Γεωργιάδης – Πιθανά νέα μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών

Σχετικά με τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη

Τη λήψη νέων μέτρων ελάφρυνσης των νοικοκυριών δεν απέκλεισε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωγιάδης, από τη στιγμή που όπως είπε η οικονομία μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά και έχουμε το περιθώριο να είμαστε πάνω από τα προβλήματα. Βέβαια, πρόσθεσε αυτό αποτελεί απόφαση του πρωθυπουργού.

Σχετικά με τις εκρηκτικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων, απάντησε ότι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, «γιατί εμείς ήδη έχουμε ανακοινώσει μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ για να πάρει το κράτος πάνω του όλες τις αυξήσεις στο ρεύμα, να δώσει μια μεγάλη έκπτωση στο φυσικό αέριο, να αυξήσει το επίδομα θέρμανσης κλπ».

Υπογράμμισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση μαζί με άλλες χώρες στη σύνοδο του MED9 αποφάσισαν και ζήτησαν από την Επιτροπή να λάβει μέτρα για την ενεργειακή κρίση και το πέτυχε. «Δε θα αφήσουμε κανέναν να παγώσει ούτε να μείνει από ρεύμα. Ζούμε μια ενεργειακή κρίση και η κυβέρνηση δεν αφήνει μόνους τους Έλληνες», είπε.

Περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σε σειρά επενδύσεων που εγκαινιάστηκαν την εβδομάδα που πέρασε, αλλά και στην ανεργία, η οποία τον Αύγουστο ήταν στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαπενταετίας.

Σε ό,τι αφορά στις τιμές των καυσίμων, παραδέχτηκε,  μεν ότι έχουν αυξηθεί, ωστόσο επισήμανε ότι δεν πρέπει να συγκρίνονται με πέρυσι που η οικονομία ήταν κλειστή λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Αν συγκρίνουμε τις τιμές με το χαμηλότερο της οικονομίας, με την καραντίνα, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι αυξημένο κατά 45%. Σε σχέση με άλλες χρονιές είναι 15%-20%», ενώ σημείωσε ότι δεν μπορεί να μειωθεί ο ΕΦΚ λόγω των πληθωριστικών πιέσεων. «Μπαίνουμε σε έναν πληθωριστικό κύκλο. Όταν έχεις πληθωρισμό, το να αυξάνεις την ρευστότητα με μείωση των φόρων, είναι σαν να ρίχνεις βενζίνη στη φωτιά», υπογράμμισε.

OT.gr Newsroom