Μητσοτάκης για ελληνογαλλική συμφωνία – Για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης

Στην αρχή της ομιλία τους, ανέφερε ότι η συμφωνία αναβαθμίσει τη συνεργία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής.

Στη σημασία της ψήφισης της ελληνογαλλικής συμφωνίας από την ελληνική Βουλή, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή.

Στην αρχή της ομιλία τους, ανέφερε ότι η συμφωνία αναβαθμίσει τη συνεργία των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. «Το ιστορικό κείμενο τίθεται ενώπιον της Βουλής καθιστώντας τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική» σημείωσε.

Η ψήφισή της, πρόσθεσε,  θα θωρακίζει την πατρίδα μας στην ταραγμένη Μεσόγειο ενώ ταυτόχρονα όπως είπε, ενδυναμώνεται η νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Τα εθνικά πλεονεκτήματα είναι σε όλους σαφείς. Για πρώτη φορά προβλέπεται ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε ευρωπαίοι πραγματιστές. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, πιστεύω ότι όλοι πολίτες έχουν αντιληφθεί την τεράστια σημασία της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και σημείωσε στέλνοντας προς όλους όσους αμφισβητούν την ανάγκη ψήφισης της συμφωνίας.

«Σε περίπτωση επίθεσης η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη της Ευρώπης» είπε ο πρωθυπουργός. 

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού»

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια» συνέχισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

«Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου» καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».

«Ταυτόχρονα συγκροτείται μία ενιαία ευρωπαϊκή στάση στη Μεσόγειο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη της ισχυρής αυτοδύναμης ευρωπαϊκής παρουσίας του αύριο. «Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στο γεωπολιτικό κομμάτι, που συμβαίνουν γύρω μας» υπογράμμισε ακόμα Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος – Γαλλίας.

«Καρφιά» σε όσους αμφισβητούν τη συμφωνία

Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να την χρηματοδοτεί, υποστήριξε ο πρωθυπουργός αφήνοντας αιχμές σε όσους αμφισβητούν τη συμφωνία.

«Συνεπώς όποιος σήμερα αμφισβητεί την προμήθεια των αεροσκαφών, ναυαγεί ο ίδιος στα απόνερα των δικών του αντιφάσεων.  Ανάλογα εξοπλιστικά προγράμματα προωθούνται και από τον Στρατό Ξηράς. Η χώρα έχει αφήσει πίσω της την αμυντική εγκατάλειψη υπό το ανόητο δόγμα ότι θα το ρισκάρουμε με τους γείτονες» τόνισε.

Η συμφωνία, πρόσθεσε,  είναι μία παρακαταθήκη για τον τόπο που θα διατρέχει τις επόμενες γενιές. Ο πρωθυπουργός εξήγησε μάλιστα,  ότι «η τιμή των φρεγατών δεν ξεπερνά τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες, καθώς εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε σκληρά. Η εξόφληση τους απλώνεται στον χρόνο, αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πολύ σημαντικός καθώς η συμφωνία με την Ελλάδα προηγήθηκε τελικώς παραγγελιών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού».

Προσωπικές αναφορές στον Τσίπρα

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και σε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως  «απευθύνομαι σε εσάς επειδή έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας πρόθεση να ψηφίσετε τη συμφωνία. Σας καλώ να αναθεωρήσετε τη στάση της» .

«Από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα υποστήριξε ότι «από το όχι στις γραβάτες πήγατε στο όχι στις φρεγάτες».

«Μην οχυρωθείτε πάλι πίσω από ένα αμήχανο «παρών» . Το παρών σημαίνει απών από το εθνικό συμφέρον. Άκουσα ότι προβάλλετε  δύο λόγους. Ότι πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις για τη συνδρομή της Γαλλίας. Ο όρος Επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα. Η Συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς Δικαίου». 

«Πυρά» σε Τσίπρα

«Δεν γνωρίζετε κ. Τσίπρα πως στο Σαχέλ δραστηριοποιούνται 8 ευρωπαϊκές χώρες και καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία με την Γαλλία» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν ήσασταν στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν στα κείμενα συμπερασμάτων τονιζόταν η στρατηγική σημασία της περιοχής του Σαχέλ» τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Βρήκα ένα tweet σας που λέγατε πως η ασφάλεια της Μεσογείου συνδέεται άρρηκτα με την κατάσταση στην Υποσαχάρια Αφρική. Πόσο άλλη υποκρισία κ. Τσίπρα; Το τελευταίο καταφύγιο σας είναι στα λεγόμενα του κ. Βενιζέλου, ευτυχώς που ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και μπορεί να μιλάει γιατί μέχρι πρότινος τον θέλατε στην φυλακή με το σκάνδαλο της Novartis».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα που να σκιάζει τη σημασία τη Συμφωνίας με την Γαλλία. Πρόκειται για μία ασπίδα έναντι απειλών κατά της χώρας μας, αποτελεί και τον πρόλογο της κοινής άμυνας και της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, ένα διμερές υπόδειγμα δράσης με πολυεπίπεδες αναφορές. Θα κλείσω επισημαίνοντας με τη σοβαρή παράδοση που έχει κατακτήσει η χώρα μας τα κόμματα εξουσίας να ομονοούν σε θέματα εθνικής άμυνας και θα χαιρετίσω τη στάση του Κινήματος Αλλαγής. Εξ ου και θα ξανακαλέσω τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναθεωρήσουν τη στάση τους ιδίως όταν η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου επειδή δεν είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Η ευθύνη σας είναι βαριά και βαριά θα είναι και η ετυμηγορία της ιστορίας» είπε ο πρωθυπουργός ολοκληρώνοντας την ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, για την κύρωση της Συμφωνίας της Ελλάδος – Γαλλίας.

in.gr