Ο υπουργός Ανάπτυξης καθησύχασε παραγωγούς και εμπόρους ότι το νέο πλαίσιο θα λειτουργήσει για την πρόοδο και των ιδίων και των καταναλωτών – Το υπουργείο θέλει κανόνες διαφάνειας στις λαϊκές αγορές, τόνισε
Βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις υπαίθριες αγορές ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης, λίγο πριν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Είναι αλλαγές που, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν θίγουν τον πυρήνα, αλλά κάνουν περισσότερο λειτουργικό το νέο πλαίσιο».
«Το υπουργείο δεν θέλει να πλήξει κανέναν. Θέλει κανόνες διαφάνειας στις λαϊκές αγορές», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που καθησύχασε παραγωγούς και εμπόρους ότι το νέο πλαίσιο θα λειτουργήσει για την πρόοδο και των ιδίων και των καταναλωτών.
Οι αλλαγές
Σύμφωνα με τις αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός, αλλαγές που, όπως τόνισε, δεν αλλάζουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου αλλά το κάνουν περισσότερο λειτουργικό:
-εντάσσεται στο νομοσχέδιο αποσαφήνιση της διάρκειας των αδειών παραγωγών-πωλητών, σε 5 έτη, όπου γίνεται μνεία στην εποχικότητα των διατιθέμενων ειδών. «Θα είναι 5 έτη, για να μην υπάρχει ανησυχία ότι τους βάζουμε κάθε χρόνο να κάνουν τη διαδικασία. Θα αναφέρεται ρητώς στο νομοσχέδιο», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης.
-Η υποχρεωτική γνωστοποίηση των κενών θέσεων στις λαϊκές αγορές θα γίνεται δύο φορές τον χρόνο, αντί για μια φορά το χρόνο.
-Το ποσοστό 50% της ποσότητας που πρέπει να διαθέσει ένας παραγωγός στις λαϊκές αγορές, θα υπολογίζεται βάσει της δήλωσής του στο ΟΕΣΔΕ, για το ποια ποσότητα σκοπεύει να πουλήσει. «Στο ΟΣΔΕ θα υπολογίζουμε το 50% επί της δηλώσεως του παραγωγού, πόσο θα πουλήσει στις λαϊκές αγορές. Ο ίδιος θα δηλώσει πόσο σκοπεύει να πουλήσει στις λαϊκές αγορές και το 50% θα υπολογίζεται βάσει τις δηλώσεως του», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και πρόσθεσε ότι «με τον τρόπο αυτό, η όποια ανησυχία ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αποκλείσει κάποιον παραγωγό εκ λάθους, θα εκλείψει παντελώς. Αυτός ο τρόπος υπολογισμού είναι αίτημα της Ομοσπονδίας των Παραγωγών».
-Προσωρινή ανάκληση αδείας θα επιβάλλεται αν μετά από 3 φορές μέσα σε ένα χρόνο, δηλαδή μετά 3 διαφορετικούς ελέγχους, διαπιστώνεται ότι δεν δίνονται αποδείξεις. Προβλεπόταν προσωρινή αναστολή μετά από 2 φορές που τυχόν θα διαπιστώνεται ότι δεν δίνονται αποδείξεις. «Όπως καταλαβαίνετε, αν στο ίδιο έτος, τρεις φορές, ο έλεγχος πιάσει κάποιον σε μια λαϊκή να μην έχει κόψει αποδείξεις, προφανώς το κάνει εκ συστήματος. Μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Πρέπει με κάθε τρόπο να υπάρχει μια φορολογική συνείδηση», σχολίασε ο υπουργός.
-Οι πασχαλινές αγορές θα έχουν διάρκεια 30 ημερών, αντί των 15 ημερών που είχε προβλεφθεί αρχικά.
-Στις βραχυχρόνιες αγορές, θα μπορούν να δραστηριοποιούνται ως πωλητές φυσικά και νομικά πρόσωπα για βιομηχανικά είδη έως και 6 ημέρες την εβδομάδα, από 4 ημέρες που είχε προβλεφθεί.
