Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών μετά και τα τελευταία στοιχεία τον πληθωρισμό

Με σημαντικές απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αποτυπώνουν εκ νέου τις ανησυχίες τους για τη νομισματική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών μετά και τα τελευταία στοιχεία τον πληθωρισμό.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 1,3%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 2,3%. Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει απώλειες 0,89% στις 7.013 μονάδες, ο DAX χάνει 1,21% στις 15.010 μονάδες και ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,56% στις 6.473 μονάδες.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως είναι ότι οι επενδυτές προσφεύγουν στους τίτλους σταθερού εισοδήματος, οι αποδόσεις των οποίων είναι ούτως ή άλλως συμπιεσμένες, την ώρα που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 3%. Και η μόνη εξήγηση που επισημαίνουν οι αναλυτές είναι ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα προκαλέσουν αλλαγή του μείγματος της νομισματικής πολιτικής, περιορίζοντας την προσφορά χρήματος και ευνοώντας τους τίτλους του σταθερού εισοδήματος.

Έτσι, η αντιστροφή του θετικού κλίματος που διαμορφώθηκε χθες, δεν ισχύει μόνο για την Ευρώπη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall Street υποχωρούν, ενώ και οι αγορές στην Ασία έκλεισαν χαμηλότερα.

ot.gr