Ένα είδος διατροφής από την Παλαιολιθική εποχή φαίνεται πως κρύβει το μυστικό της διατροφικής πρόληψης του διαβήτη και των καρδιοαγγειακών νόσων.
H δίαιτα αυτή η οποία δεν έχει περιορισμό στις θερμίδες, φαίνεται πως αλλάζει σημαντικά το προφίλ των λιπαρών οξέων που σχετίζονται με την αντοχή στην ινσουλίνη και μειώνει την εναπόθεση περί κοιλιακού λίπους, τουλάχιστον σε παχύσαρκες γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση,” αναφέρει η η Caroline Blomquist από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Umeå στη Σουηδία.
Από τα δύο γκρουπ συμμετεχόντων στην έρενα, το γκρουπ της Παλαιολιθικής δίαιτας διετράφει με πρωτεΐνες κατά 30%, υδατάνθρακες κατά 30% και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα κατά 40%. Το άλλο γκρουπ διετράφη με μια δίαιτα όπου τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 15, 55 και 30 % αντίστοιχα.
Το μενού στο γκρουπ της Παλαιολιθικής δίαιτας περιελάμβανε φιλέτα κρέατος, ψάρια, αυγά, λαχανικά, φρούτα, καρπούς, μούρα, ελιές και αβοκάντο σαν φυσικές πηγές φυτικών λιπαρών. Από την δίαιτα αποκλείστηκαν τα γαλακτοκομικά, τα δημητριακά, το αλάτι και όλα τα επεξεργασμένα λιπαρά και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Οι συμμετέχοντες τα δύο γκρουπ παρακολούθησαν 12 ομαδικές συνεδρίες με διατροφολόγο και την κρατούσαν αρχεία των τροφών που έτρωγαν για δύο χρόνια.
Στους 24 μήνες που διήρκεσε η παρακολούθηση, οι γυναίκες του γκρουπ της Παλαιολιθικής δίαιτας παρουσίασαν πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων κατά 19%, ενώ η πρόσληψη ακόρεστων και πολυακόρεστων αυξήθηκε κατά 47 και 71% αντίστοιχα. Αντίθετα οι γυναίκες στο άλλο γκρουπ δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές μεταβολές στο προφίλ των λιπαρών οξέων. Στους 24 μήνες, τόσο οι γυναίκες της Παλαιολιθικής δίαιτας όσο και οι άλλες έχασαν αρκετό βάρος από την περιοχή της κοιλιάς και παρουσίασαν μικρότερα επίπεδα παχυσαρκίας.
Ωστόσο, συγκεκριμένα λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την αντοχή στην ινσουλίνη ήταν σημαντικά μικρότερα σε γυναίκες στο γκρουπ της Παλαιολιθικής δίαιτας και αυτό επιτρέπει στους ερευνητές να ισχυριστούν ότι η δίαιτα αυτή μπορεί να προστατεύσει από την επιδημία παχυσαρκίας που παρατηρείται σε όλο το δυτικό κόσμο.
Η Blomqvist ισχυρίζεται ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να βρούμε τρόπους να αλλάξουμε την μεταβολική ισορροπία των ανθρώπων προς το υγιεινότερο.
itrofi.gr