-Ο νόμος για το υπαίθριο εμπόριο θα έχει έναρξη εφαρμογής από 1.2.2022, για να υπάρχει χρόνος ώστε όλοι οι ενδιάμεσοι εμπλεκόμενοι φορείς να έχουν τον χρόνο να προετοιμαστούν κατάλληλα και να λειτουργήσει το νομοσχέδιο σωστά.
«Κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, εσείς σίγουρα γνωρίζετε ότι τις πλείστες όσες των παρατηρήσεων που η ΚΟ της ΝΔ μου έκανε, σε σειρά συσκέψεων και που ήρθατε και εκπροσωπήσατε ο καθένας το νομό του και τους παραγωγούς ή τους εμπόρους λαϊκών αγορών του δικού του νομού, πλείστες όσες τις έχω βάλει μέσα στο νομοσχέδιο και το νομοσχέδιο έχει ριζικά αλλάξει από την αρχική του εκδοχή», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε σχέση με τη μοριοδότηση, που ανησυχεί τους παραγωγούς, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι καθιερώνεται για την περίπτωση που σε κάποια λαϊκή οι διαθέσιμες θέσεις είναι λιγότερες από τις αιτήσεις.
«Αυτός που θα χάσει στη μοριόδοτηση δεν θα μείνει εκτός λαϊκών αγορών. Απλώς δεν θα μπορέσει να πάει στη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά και θα πάει σε μια διπλανή λαϊκή αγορά. Καλώς ή κακώς, υπάρχουν κάποιες λαϊκές αγορές που προκαλούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Και πρέπει να φτιαχτεί ένα σύστημα διαφανές για το τι θα συμβεί όταν υπάρχουν 20 θέσεις αλλά 40 αιτήσεις. Δεν θα αφήσουμε όμως 20 χωρίς δουλειά, γιατί αυτοί θα πάνε στη διπλανή λαϊκή αγορά όπου υπάρχει θέση», είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Γεωργιάδης: «Δεν πιστεύω στο υπουργικό αλάθητο»
«Θέλω, φεύγοντας από το υπουργείο αυτό, να αφήσω λαϊκές αγορές που λειτουργούν με διαφάνεια, με πρόοδο, με ισοτιμία παραγωγών και εμπόρων», είπε ο ‘Αδωνις Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι είναι ο ίδιος που έχει δώσει μάχη για να μείνουν οι λαϊκές αγορές ανοιχτές μέσα στην πανδημία και είναι ο ίδιος που δεν είναι ένας θεωρητικός των λαϊκών αγορών. «Εγώ έχω κουβαλήσει βιβλία, έχω στήσει πάγκο, έχω ξεστήσει πάγκο, έχω περιμένει να κάνω σεφτέ, έχω περιμένει να μου φέρουν ένα προϊόν για να μην χάσω τον πελάτη. Άρα, είναι άδικο να μου λέτε ότι δεν έχω τις κοινωνικές αναφορές για να κατανοήσω το ζήτημα των λαϊκών αγορών», είπε χαρακτηριστικά και προχώρησε σε αλλαγές στα σημεία αιχμής του νομοσχεδίου, αποδεχόμενος παρατηρήσεις που έγιναν κατά την επεξεργασία του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, από φορείς και βουλευτές.
«Εγώ δεν είμαι ένας υπουργός που πιστεύω στο υπουργικό αλάθητο. Εγώ πιστεύω πάρα πολύ στον κοινοβουλευτικό διάλογο. Θα δείτε ότι σε όλα μου τα νομοσχέδια, πάρα πολλές παρατηρήσεις, και από συναδέλφους από άλλα κόμματα, τις κάνω δεκτές, διότι αυτό είναι το νόημα του Κοινοβουλίου», είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι «το Κοινοβούλιο νομοθετεί, δεν νομοθετεί ο υπουργός. Ο υπουργός προτείνει και το Κοινοβούλιο νομοθετεί» και συνεπώς, «το να δεχθεί ένας υπουργός αλλαγές σε νομοσχέδιό του, δεν είναι δείγμα πολιτικής υποχώρησης, είναι δείγμα πολιτικής ωριμότητας και σεβασμού στη δημοκρατία».
OT.gr Newsroom