Λουξεμβούργο – Στο δρόμο της νομιμοποίησης της κάνναβης

Το Λουξεμβούργο αναμένεται να είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, όπου η χρήση της κάνναβης δεν θα είναι παράνομη.

Το Λουξεμβούργο πρόκειται να γίνει το πρώτο ευρωπαϊκό έθνος που θα νομιμοποιήσει την καλλιέργεια και τη χρήση κάνναβης, ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε δήλωσή της.

Τι θα προβλέπει η νέα νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, οι ενήλικες άνω των 18 ετών στο Λουξεμβούργο θα επιτρέπεται να κάνουν χρήση κάνναβης και να καλλιεργούν έως και τέσσερα φυτά ανά νοικοκυριό, γεγονός που θα την κάνει την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα νομιμοποιήσει πλήρως όχι μόνο την κατανάλωση αλλά και την παραγωγή του ναρκωτικού.

Η χρήση, όμως του ναρκωτικού σε δημόσια θέα θα παραμείνει πράνομη.

Η αποποινικοποίηση αναμένεται να μειώσει επίσης δραματικά τα τρέχοντα πρόστιμα για την κατοχή του ναρκωτικού.

Ο απώτερος στόχος πίσω από την νομιμοποιήση της κάνναβης

Η αλλαγή πολιτικής είναι μια προσπάθεια της κυβέρνησης να πατάξει το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και το εμπόριο ναρκωτικών στη μαύρη αγορά.

Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος του Λουξεμβούργου θεωρεί ότι θα μπορεί πλέον να ρυθμίζει την επί του παρόντος παράνομη αγορά κάνναβης.

Η νέα αυτή νομοθεσία έχει την υποστήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά απαιτείται πλειοψηφική ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για να επικυρωθεί η νέα αυτή πρόταση της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου.

Με αυτή την πολιτική απόφαση το Λουξεμβούργο, ένα μικρό περίκλειστο κράτος με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 600.000 ανθρώπους, «μπαίνει» στην πρώτη γραμμή ενός αυξανόμενου κινήματος σε όλη την Γηραιά Ήπειρο για χαλάρωση της νομοθεσίας για την κάνναβη.

Στα χνάρια του Λουξεμβούργου και η Ιταλία

Η Ιταλία πιθανότατα θα αποφασίσει εάν θα αποποινικοποιήσει ή όχι την κάνναβη σε δημοψήφισμα του επόμενου έτους, αφού οι προεκλογικές ομάδες κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες 500.000 υπογραφές που απαιτούνται για να αναγκαστεί η ψηφοφορία.

Η κατανάλωση κάνναβης δεν ποινικοποιείται σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία και η μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς επιτρέπεται.

Ωστόσο, η αγορά, η πώληση και η μαζική καλλιέργεια του βοτάνου είναι παράνομη και οι έμποροι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών εάν καταδικαστούν.
Εάν το κοινό ψηφίσει για την αποποινικοποίηση της κάνναβης, η αγορά, η πώληση και η καλλιέργεια του ναρκωτικού θα γίνουν νόμιμες και εκεί.

in.gr