Ισημερινός – Βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι κρατούμενοι – Πάνω από 100 νεκροί στη φυλακή της Γουάγιας

Oι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί εδώ και μήνες σε θέατρο επαναλαμβανόμενων αναμετρήσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

in.gr

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε το βράδυ χθες Τετάρτη «κατάσταση εξαίρεσης» σε όλες τις φυλακές της χώρας των Ανδεων, την επομένη των συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών στις οποίες σκοτώθηκαν πάνω από 100 έγκλειστοι σε φυλακή σε νοτιοδυτική επαρχία.

«Κατάσταση εξαίρεσης»

«Κηρύσσω κατάσταση εξαίρεσης σε όλο το σωφρονιστικό σύστημα, σε εθνική κλίμακα», γνωστοποίησε ο κ. Λάσο μέσω Twitter, ενώ οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί εδώ και μήνες σε θέατρο επαναλαμβανόμενων αναμετρήσεων μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που ανταγωνίζονται για τον έλεγχο της διακίνησης των ναρκωτικών.

«Στη Γουαγιακίλ, θα προεδρεύσω (σε συνεδρίαση) επιτροπής ασφαλείας που επιφορτίστηκε να συντονίσει τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εγγυώμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των εμπλεκομένων», εξήγησε.

Οι συγκρούσεις – οι πιο πολύνεκρες φέτος – έγιναν σε μεγάλη φυλακή στη Γουάγιας, την πρωτεύουσα της επαρχίας Γουαγιακίλ, λιμάνι και εμπορικό σταυροδρόμι του νοτιοδυτικού Ισημερινού.

Φρικιαστικός απολογισμός

«Πάνω από 100 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 52 τραυματίστηκαν» κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ανακοίνωσε νωρίτερα χθες η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων του Ισημερινού (SNAI) μέσω Twitter.

Προηγούμενος απολογισμός, που είχε δημοσιοποιηθεί από τον διοικητή της αστυνομίας στη Γουαγιακίλ, τον στρατηγό Φάουστο Μπουενάνο, ο οποίος διευθύνει τις επιχειρήσεις για την ανάκτηση του ελέγχου στην εγκατάσταση, έκανε λόγο για 30 νεκρούς, εκ των οποίων έξι βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μπουενάνο, τα θύματα έφεραν τραύματα από «σφαίρες» και από «θραύσματα χειροβομβίδων».

Πηγή: ΑΠΕ