Kίνα – Ενεργειακή κρίση και διακοπές ρεύματος ενισχύουν τη ζήτηση για άνθρακα

Μια εκτεταμένη έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας πλήττει τη βορειοανατολική βιομηχανική περιοχή της Κίνας και αυξάνει τη ζήτηση για άνθρακα

Με σοβαρή έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας πλήττεται η βορειοανατολική βιομηχανική περιοχή της Κίνας, με τους ανώτερους αξιωματούχους να αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη πίεση των πολιτών για επάρκεια ρεύματος για φως, βιομηχανική παραγωγή, ακόμα και για παροχή νερού στις μητροπόλεις και τις περιφέρειες.

Πληθαίνουν επίσης οι φωνές για επιτάχυνση και αύξηση των εισαγωγών άνθρακα ώστε να τροφοδοτηθούν με καύσιμη ύλη οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της χώρας.

Λόγω της έλλειψης ενέργειας που είναι αποτέλεσμα των μικρών προμηθειών άνθρακα σε μεγάλα τμήματα της βιομηχανίας, ο κυβερνήτης της επαρχίας Τζιλίν, που είναι μια από τις πιο πληγείσες περιοχές της Κίνας, ζήτησε αύξηση των εισαγωγών άνθρακα, ενώ η τοπική ένωση των εταιρειών ανέφερε πως o εφοδιασμός επεκτείνεται «με κάθε κόστος».

Οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι οι διακοπές ρεύματος στα βορειοανατολικά της Κίνας έχουν κλείσει τα φανάρια, έχουν σταματήσει τους ανελκυστήρες κατοικιών και την κάλυψη κινητών τηλεφώνων 3G, ενώ έχουν σβήσει οι μηχανές σε πολλά εργοστάσια. Μια εταιρεία κοινής ωφέλειας στο Τζιλίν προειδοποίησε ότι η διακοπή ρεύματος θα μπορούσε να διακόψει την παροχή νερού ανά πάσα στιγμή, προτού ζητήσει συγγνώμη για την αναστάτωση που θα προκληθεί.

Πόλεις όπως το Σενγιάνγκ και το Νταλιάν – όπου ζουν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια άνθρωποι – έχουν πληγεί από διακοπές λειτουργίας σε εργοστάσια που ανήκουν σε προμηθευτές εταιρειών-κολοσσών από το εξωτερικό, όπως η Apple και η Tesla. Η Τζιλίν είναι μία από τις δέκα επαρχίες που αναγκάστηκαν να επιβάλουν περιορισμούς στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Μιλώντας στις τοπικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας τη Δευτέρα, ο Χαν Τζουν, ο κυβερνήτης της επαρχίας Τζιλίν, με πληθυσμό περίπου 25 εκατομμύρια, είπε ότι πρέπει να δημιουργηθούν «πολλά κανάλια» ώστε να υπάρξει καλύτερη αποτελεσματικότητα στις προμήθειες άνθρακα και ότι η Κίνα θα πρέπει να μην εξαρτάται μόνο από τη Ρωσία, αλλά να συνάψει σχέσεις και με άλλες χώρες που παράγουν άνθρακα, όπως η Μογγολία και η Ινδονησία.

Μία στις δύο βιομηχανίες έχει πληγεί

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι το 44% της βιομηχανικής δραστηριότητας της Κίνας έχει πληγεί από έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, οδηγώντας ενδεχομένως σε πτώση 1% του ετήσιου ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021 και 2% από Οκτώβριο έως Δεκέμβριο.
Σε νεώτερη εκτίμησή της την Τρίτη ανέφερε ότι μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2021 για την Κίνα στο 7,8% από το προηγούμενο 8,2%.

Σε πολλές περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας έχει επιβληθεί κατά τις ώρες αιχμής, διακοπή της παροχής ρεύματος προκαλώντας ανησυχίες στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλη τη χώρα.

Καθώς ορισμένα καταστήματα που λειτουργούν υπό το φως των κεριών και εμπορικών κέντρων στα βορειοανατολικά που κλείνουν νωρίς, οι δημοσιεύσεις στο Weibo (το twitter της Κίνας), προκάλεσαν ανησυχίες για το νερό όταν μια δημόσια επιχείρηση στην Τζιλίν προειδοποίησε τους χρήστες ότι υπήρχε διακοπή ρεύματος.

Το Συμβούλιο Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κίνας, το οποίο εκπροσωπεί τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, ανέφερε ότι οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν άνθρακα «επεκτείνουν τώρα τα κανάλια προμηθειών τους χωρίς κόστος» για να εγγυηθούν την παροχή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη χειμερινή περίοδο.

Αυξάνεται ο εφοδιασμός άνθρακα

Είπε ότι η Κίνα πρέπει να αυξήσει την παραγωγή και τον εφοδιασμό άνθρακα, ενώ παράλληλα εγγυάται την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Πρέπει να υπογραφούν περισσότερες μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συμβάσεις για να αυξηθεί ο κατάλογος των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πριν από το χειμώνα.

Όμως, ο Ντέιβιντ Φίσμαν, ερευνητής ενεργειακής πολιτικής της Κίνας και διευθυντής του ομίλου Lantau, μια οικονομική εταιρεία συμβούλων, δήλωσε ότι το προβληματιό σύστημα τιμολόγησης της Κίνας φταίει για αυτές τις ελλείψεις που βιώνει η χώρα.

«Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για παραγωγούς άνθρακα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν κερδοφόρα τα εργοστάσιά τους», είπε.

Παρόλο που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα ότι η Κίνα πρέπει να κατασκευάσει περισσότερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα για να αντιμετωπίσει τις πιθανές ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας την περίοδο 2021-2025, οι υπάρχοντες σταθμοί έχουν χαμηλότερα ποσοστά χρήσης -αυτό υποδηλώνει ότι δεν έχουν οικονομικά κίνητρα για τη μεγιστοποίηση της παραγωγής τους.

OT.gr Newsroom