Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – Τι χρονικό όριο έχουν τα rapid και self test που προσκομίζουν

Αυστηρά χρονικά περιθώρια λήξης έχουν τα rapid test και self test που προσκομίζουν από το Σάββατο οι ανεμβολίαστοι σε εστίαση, λιανικό εμπόριο και γήπεδα

Συγκεκριμένο χρονικό όριο ισχύος των δικαιολογητικών που προσκομίζουν οι ανεμβολίαστοι πολίτες, προκειμένου να μπορούν να ψωνίζουν και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, καθόρισε η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα.Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το rapid test πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών, ενώ το PCR (μοριακό) εντός 72 ωρών.

Παράλληλα, το self test για όλες τις δραστηριότητες των ανηλίκων από 4 έως 17 ετών, θα πρέπει να έχει γίνει εντός 24 ωρών, πριν από την τέλεση οποιασδήποτε δραστηριότητας.

Τι ισχύει:

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, ο εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κοροναϊό COVID-19, πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κοροναϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος, για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης.

Η βεβαίωση αυτών: α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο.

Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κοροναϊό COVID-19 πραγματοποιείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

in.gr