Πρόκειται για την πρωτεΐνη CD47 η οποία παράγεται σε υψηλά επίπεδα στην επιφάνεια των κυττάρων μετά τη μόλυνσή τους από τον νέο κορωνοϊό προστατεύοντάς τα από την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος η οποία έχει καθήκον να τα καταστρέψει – προς νέες αποτελεσματικότερες θεραπείες για τη βαριά νόσο.
Ερευνητές της Σχολής Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου του Κεντ και του Ινστιτούτου Ιατρικής Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε στη Φρανκφούρτη εντόπισαν μια πρωτεΐνη η οποία φαίνεται ότι μπορεί να παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην εμφάνιση σοβαρής μορφής COVID-19.
Αυξημένα επίπεδα στην επιφάνεια των κυττάρων
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν, όπως ανέφεραν στην επιθεώρηση «Current Issues in Molecular Biology», ότι η μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον ιό SARS-CoV-2 οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα μια πρωτεΐνης που ονομάζεται CD47 στην επιφάνεια των κυττάρων.
Το σήμα «μην με καταστρέψεις»
Η CD47 δρα ως ένα σήμα που λέει «μην με καταστρέψεις» στην άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος – με τον τρόπο αυτό προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφή. Η CD47 που παράγεται στην επιφάνεια των κυττάρων μετά τη μόλυνσή τους από τον νέο κορωνοϊό φαίνεται ότι προστατεύει τα μολυσμένα κύτταρα από το να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων του ιού και τελικώς εμφάνισης βαρύτερης νόσου.
Σύνδεση με παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές
Σημειώνεται ότι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID-19 όπως η μεγάλη ηλικία και ο διαβήτης συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα της CD47. Τα υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης σχετίζονται επίσης με την υψηλή αρτηριακή πίεση η οποία αποτελεί μεγάλο παράγοντα κινδύνου για επιπλοκές εξαιτίας της COVID-19 όπως η καρδιακή προσβολή, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η νεφροπάθεια.
Τα νέα δεδομένα μαρτυρούν ότι η ηλικία και τα υψηλά επίπεδα CD47 τα οποία παράγονται εξαιτίας του ιού SARS-CoV-2 συμβάλλουν στην εμφάνιση σοβαρής COVID-19 αποτρέποντας την εμφάνιση αποτελεσματικής ανοσολογικής απόκρισης και αυξάνοντας τις βλάβες σε ιστούς και όργανα οι οποίες συνδέονται με τη νόσο.
Θεραπευτικές προσεγγίσεις υπό ανάπτυξη
Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη θεραπευτικές προσεγγίσεις που στοχεύουν τη CD47, η νέα ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για την COVID-19.
Τεράστιο βήμα στη μάχη με τη νόσο
Οπως ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κεντ, εκ των συγγραφέων της νέας μελέτης, Μάρτιν Μικαέλις «είναι συναρπαστικό. Εχουμε πιθανότατα εντοπίσει έναν σημαντικό παράγοντα που συνδέεται με τη σοβαρή COVID-19. Πρόκειται για τεράστιο βήμα στη μάχη με τη νόσο και μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω πρόοδο στον σχεδιασμό νέων θεραπειών εναντίον της».
Προς σχεδιασμό αποτελεσματικότερων θεραπειών
O καθηγητής Χίντριχ Σίνατλ από το Πανεπιστήμιο Γκέτε στη Φρανκφούρτη σημείωσε από την πλευρά του ότι «η επιπλέον γνώση που αποκτάμε σχετικά με τους υποβόσκοντες μηχανισμούς της COVID-19 μπορεί να μας βοηθήσει στον σχεδιασμό καλύτερων θεραπειών και να μας κάνει να εκτιμήσουμε τη σημασία του εύρους της έρευνας που διεξάγεται. Μέσω αυτής της οδού, καταφέραμε ένα μεγάλο επίτευγμα το οποίο αποτελεί παράδειγμα σχετικά με το ότι η μάχη ενάντια στη νόσο που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός συνεχίζεται».
in.gr