Αιγαίο (πορτοκαλί βέλη). Αυτή η σύγκλιση – σύγκρουση των δύο διαφορετικών αερίων ρευμάτων σε συνδυασμό με τις θερμές θάλασσες των εκεί περιοχών θα προκαλέσει έντονη αστάθεια που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε ανάπτυξη ισχυρών βροχών – καταιγίδων (μπλε – ροζ αποχρώσεις – κεραυνοί) έτσι όπως σημειώνονται στον χάρτη. 

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fklearhos.marousakis%2Fvideos%2F342154727691469%2F&show_text=false&width=560&t=0

Πού χρειάζεται προσοχή

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, από αύριο αργά το απόγευμα – βράδυ ισχυρές καταιγίδες θα αναπτυχθούν στην κεντρική – ανατολική Μακεδονία, το δυτικό – βόρειο – βορειοδυτικό Αιγαίο, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, την ανατολική και νότια Θεσσαλία και την κεντρική και βόρεια Εύβοια.
Υποχώρηση των φαινομένων αναμένουμε σταδιακά από το μεσημέρι – απόγευμα της Τετάρτης και από τα δυτικά και βόρεια των γεωγραφικών διαμερισμάτων που επισημάναμε παραπάνω μια υποχώρηση που θα ολοκληρωθεί μέσα στην Πέμπτη.
Η σύγκρουση της θερμής με την ψυχρή αέρια μάζα πάνω από το Αιγαίο, θα οδηγήσει στην ανάπτυξη έντονης βαροβαθμίδας (διαφοράς πίεσης) που θα οδηγήσει με τη σειρά της σε ανάπτυξη θυελλωδών βοριάδων προς το δυτικό, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο όπως φαίνεται και στον τρίτο χάρτη. 

Η ενίσχυση των βοριάδων θα ξεκινήσει με την υποχώρηση των έντονων βροχοπτώσεων – καταιγίδων από το μεσημέρι της Τετάρτης και θα ολοκληρωθει μέσα στην Πέμπτη.
Με την επικράτηση των βοριάδων θα πέσει σημαντικά και η θερμοκρασία με την επικράτηση κρύου στα βόρεια τη νύχτα και το πρωί την Πέμπτη και την Παρασκευή με τις μέγιστες θερμοκρασίες ταυτόχρονα να μην ξεπερνούν τους 25° με 27° στα ανατολικά και βόρεια ενώ λίγο πιο υψηλές θερμοκρασίες θα συναντήσουμε στα δυτικά που δεν φαίνεται να επηρεάζονται αξιόλογα από αυτή την μεταβολή.

Δείτε την ανάρτηση:

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fklearhos.marousakis%2Fposts%2F4284162404985221&show_text=true&width=500

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, για σήμερα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στα δυτικά και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και στα δυτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά μικρής ποσότητας αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Οι άνεμοι στα νότια θα πνέουν δυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα αρχικά μεταβλητοί και τοπικά νότιοι 3 με 4 και βαθμιαία στα ανατολικά δυτικοί έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση. Από αργά το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 34 βαθμούς Κελσίου. 

 ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού από το απόγευμα.

Ανεμοι: Αρχικά από νότιες και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ορεινά της Θεσσαλίας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί έως 5 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

  ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Δυτικοί 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 και στην Κρήτη κατά τόπους έως 36 βαθμούς Κελσίου.

  ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Στα βόρεια από νότιες διεθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα στην περιοχή του Καστελλόριζου τοπικά έως 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου. 

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 και κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου.

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι με την ίδια ένταση. Από αργά το βράδυ θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και τη νύχτα θα ενισχυθούν.

Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

in.gr