Περίπου το 54,5% των Αφγανών ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων για τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν στον Αφγανιστάν, κατάσταση που φαίνεται να επιδεινώθηκε ραγδαία μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.
Περίπου το 54,5% των Αφγανών ζουν κάτω από το όριο φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με ποικίλλα προβλήματα όπως: οξύς υποσιτισμός, σοβαρές ελλείψεις στις δομές υγείας, έμφυλη βία.
Με την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία μετά την κατάληψη της Καμπούλ στα μέσα Αυγούστου, ανέκυψαν νέες ανάγκες, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
«Περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι στο Αφγανιστάν σήμερα αγωνίζονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι. Η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 25% τους τελευταίους μήνες και ως εκ τούτου με την οικονομική κατάσταση, με τη δυσκολία απόκτησης εισοδήματος και με την αναταραχή στην χώρα, είναι πολύ δύσκολο να δούμε μέλλον για αυτούς τους ανθρώπους. Ένα μέλλον που θα είναι ασφαλές για τα τρόφιμα, ένα μέλλον χωρίς υποσιτισμένα παιδιά», λέει ο Τζον Ελιφ, περιφερειακός διευθυντής της WFP Ασίας.
Υποσιτισμένα παιδιά
Δέκα εκατομμύρια παιδιά έχουν αμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, και χωρίς άμεση δράση, ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των πέντε ετών θα πεινάσει μέχρι το τέλος του έτους», λέει η Σαμ Μορτ επικεφαλής επικοινωνίας της UNICEF στο Αφγανιστάν.
Κώδωνα κινδύνου κρούουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν Κέντρο Θεραπευτικής Σίτισης, μια κλινική για εκτοπισμένους και ένα κέντρο περίθαλψης για COVID-19 στην πόλη Herat. Κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών αρκετοί τραυματίες μεταφέρθηκαν στο τοπικό νοσοκομείο της Herat.
Όπως αναφέρει ένας Αφγανός γιατρός των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζεται στην πόλη, «πριν από τις εχθροπραξίες είχαμε δεχτεί στο κέντρο 95 υποσιτισμένα παιδιά. Έχουμε μόνο 42 κρεβάτια και παρόλο που προσθέσαμε άλλα 18 δημιουργώντας προσωρινές πτέρυγες σε σκηνές, είχαμε ξεπεράσει τη χωρητικότητά μας. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ο αριθμός μειώθηκε σε περίπου 60 αλλά τα νούμερα αυξάνονται ξανά, έχουμε δεχθεί περίπου 80 ασθενείς και ο αριθμός τους αυξάνεται μέρα με τη μέρα».
«Οι άνθρωποι είναι πολλοί ευτυχισμένοι όταν μπορούμε να θεραπεύσουμε τα παιδιά τους», συμπληρώνει ο Αφγανός γιατρός.
Κάτι που διαπιστώνεται και από το ακόλουθο περιστατικό που περιγράφει : «Υπήρχε ένα υποσιτισμένο παιδί στο κέντρο μας, προερχόμενο από μια πολύ φτωχή οικογένεια. Φροντίσαμε το παιδί και εξασφαλίσαμε τροφή για τη μητέρα του ενώ ο πατέρας παρέμενε έξω από το νοσοκομείο. Τους ρωτήσαμε πως κατάφεραν να έρθουν στο νοσοκομείο καθώς ο πατέρας, μας είχε πει ότι δεν είχε ούτε τα 10 Αφγάνις (0.10 δολάρια). Πούλησαν ένα πρόβατα και κάτι αγελάδες για να εξασφαλίσουν τα χρήματα για να έρθουν στο νοσοκομείο. Άλλοι δανείζονται χρήματα από συγγενείς».
«Οι εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας υγείας σε όλο το Αφγανιστάν καταρρέουν… τα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας, τα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας θα αυξηθούν, δυστυχώς», δήλωσε ο δρ. Wahid Majrooh, επικεφαλής δημόσιας Υγείας, ο μόνος υπουργός που παραμένει στο πόστο του μετά την πτώση της Καμπούλ.
Η οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Πακέτο βοηθείας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ θα αποστείλει η Ευρωπαική Ένωση στο Αφγανιστάν, με το σύνολο των κυβερνήσεων του κόσμου να μην αναγνωρίζουν αυτή των Ταλιμπάν.
«Είμαστε στο πλευρό του λαού» δηλώνει η πρόεδρος της Κομισιόν. Η πτήση της 2ας Οκτωβρίου που ξεκίνησε από τις Βρυξέλλες, καθώς και οι πτήσεις που θα ακολουθήσουν θα παρέχουν σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών απηύθηνε στις αρχές Σεπτεμβρίου έκκληση για επιπλέον βοήθεια 193 εκατ. δολαρίων για τα εκατομμύρια Αφγανών, ανεβάζοντας σε 606 εκατ. δολάρια το σύνολο της βοήθειας που ζητείται έως το τέλος του έτους για την χώρα που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.