Χαρίτσης – Η κυβέρνηση αδυνατεί να παρέμβει για να καταπολεμήσει την ακρίβεια και την κερδοσκοπία

Ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «στρεβλώσεις και πρακτικές που οδηγούν νομοτελειακά στην παγίωση των αυξήσεων» αναφερόμενος ιδιαίτερα στην «ΔΕΗ», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «αντί να ρυθμίσετε την πιο κρίσιμη αυτή τη στιγμή αγορά, ανακοινώσατε αιφνιδιαστικά την εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας»

«Η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιμετωπίσει τις εκρηκτικές αυξήσεις γιατί είναι δέσμια των ιδεολογικών εμμονών της περί αυτορρύθμισης της αγοράς» τόνισε ο Αλέξης Χαρίτσης στην παρέμβασή στη Βουλή κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις ανατιμήσεις.

Οι στρεβλώσεις στην αγορά οδηγούν στην παγίωση των αυξήσεων

«Εδώ και μήνες, οικονομολόγοι, καταναλωτικές οργανώσεις, επιχειρηματικά επιμελητήρια, προειδοποιούσαν για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας», «στην ηλεκτρική ενέργεια, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και τις αναγκαίες πρώτες ύλες για να λειτουργήσει η οικονομία» σημείωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας.

Ο Αλέξης Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αδιαφόρησε» αντί να «παρέμβει δυναμικά για να προλάβει τις αυξήσεις, να καταστείλει την κερδοσκοπία, να διασφαλίσει το εισόδημα και την ποιότητα ζωής των καταναλωτών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων».

Ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «στρεβλώσεις και πρακτικές που οδηγούν νομοτελειακά στην παγίωση των αυξήσεων» αναφερόμενος ιδιαίτερα στην «ΔΕΗ», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «αντί να ρυθμίσετε την πιο κρίσιμη αυτή τη στιγμή αγορά, ανακοινώσατε αιφνιδιαστικά την εκποίηση της μεγαλύτερης επιχείρησης της χώρας».

Η περίπτωση της Ισπανίας και η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Πλήρης ιδιωτικοποίηση σημαίνει απώλεια του βασικού εργαλείου άσκησης εθνικής ενεργειακής πολιτικής» συνέχισε ο ίδιος, την στιγμή μάλιστα που «η  χώρα μας να έχει τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ισπανίας, όπου «η κυβέρνηση μειώνει προσωρινά τον ειδικό φόρο στο ηλεκτρικό, τον ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος, προτίθεται να περιορίσει τα έσοδα των εταιρειών ενέργειας και θα επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου» αλλά και στην Πορτογαλία, όπου «η κυβέρνηση εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια για τα νοικοκυριά».

«Εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που θεωρεί ότι η καταπολέμηση της ακρίβειας θα έρθει με 9 ευρώ τον μήνα ανά νοικοκυριό για το εξωφρενικό κόστος ενέργειας» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ριζικές μειώσεις ειδικών φόρων και αύξηση του κατώτατου μισθού

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση καταπολέμηση της ακρίβειας, ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι την ανάγκη «η ΔΕΗ να αναπροσαρμόσει τα τιμολόγιά της ώστε να συμπαρασύρει προς τα κάτω ολόκληρη την αγορά ενέργειας», «να ρυθμιστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» και «η χώρα να αποκτήσει σοβαρό πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους».

«Μία προοδευτική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και στη βενζίνη, στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκτήσει το δημόσιο τον ουσιαστικό έλεγχο της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή και στην πράσινη οικονομία δεν πρέπει να αποτελέσει αφορμή για ένα ακόμα πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία αλλά να γίνει με όρους προστασίας της κοινωνίας και βιώσιμης, συμπεριληπτικής ανάπτυξης για όλους» κατέληξε ο Αλ. Χαρίτσης.

in.gr