Στην ομιλία της η κ Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους συλλέκτες Μιχάλη και Τίνα Κρασάκη, τους οποίους χαρακτήρισε ζευγάρι αφοσιωμένο στην τέχνη
Tην έκθεση « Η Ελλάδα μετά την Επανάσταση- Καλλιτεχνικοί Θησαυροί από τη Συλλογή Κρασάκη» που διοργανώνεται από το Δήμο Χανίων και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, εγκαινίασε στα Χανιά, η ΠτΔ στην δημοτική πινακοθήκη της πόλης.
Στην ομιλία της η κ Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους συλλέκτες Μιχάλη και Τίνα Κρασάκη, τους οποίους χαρακτήρισε ζευγάρι αφοσιωμένο στην τέχνη.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια των συλλεκτών να συγκεντρώσουν πολύτιμα αντικείμενα τονίζοντας ότι «μας παρουσιάζουν σήμερα ένα καλλιτεχνικό θησαυρό που συντηρεί την ιστορική μνήμη και συμβάλει στην αυτογνωσία της».
Η ΠτΔ τόνισε ότι μέσα από τις επιλογές της οικογένειας Κρασάκη αναδύεται ένας κόσμος γοητευτικός αλλά οικείος , ένα έθνος που αφυπνίζεται και διεκδικεί όπως τόνισε την ταυτότητα του.
Η κ Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκθεση φιλοξενείται σε μια δημοτική πινακοθήκη της περιφέρειας, επαινώντας την δημοτική Αρχή της πόλης για την πρωτοβουλία της να «φιλοξενηθεί», η έκθεση στα Χανιά.
Όπως σημείωσε, «τέτοιες πρωτοβουλίες αποτελούν ορόσημα πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας, ενισχύουν την πνευματική παράδοση των Χανίων και διευρύνουν, τους ορίζοντες της πόλης».
Στο τέλος της ομιλίας της η ΠτΔ αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στους συλλέκτες τονίζοντας ότι «ανοίγοντας την συλλογή τους στο κοινό, πέρασαν από την υποκειμενικότητα του συλλέκτη , στην προσφορά τους στο σύνολο.
Μια προσφορά ιστορικής γνώσης αισθητικής απόλαυσης και γνήσιου πατριωτισμού».
Την κ. Σακελλαροπούλου καλωσόρισε στην έκθεση ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τονίζοντας ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τα Χανιά και εξαιρετική στιγμή για τον τόπο.
Στα εγκαίνια της έκθεσης παρόντες ήταν η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννης Κουράκης, η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών.
Στην έκθεση, «φιλοξενούνται», έργα ζωγραφικής με υπογραφές όπως των Ιβάν Αϊβαζόφσκι, Βασίλι Πολένοφ, Πέτερ φον Ες και Χανς Κρίστιαν Χάνσεν, του Νικηφόρου Λύτρα, του Θεόδωρου Ράλλη και του Θεόδωρου Βρυζάκη, το μοναδικό γνωστό μπρούτζινο γλυπτό, του γιου του Γύζη, Τηλέμαχου και οι πρωτότυπες υδατογραφίες του ζωγράφου Λούντβιχ Κόλνμπεργκερ του 1834, οι μόνες -παγκοσμίως- που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια.
Τα 167 εκθέματα προέρχονται από τα συνολικά 1.500 αντικείμενα της Συλλογής Τίνας και Μιχάλη Κρασάκη, η οποία έχει την έδρα της στην Κολωνία της Γερμανίας και για πρώτη φορά στις πέντε και πλέον δεκαετίες από τη σύστασή της παρουσιάζεται δημοσίως και μάλιστα στη γενέτειρα του συλλέκτη και δημοσιογράφου της Deutche Welle, Μιχάλη Κρασάκη, στα Χανιά.
Τη δομή της έκθεσης, που αν και ενιαία περιλαμβάνει πέντε επιμέρους ενότητες-«πυξίδες», οργάνωσε ο γενικός επιμελητής της διοργάνωσης, ζωγράφος, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πινακοθήκης Χανίων, Δημήτρης Ανδρεαδάκης.
Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο 380 σελίδων (σε τρεις διαφορετικές εκδόσεις στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά)
Η σύγχρονη τεχνολογία θα έχει τον δικό της ρόλο στην έκθεση, καθώς σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης θα δημιουργηθεί τρισδιάστατο µοντέλο εικονικής πραγματικότητας του χώρου της έκθεσης που θα επιτρέπει την ψηφιακή ανάγνωση πληροφορίας για κάθε έργο. Τμήμα της έκθεσης εκτός από τους χώρους της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων φιλοξενείται παράλληλα και στις αίθουσες του Φιλολογικού Συλλόγου «Ο Χρυσόστομος».