Ζημιές στα κάστανα – Πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί

Με τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ αποζημιώνονται οι ζημιές στα κάστανα, σε Αγιά και Πήλιο.

Η  καστανοκαλλιέργεια,  που αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για την περιοχή της Αγιάς και το Πήλιο, υπέστη συντριπτική ζημία από την επέλαση της «Αθηνάς» με τις  εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για καταστροφή  της τάξης του 80% στα  καστανοπερίβολα και μάλιστα στην χειρότερη δυνατή χρονική συγκυρία, την περίοδο συγκομιδής της σοδειάς, ενώ σημαντικές είναι και οι ζημιές στις μηλοκαλλιέργειες σε Πήλιο και Αγιά.

Οι ζημιές στα κάστανα μπορούν να αποζημιωθούν με τις διαδικασίες του ΕΛΓΑ, επιβεβαίωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Εντός της εβδομάδας  αναμένεται στην περιοχή το αρμόδιο κυβερνητικό κλιμάκιο, με τη συμμετοχή και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, προκειμένου, αφού καταγραφούν οι ζημιές,  να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων.

«Διεκδικούμε γρήγορες, ορθές  και δίκαιες αποζημιώσεις για όλους τους πληγέντες» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Η αποζημίωση για το κάστανο είναι επιλέξιμη από τον ΕΛΓΑ και αυτό δημιουργεί αισιοδοξία για την πορεία των αποζημιώσεων σε Πήλιο και Αγιά. Από το νέο, διευρυμένο και με γρήγορες διαδικασίες πλαίσιο αποζημιώσεων της κρατικής αρωγής,  πρόκειται να χρηματοδοτηθούν οι άνθρωποι που είχαν ζημιές σε σπίτια και  αυτοκίνητα. Τα αντιπλημμυρικά έργα λειτούργησαν, οι  υποδομές μας αποδείχτηκαν ανθεκτικές σε σχέση με τα ύψη -ρεκόρ  βροχής που καταγράφηκαν στις πληγείσες περιοχές. Δήμοι και Περιφέρεια διεκδικούμε επιπλέον κρατική χρηματοδότηση για περαιτέρω έργα» σημείωσε ο περιφερειάρχης.

in.gr