Καιρός – Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από την Τετάρτη – Πού αναμένονται έντονα φαινόμενα

Αναλυτικά η πρόγνωση της εβδομάδας

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός, με μετεωρολόγους να προειδοποιούν ακόμη και για επικίνδυνα φαινόμενα από την Τετάρτη το βράδυ. Όπως αναφέρει ο Σάκης Αρναούτογλου, σε ανάρτησή του στο Facebook για τον καιρό των επόμενων ημερών, έρχονται εν δυνάμει επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες: «Εν δυνάμει επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες από την Τετάρτη το βράδυ δείχνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, πρώτα στα βορειοδυτικά (όπως σας είχα ενημερώσει από την περασμένη κιόλας εβδομάδα!). H ένταση και η έκταση των καιρικών φαινομένων της νέας εβδομάδας για την υπόλοιπη Ελλάδα πάντως είναι ακόμα ανοιχτές, εξαρτώμενες απολύτως από την ακριβή θέση και πορεία του χαμηλού!

Η πρόβλεψη της Χ.Ρήγου

Σύμφωνα με την μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, την Τετάρτη έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η αλλαγή του καιρού θα ξεκινήσει από την Κέρκυρα και θα επεκταθεί δυτικά με πτώση της θερμοκρασίας, ενώ την Παρασκεύη θα περάσει στα ανατολικά ηπειρωτικά. Σήμερα, Δευτέρα, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας και η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι σε καλά επίπεδα. Βοριάδες θα πνέουν στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα μέχρι 7 μποφόρ.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι καλός, με τη θερμοκρασία να φτάνει από 16 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Βοριάδες θα πνέουν έως 5 μποφόρ. Και στην Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος, με τη θερμοκρασία να φτάνει μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν μέχρι 3 μποφόρ. Την Τρίτη η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο, ενώ θα επικρατήσει ηλιοφάνεια.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την Τρίτη

Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και η ορατότητα, κυρίως στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες, θα είναι κατά τόπους περιορισμένη. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Στα βόρεια και τις Κυκλάδες θα φτάσει τους 24 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 και στα δυτικά ηπειρωτικά τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4, στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 και από τις απογευματινές ώρες 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα, κυρίως στα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια. Η ορατότητα στη Θεσσαλία τις πρωινές ώρες θα είναι περιορισμένη.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα κεντρικά και τα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη λίγες τοπικές νεφώσεις στα βόρεια. Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 24 και στη νότια Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά 6 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου. 

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την υπόλοιπη εβδομάδα

ΤΕΤΑΡΤΗ 06-10-2021
Στα δυτικά, λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου και την Ήπειρο, ενώ από τις βραδινές ώρες τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη δυτική Μακεδονία και τη δυτική Στερεά. Τα φαινόμενα τη νύχτα στο βόρειο Ιόνιο θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη βόρεια Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το βράδυ στο βόρειο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 23 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

ΠΕΜΠΤΗ 07-10-2021
Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στα δυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις που από το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και την Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 8 και πιθανώς τοπικά 9 μποφόρ. Στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5, στα βόρεια 6 και από το βράδυ τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση σε όλη τη χώρα.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 08-10-2021
Στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 7 μποφόρ, στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΣΑΒΒΑΤΟ 09-10-2021
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα ανατολικά και από το βράδυ στο Ιόνιο. Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10-10-2021
Στα δυτικά και βαθμιαία τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο βόρειο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

in.gr