Ρωσία – Έτοιμη να αυξήσει το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, «εφόσον ζητηθεί»

Ο ρώσος αντιπρόεδρος έκανε σχετικές δηλώσεις σήμερα σε ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο

Η κατανάλωση φυσικού αερίου στη Ρωσία κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο η Μόσχα παραμένει πρόθυμη να αυξήσει τις ροές προς την Ευρώπη σε περίπτωση που λάβει σχετικά αιτήματα.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 1, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία επικαλείται το Reuters.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι εμείς στη Ρωσία έχουμε ρεκόρ υψηλών ποσοστών κατανάλωσης φυσικού αερίου φέτος, κάτι που οφείλεται, επίσης, στην ενεργό οικονομική ανάκαμψη», είπε ο ίδιος

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 800% φέτος, καθώς η ζήτηση έχει ανακάμψει μετά την πανδημία.

Οι τιμές επέδειξαν αποκλιμάκωση τις προηγούμενες μέρες, όταν η Ρωσία, ως βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, δήλωσε ότι θα μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερες ποσότητες, κάτι το οποίο ακόμη μέλλει να υλοποιηθεί.

Η Ρωσία, της οποίας η παραγωγή και οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ βρίσκονται ήδη σε υψηλά επίπεδα, έχει δηλώσει ότι πρέπει να ολοκληρώσει τη συμπλήρωση των δικών της αποθεμάτων πριν αυξήσει τον εφοδιασμό της στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι το οποίο προγραμματίζεται να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Νόβακ δεν ανέφερε πόσο μεγάλα είναι τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ρωσίας, αλλά υπολόγισε ότι οι ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις είχαν έλλειψη περίπου 25 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Πούτιν: Είμαστε πρόθυμοι

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις μέρες ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωνε σε συνέντευξή του στο CNBC ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει το φυσικό αέριο που η Ευρώπη χρειάζεται, αλλά η ενεργειακή κρίση που διανύει αυτό το διάστημα η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει δημιουργηθεί λόγω προβληματικών πολιτικών και όχι λόγω έλλειψης τροφοδοσίας.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για διάλογο προκειμένου να αναζητηθούν τρόποι σταθεροποίησης των ενεργειακών αγορών και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε με έμφαση ότι «δεν χρησιμοποιούμε κανένα όπλο. Ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους του Ψυχρού Πολέμου, η Ρωσία εκπλήρωσε κανονικά τις συμβατικές της υποχρεώσεις και προμήθευσε φυσικό αέριο στην Ευρώπη».

IEA: Η Ρωσία έχει τη δυνατότητα

Αξιοσημείωτο είναι ότι από την πλευρά του ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ, προέτρεψε τη Ρωσία να στείλει περισσότερο αέριο στην Ευρώπη. Σε δηλώσεις του στους Financial Times, ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, τόνισε ότι η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να στείλει σημαντικά περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη και να ανακουφίσει την ενεργειακή κρίση που πλήττει την ήπειρο.

Ο ίδιος σημείωσε ότι σύμφωνα με ανάλυση του ίδιου του Οργανισμού, η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις εξαγωγές κατά περίπου 15 % στην αιχμή του χειμερινού εφοδιασμού στην Ευρώπη.

OT.gr Newsroom