28η Οκτωβρίου – Το συγκινητικό μήνυμα του Έλληνα πιλότου της ομάδας «ΖΕΥΣ»

Το F-16 εκτέλεσε αρχικά κατακόρυφους ακροβατικούς ελιγμούς πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη

Ρίγη συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας σκόρπισε ο πιλότος του F-16 της ομάδας «Ζευς» της Πολεμικής Αεροπορίας που πέταξε στον ουρανό της Θεσσαλονίκης για να τιμήσει την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στέλνοντας το μήνυμα του στην Ελλάδα και τους Έλληνες.

«Ελληνίδες, Έλληνες χρόνια πολλά. Πέρασαν 81 χρόνια από τότε που η ελληνική ψυχή βρέθηκε στο μάτι των εχθρών πάλεψε και νίκησε» είπε ο πιλότος του αεροσκάφους και χρησιμοποίησε έναν στίχο του Κωστή Παλαμά για να κλείσει τον χαιρετισμό του:

«Η μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα, μετριέται και με το αίμα.

Το F-16 εκτέλεσε αρχικά κατακόρυφους ακροβατικούς ελιγμούς πάνω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και διελεύσεις με μεγάλη ταχύτητα πάνω από την πόλη.

Το αεροσκάφος στη συνέχεια έκανε τρεις ελιγμούς γύρω από τον άξονα του επιδεικνύοντας τις δυνατότητες του αεροσκάφους.

Ο πιλότος της ομάδας «Ζευς» που συγκίνησε

Στο πιλοτήριο του ελληνικού μαχητικού που «έσκισε» τον ουρανό της Θεσσαλονίκης για την 28η Οκτωβρίου ήταν ο 37χρονος Επισμηναγός (Ι) Χριστόδουλος Γιακουμής.

Ο Χριστόδουλος Γιακουμής εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2002. Το 2007, τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/336 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2009 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+.

Ο επισμηναγός της Πολεμικής Αεροπορία υπηρετεί από το 2010 στην 340 Μοίρα και έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης οι 1300 εκ των οποίων σε αεροσκάφη F-16.

in.gr