Ροδόπη – Πως θα εξασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες συγκομιδής βαμβακιού

Μέχρι στιγμής έχει ανοίξει το 30-40% των καρυδιών στα βαμβακοχώραφα της Ροδόπης.

Τη φετινή χρονιά στην ΠΕ Ροδόπης η σπορά του βαμβακιού διενεργήθηκε κανονικά. Ωστόσο οι συχνές βροχοπτώσεις κατά το διάστημα από 10/5 μέχρι και 10/6 που επικράτησαν στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης και πρόκληση οψιμότητας κατά 4 με 5 ημέρες σε σχέση με μια τυπική χρονιά.

Οι καιρικές συνθήκες Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία για παρατεταμένο χρονικό διάστημα) συνέβαλαν στην έγκαιρη ωρίμανση των καρυδιών.

Μέχρι στιγμής έχει ανοίξει το 30-40% των καρυδιών.

Όπως επισημαίνει σε σχετικό τεχνικό δελτίο το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Ροδόπης, η δεύτερη γενεά πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι εμφανίσθηκε στις 11 με 17 Αυγούστου (με την υψηλότερη σύλληψη στις 13 Αυγούστου) και διενεργήθηκε, στο διάστημα από 5 εως 17 Αυγούστου, ένας εντομοκτόνος ψεκασμός σε ποσοστό 60-70% των αρδευόμενων βαμβακοφυτειών. Οι συλλήψεις κατά το μήνα Σεπτέμβριο είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Πραγματοποιήθηκαν κατά τόπους πολύ περιορισμένοι εντομοκτόνοι ψεκασμοί για την καταπολέμηση πληθυσμού μυζητικών εντόμων (τζιτζικάκια-βρωμούσες).

Σε δειγματοληψίες που διενεργήθηκαν το Σεπτέμβριο για το ρόδινο σκουλήκι εντοπίσθηκαν σε όψιμες φυτείες και σε ανώριμα καρύδια προσβολές και παρουσία νεαρών προνυμφών σε ποσοστό 5-10% .

Η συνολική παραγωγή σε σύσπορο βαμβάκι στην ΠΕ Ροδόπης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί σε κανονικά επίπεδα για την περιοχή.

Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

Από εδώ και στο εξής η μέριμνα των παραγωγών πρέπει να εστιαστεί στην σωστή ωρίμανση και αποφύλλωση, ώστε να εξασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες συγκομιδής και καλύτερη ποιότητα σύσπορου βαμβακιού απαλλαγμένου από ξένες ύλες. Οι παραγωγοί έχουν δυνατότητες επιλογής σκευασμάτων που δρουν είτε σαν ωριμαντικά ή είτε σαν αποφυλλωτικά ή μπορούν να κάνουν συνδυασμούς αυτών.

Τα ωριμαντικά (ethephon) επιταχύνουν τόσο την ωρίμανση όσο και την αποφύλλωση γιατί μετά την εφαρμογή τους απελευθερώνεται αιθυλένιο στους φυτικούς ιστούς το οποίο συμβάλλει τόσο στην ωρίμανση–άνοιγμα καρυδιών, όσο και στην αποφύλλωση. Για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα πρέπει μετά τον ψεκασμό ωριμαντικών να επικρατήσουν θερμοκρασίες ημέρας και νύχτας μεγαλύτερες των 15 – 18ο C για μια εβδομάδα, η σχετική εδαφική υγρασία να είναι χαμηλή και να επικρατεί καιρός με ηλιοφάνεια. Στις πρώιμες φυτείες επαρκεί συνήθως η χρήση τους, καθώς τα καρύδια είναι αρκετά ώριμα και ανοιγμένα, οι θερμοκρασίες είναι ακόμη ευνοϊκές (>15οC) και υπάρχει διαθέσιμος χρόνος.

Τα εγκεκριμένα αποφυλλωτικά σκευάσματα εμφανίζουν ισχυρή και ταχεία αποξηραντική δράση. Με βάση την εμπειρία των προηγουμένων ετών προτείνεται να εφαρμόζονται όταν έχει ανοίξει περισσότερο από το 70–80% των καρυδιών, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν ποιοτικές και ποσοτικές ζημιές. Προσοχή πρέπει να δοθεί και στην δοσολογία εφαρμογής.

Επιβάλλεται μετά τη συγκομιδή να γίνει στελεχοκοπή και να ακολουθήσει φθινοπωρινό όργωμα σε βάθος 20-25 εκατοστών. Οι εργασίες αυτές είναι πολύ απαραίτητες επειδή μειώνουν τον πληθυσμό του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού που θα επιβιώσει για να προσβάλλει τα φυτά στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Εφαρμογή Ψεκασμών

Να τηρείται από τους παραγωγούς αρχείο καταγραφής και αρχείο με τα έντυπα ηλεκτρονικής καταχώρησης της προμήθειας γεωργικών φαρμάκων.

Να λαμβάνεται μέριμνα για την ασφάλεια των μελισσών και του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα πρέπει να ειδοποιούνται οι μελισσοκόμοι των παρακείμενων περιοχών ώστε να απομακρύνουν τα μελισσοσμήνη ή να κλείσουν τις κυψέλες. Οι ψεκασμοί να διενεργούνται απογευματινές ώρες όταν σταματά η πτήση των μελισσών.

Τα κενά δοχεία γεωργικών φαρμάκων να ξεπλένονται τρεις (3) φορές και να εναποτίθενται στους ειδικούς κάδους συλλογής που έχουν εγκαταστήσει οι Δήμοι στο κάθε αγρόκτημα.

in.gr