Νέο ρεκόρ τριετίας για το πετρέλαιο – Ξεπέρασε τα 85 δολάρια

Τιμές πάνω από τα 90 δολάρια βλέπει η Goldman Sachs

Πάνω από τα 85 δολάρια ανά βαρέλι ανήλθαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή , οι οποίες διαμορφώθηκαν σε νέο υψηλό ρεκόρ τριετίας.

Η πετρελαϊκή αγορά ενισχύθηκε από τις προβλέψεις για έλλειμμα προσφοράς τους επόμενους μήνες, καθώς η χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με τον κοωονοϊό πυροδοτεί τη ζήτηση.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent άγγιξαν το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018 στα 85,10 δολάρια, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 3%, το έκτο συνεχόμενο εβδομαδιαίο κέρδος.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αργού του αμερικανικού West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκαν 97 σεντς, ή 1,2%, στα 82,28 δολάρια το βαρέλι, με εβδομαδιαία αυξηση 3,5% .

Η ανάκαμψη από την πανδημία σε συνδυασμό με την σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών έχουν ενισχύσει σημαντικά τη ζήτηση για πετρέλαιο. Πιέσεις ασκεί επίσης και το γεγονός ότι πολλές μονάδες παραγωγής ενέργειας απομακρύνονται προς το παρόν από το ακριβό αέριο και τον άνθρακα και στρέφονται στο μαζούτ και το ντίζελ.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι θα άρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για την COVID-19 για πλήρως εμβολιασμένους ξένους υπηκόους από τις 8 Νοεμβρίου, γεγονός που θα αυξήσει τη ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών.

Εν τω μεταξύ, μια απότομη πτώση των αποθεμάτων πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αναμένεται να κρατήσει σφιχτή την παγκόσμια προσφορά.

«Θα χρειαστούν τρία γεγονότα για να ανακοπεί η άνοδος της τιμής του πετρελαίου: Ο ΟΠΕΚ+ να αυξήσει απροσδόκητα την παραγωγή, ο ζεστός καιρός χτυπά το βόρειο ημισφαίριο και η κυβέρνηση Μπάιντεν αξιοποιεί τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου», δήλωσε ο Έντουαρντ Μόγια, ανώτερος αναλυτής αγοράς στην OANDA.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας δήλωσε την Πέμπτη ότι η ενεργειακή κρίση αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd).

Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ένα κενό εφοδιασμού περίπου 700.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, έως ότου ο Οργανισμός των Πετρελαϊκών Χωρών και οι σύμμαχοί του, που ονομάζονται OPEC+, προσθέσουν περισσότερη προσφορά, όπως είχε προγραμματιστεί τον Ιανουάριο.

Οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια καθώς η ζήτηση ανακάμπτει, ενώ η προσφορά παραμένει σφιχτή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ενεργειακής έρευνας της Goldman Sachs.

Ο Damien Courvalin δήλωσε ότι τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς εγγυώνται υψηλότερες τιμές και ότι η πρόβλεψη της τράπεζας για το αργό Brent είναι 85 $ ανά βαρέλι για τα επόμενα αρκετά χρόνια.

«Αυτό δεν είναι ένα παροδικό χειμερινό σοκ όπως θα μπορούσε να είναι για το αέριο. Αυτό είναι στην πραγματικότητα η μιας μόνιμης υψηλής τιμής για το πετρέλαιο », δήλωσε στο CNBC.
Το βασικό σενάριο της Goldman Sachs αναφέρει ότι το Brent θα φτάσει τα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται στο «μεγαλύτερο μακροχρόνιο έλλειμμα που έχουμε δει εδώ και δεκαετίες» και η ζήτηση θα συνεχίσει να ξεπερνά την προσφορά το χειμώνα, δήλωσε ο Courvalin. Η έλλειψη ανερχόμενων επενδύσεων στην προσφορά πετρελαίου ενώ η ζήτηση αυξάνεται υποδηλώνει «σταθερές υψηλές τιμές» τουλάχιστον το επόμενο έτος, πρόσθεσε.

OT.gr Newsroom