Χαρίτσης – Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα στήριξης νοικοκυριών και ΜμΕ απέναντι στις ανατιμήσεις

«Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της», σημείωσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης

Την ώρα που η Ευρώπη ανακοινώνει μέτρα για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και ΜμΕ απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάνει κάτι αντίστοιχο. Αυτό είπε ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο «Kontra Channel».

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε: «Η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ένα πακέτο 7 σημείων για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια, ενώ χώρες όπως η Ισπανία θέτουν πλαφόν στα τιμολόγια» και άσησε κριτική στην κυβέρνηση ότι «δεν έχουμε δει τίποτα τέτοιο από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρότι η χώρα μας έχει την πιο εύθραυστη οικονομία στην Ευρωζώνη και μόλις σήμερα η χονδρεμπορική τιμή στην ενέργεια για τη χώρα μας έφτασε σε νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ».

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι «καταθέσαμε συγκεκριμένη τροπολογία για τη μείωση του ειδικού φόρου στα ενεργειακά προϊόντα στα κατώτατα επίπεδα που επιτρέπει η ΕΕ, πρόταση που η κυβέρνηση απέρριψε, υπογραμμίζοντας ότι «παράλληλα, ζητάμε την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για να σταματήσουν τα κερδοσκοπικά φαινόμενα».

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Σεπτέμβρη δείχνουν έκρηξη ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, πρώτες ύλες, μεταφορικά κόστη και στην ενέργεια. Αν δεν ληφθούν τώρα μέτρα, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της», τόνισε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση μείωσε κατά 1 δισ. ευρώ τον στόχο που η ίδια είχε θέσει για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για το 2021».

Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, «καταθέσαμε σχετική ερώτηση, καθώς κι εδώ έχουμε μεγάλη καθυστέρηση παροχής ρευστότητας στην οικονομία». Υπογράμμισε, δε, ότι «αν δεν υπάρχει στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων, αυτό θα έχει συνέπειες και στα δημόσια έσοδα».

OT.gr Newsroom