Κοροναϊός – Αύξηση των κρουσμάτων – Κορύφωση του 5ου κύματος τον Νοέμβριο

Για αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού και κορύφωση του 5ου κύματος της πανδημίας μέσα στον Νοέμβριο κάνει λόγο ο Καθηγητής Μικροβιολογίας Αθ. Τσακρής

Κορύφωση της πανδημίας του κοροναϊού εντός του Νοεμβρίου προβλέπει ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

«Θα είναι ένα κύμα το οποίο θα το δούμε να εξελίσσεται μέχρι το Δεκέμβρη, ανάλογο με αυτό που είδαμε στο δεύτερο επιδημικό κύμα πέρσι την αντίστοιχη περίοδο», αναφέρει στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής.

Στη συνέχεια υπογραμμίζει, «Από το τέταρτο περάσαμε χωρίς ανάπαυλα στο πέμπτο κύμα στη χώρα μας και το βλέπουμε να εξελίσσεται πρώτα στη Βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια στις υπόλοιπες περιοχές».

Ο κ. Τσακρής επισήμανε ότι πρόκειται να δούμε αύξηση στα κρούσματα και «περιμένουμε μέσα στο Νοέμβριο να κορυφωθεί αυτό το πέμπτο κύμα».

Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά ότι δεν θα δούμε εικόνες αντίστοιχες του περσινού χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα καθώς όπως εξήγησε μπορεί το ποσοστό εμβολιασμού να είναι χαμηλό αλλά είναι σε κάποια επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο καθηγητής, τόνισε ακόμα ότι τώρα είναι εποχή των κοροναϊών, ξεκινάνε όπως είπε ο καθηγητής με τα πρώτα κρύα τον Οκτώβριο και κορυφώνονται περίπου μέσα στον χειμώνα και συνεχίζονται μέχρι την άνοιξη.

«Είναι πιο μεγάλο το ενδημικό κύμα των κοροναϊών σε σχέση με εκείνο της γρίπης», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι οι γιορτές θα είναι υπό συζήτηση, «αλλά έχουμε ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων που δίνει ανάσα και ελπίδα για το σύστημα υγείας».

«Λογικά θα υπάρχει μια κάμψη προς τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως πέρσι και στη συνέχεια είχαμε αναζωπύρωση», δήλωσε ο κ. Τσακρής και τόνισε ότι «ευάλωτες ομάδες έχουν εμβολιαστεί οπότε δεν θα είμαστε κλειστά πάλι για να συνεχίσει η κοινωνία και η οικονομία να υπάρχει όπως σε όλη την Ευρώπη».

Τέλος, ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι απαραίτητα και το εμβόλιο της γρίπης και η τρίτη δόση, με προτεραιότητα σε αυτή τη φάση την τρίτη δόση.

in.gr