Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς θα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και οι ανεμβολίαστοι συνοδοί των ασθενών με rapid τεστ.

Με rapid test θα πηγαίνουν στον οδοντίατρο ακόμη και εμβολιασμένοι ασθενείς, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 4337/18.09.2021 και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οδοντιάτρων.

Η διάταξη δεν αφορά μόνο οδοντιατρικές πράξεις, αλλά επιβάλλει υποχρέωση rapid test και σε εμβολιασμένους για οποιαδήποτε επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

«Ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για επεμβατική εξέταση ή για εξέταση που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) εντός 48 ωρών πριν την εξέταση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση.

Οι ανεμβολίαστοι ασθενείς θα υποβάλλονται σε μοριακό τεστ και οι ανεμβολίαστοι συνοδοί των ασθενών με rapid τεστ.

Οι εμβολιασμένοι συνοδοί δεν θα υποβάλλονται σε τεστ για την προσέλευσή τους στα οδοντιατρεία.

Αναμένονται διευκρινίσεις

Το υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να αλλάξει την εν λόγω διάταξη, ωστόσο μπορεί να εκδοθεί διευκρινιστική εγκύκλιος.

Όπως μετέδωσε ο Νίκος Στραβελλάκης στο μαγκαζίνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Νίκος Σύψας που υπογράφει τη σχετική εισήγηση της επιτροπής, είπε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί σε τέτοιου είδους ιατρικές πράξεις κινδυνεύουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές ακόμα και από εμβολιασμένους ασθενείς που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί.

Από την πλευρά τους οι οδοντίατροι θεωρούν το μέτρο ανέφικτο.

Ο Αθανάσιος Δεβλιώτης πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και τους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο, ότι οι οδοντίατροι τηρούν όλα τα μέτρα για την προστασία τους.

Είπε ότι η ομοσπονδία από την περασμένη εβδομάδα ζήτησε την άμεση τροποποίηση της εν λόγω ΚΥΑ και πως ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης δεσμεύθηκε να την αλλάξει, ωστόσο το έπραξε κατά το ήμισυ, δηλαδή μόνο για τους συνοδούς των ασθενών.

Ο κ. Δεβλιώτης ανέφερε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στην αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού και αφήνει χαραμάδα να δημιουργούνται εντυπώσεις κάτι που «πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψιν ο υπουργός».

in.gr