Στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, όπου κατοικούν πάνω από 4.000 άτομα, η κατάσταση είναι δύσκολη με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν σε σκηνές καθώς αδυνατούν να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν σε αυτά
Ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη έφερε αντιμέτωπους τους κατοίκους με ένα δύσκολο βράδυ στις περιοχές που καταγράφηκαν οι περισσότερες καταστροφές.
Στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, όπου κατοικούν πάνω από 4.000 άτομα, η κατάσταση είναι δύσκολη με τους κατοίκους να διανυκτερεύουν σε σκηνές καθώς αδυνατούν να μείνουν στα σπίτια τους λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν σε αυτά.
Πρωταρχικό μέλημα των τοπικών Αρχών παραμένει η στέγαση των σεισμόπληκτων σε αυτές τις πρώτες δύσκολες ημέρες μετά τον σεισμό, τη στιγμή μάλιστα που η μετασεισμική ακολουθία είναι έντονη με πολλές ισχυρές δονήσεις.
Η πρώτη δύσκολη νύχτα
Ενδεικτικά, σεισμός καταγράφηκε στις 00:37 της Τρίτης μεγέθους 4,4 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 14,5χλμ. και 23 χλμ. Β.Δ. της Άρβης. Η νέα σεισμική δόνηση προήλθε ακριβώς από τον ίδιο σεισμογόνο χώρο που προκάλεσε τον χθεσινό πρωινό φονικό σεισμό. Σημειώνεται πως περισσότεροι από 40 μετασεισμοί έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής εντάσεως άνω των 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τον μεγαλύτερο να είναι 4,8 Ρίχτερ.
Ένοπλες δυνάμεις, εθελοντές και μέλη του Ερυθρού Σταυρού προχώρησαν με ταχύτατους ρυθμούς στην εγκατάσταση των σκηνών στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Τις εργασίες συνεχίζει να επιθεωρεί κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.
Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε και σε οικισμούς του δήμου Μίνωα Πεδιάδας, όπου σε ανοιχτούς χώρους εγκαθίστανται σκηνές για να φιλοξενήσουν τους κατοίκους χωρίς αυτοί να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές.
Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανίδη, σήμερα αναμένονται περισσότεροι από 40 μηχανικοί να μεταβούν στην περιοχή για να πραγματοποιήσουν αυτοψία στα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές.
Από το 112 στάλθηκε μήνυμα στους κατοίκους του Ηρακλείου Κρήτης να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά από το σεισμό. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου θα είναι κλειστά σήμερα και αύριο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Τσελέντης: «Πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα»
Για πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα που ενδέχεται να αγγίξει και τα 5 Ρίχτερ, προειδοποίησε ο σεισμολόγος και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός ήταν κατά 99,9% ο κύριος και έγινε στο πολύ γνωστό ρήγμα του Θραψανού και Καστελλίου, το οποίο δεν μπορεί να δώσει σεισμική δραστηριότητα μεγαλύτερη των 6 Ρίχτερ.
Ως αρνητικό αξιολόγησε το γεγονός ότι ήταν μικρό το εστιακό βάθος, προσθέτοντας πως από τον Ιούνιο στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται πλούσια σεισμική δραστηριότητα. «Για έναν ήδη βεβαρυμμένο δομικό ιστό, τα πράγματα δεν είναι καλά» δήλωσε μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες καταρρεύσεις ακόμη και με μικρότερους μετασεισμούς.
Ερωτηθείς για το εάν το παραπάνω συνεπάγεται κίνδυνο κατάρρευσης ακόμη και για νεότερα κτίσματα, ο καθηγητής συνόψισε πως ένα σπίτι που δείχνει καινούριο μπορεί να έχει κάποιο βαθμό αστοχίας και για αυτό το καλύτερο θα ήταν να γίνουν έλεγχοι από μηχανικούς.
Λέκκας: «Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη»
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 – 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη».
Στυλιανίδης: «Κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση»
Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του ισχυρού σεισμού ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.
Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους.
«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση» τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ’ όλα οι ανθρώπινες ζωές».
Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει άμεσα.
«Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες. «Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια» κατέληξε.
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ
Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» από την Πολιτική Προστασία, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ, καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης.
Επιπλέον, με εντολή του Yπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, κ. Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.