Εμβόλιο Johnson & Johnson – Νέα πιθανή παρενέργεια αναγνώρισε ο EMA

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και μούδιασμα των άκρων, ακράτεια και επεισόδια υπέρτασης.

To εμβόλιο Covid-19 της Johnson & Johnson είναι πιθανό να συνδέεται με σπάνια κρούσματα φλεγμονής στη σπονδυλική στήλη, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, διευκρινίζοντας πάντως ότι μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί αιτιακή σχέση.

Η σοβαρή νευρολογική πάθηση ονομάζεται εγκάρσια μυελίτιδα.  Πρόκειται για φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης που μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και μούδιασμα των άκρων, ακράτεια και επεισόδια υπέρτασης.

Όπως υπενθυμίζει το Reuters, η συγκεκριμένη πάθηση είχε οδηγήσει στην προσωρινή διακοπή των αρχικών κλινικών δοκιμών τόσο για το εμβόλιο της J&J όσο και για το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ιικού φορέα.

Η ανακοίνωση για πιθανή σχέση της πάθησης με το εμβόλιο της J&J περιλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση του ΕΜΑ για την ασφάλεια όλων των εμβολίων Covid-19.

Όπως ανακοίνωσε ο οργανσιμός, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για πιθανή σχέση ανάμεσα στα εμβόλια mRNA και σπάνια κρούσματα πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου.

Πρόκειται για σπάνια αλλά σοβαρή πάθηση που σχετίζεται με φλεγμονή οργάνων όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, ο εγκέφαλος, το δέρμα, τα μάτια ή το πεπτικό σύστημα.

Ακόμα, o EMA ερευνά αναφορές για ενδεχόμενη σχέση του εμβολίου της Moderna με σύνδρομο τριχοειδούς διαρροής, μια άλλη πάθηση που προκαλεί διαρροή υγρών από τα τριχοειδή αγγεία.

in.gr