Τσιόδρας – Προστασία με 3η δόση εμβολίου και για τις επαναλοιμώξεις

Νέες λοιμώξεις σε αυτούς που έχουν ήδη «κολλήσει» προκαλεί ο κοροναϊός και για την αντιμετώπιση του φαινομένου χρειάζεται και τρίτη δόση εμβολίου, επισημαίνει ο καθηγητής Παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας σε ομιλία του στο διαβητολογικό συνέδριο Β. Ελλάδας

Μεγάλα νέα κύματα της πανδημίας προβλέπει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων, όμως τα κύματα αυτά θα έχουν όσο τον δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, αν έχει καλυφθεί εμβολιαστικά πάνω από το 75% του πληθυσμού και ακόμη μικρότερες, αν η κάλυψη ξεπεράσει το 85%.

Μάλιστα ο εμβολιασμός είναι ακόμη πιο απαραίτητος, επειδή ο συγκεκριμένος κοροναϊός σε σύγκριση με τους άλλους κοροναϊούς, προκαλεί επαναλοιμώξεις. Η πιθανότητα νέας μόλυνσης μετά από νόσηση, αυξάνεται περίπου τρεις μήνες μετά τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων, μέχρι τους 16 μήνες.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο 34ο Πανελλήνιο Ετήσιο Συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας, επισημαίνοντας πως «η τρίτη ενισχυτική δόση προφυλάσσει κατά 11 φορές από την πιθανότητα λοίμωξης και κατά 20 φορές από σοβαρή λοίμωξη και θανατηφόρα έκβαση» και εκτίμησε ότι οι περισσότερες χώρες θα υιοθετήσουν την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 τόσο ως προστασία από τη φυσική λοίμωξη όσο και από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ακόμη ότι όσο περνάει ο καιρός από τον εμβολιασμό αυξάνει η πιθανότητα να μολυνθεί κάνεις αλλά και να νοσήσει και ότι νοσούν σοβαρά συνήθως αυτοί που έχουν υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλη ηλικία.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μειώνεται η ανοσία όσον αφορά τη λοίμωξη, διατηρείται όμως η προστασία για σοβαρή λοίμωξη και θάνατο. Και όχι μόνο διατηρείται η προστασία, αλλά ενισχύεται αν κάνουμε τη δόση booster, η οποία προφυλάσσει κατά 11 φορές από την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και κατά περίπου 20 φορές από τη σοβαρή λοίμωξη ή και τον θάνατο», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας.

Μεγάλη έμφαση έδωσε ο Καθηγητής Τσιόδρας κατά την ομιλία του στους ανθρώπους που έχουν ιστορικό νόσου: «Φαίνεται ότι αυτός ο ιός, σε σχέση με όλους τους άλλους κορονοϊούς και τους κορονοϊούς του κρυολογήματος, έχει τη δυνατότητα να προκαλεί επαναλοίμωξη, ιδιαίτερα σε ενδημικές καταστάσεις και τον χειμώνα- και φέτος βέβαια. Αυτή η πιθανότητα να μολυνθεί ξανά κάποιος που έχει περάσει τη λοίμωξη αυξάνει γύρω στους τρεις μήνες μετά τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων και βέβαια μέχρι τους 16 μήνες, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που έχουν περάσει τον ιό ξανακολλούν».

Παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας ένα ποσοστό 20% ανθρώπων ηλικίας άνω των 60 ετών δεν είναι εμβολιασμένοι και συνήθως αυτοί οι άνθρωποι είναι υψηλού κινδύνου.

Ανέφερε ακόμη ότι προχτές, στην Αμερική, μια από τις δύο εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της Covid ζήτησε από τον FDA έγκριση της ενισχυτικής δόσης σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών, παρουσιάζοντας δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη με 10.000 συμμετέχοντες.

Προστασία παιδιών

Σε ό,τι αφορά των εμβολιασμό των μικρότερων παιδιών, ανέφερε ότι στην Αμερική παρουσιάστηκαν μοντέλα του FDA και του CDC σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που εμβολιάζονται έχουν λιγότερες πιθανότητες περιπτώσεων λοίμωξης, νόσου και λιγότερες νοσηλείες, και δόθηκαν οδηγίες για τον εμβολιασμό αυτών των ηλικιών. Στην Ευρώπη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων άρχισε στις 18/10 το review για το εμβόλιο της Pfizer και προχτές για το εμβόλιο της Moderna, και σε δύο μήνες θα έχει αποφασίσει για τη χορήγησή του σε παιδιά 5-11 ετών.

Πότε να γίνει το εμβόλιο της γρίπης

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τον χειμώνα αυτό θα υπάρξουν αλληλεπιδράσεις με άλλους ιούς και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει το εμβόλιο της γρίπης μέσα στο Νοέμβριο. Όσον αφορά τα νέα φάρμακα σημείωσε ότι ήδη εγκρίθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία εβδομάδα και γίνονται διακρατικές συμφωνίες για τη χρήση τους. Πρόσθεσε δε ότι μπορεί να είναι ακριβά αλλά είναι λιγότερο ακριβά από άλλα θεραπευτικά σχήματα που προωθούνται και ότι αν χορηγηθούν τις πρώτες μέρες, υπάρχει μείωση των νοσηλειών κατά 50%.

Ο κ. Τσιόδρας προέβλεψε ότι η εξέλιξη του ιού θα επηρεάσει βραχυπρόσθεσμα το τι θα γίνει. «Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικό ότι δεν έχουμε παραλλαγές για σοβαρή νόσο και θάνατο να διαφεύγουν. Παρόλα αυτά μειώνεται η ανοσία και αυτό είναι σημαντικό και νομίζω πως θα οδηγήσει τελικά τις περισσότερες χώρες στην υιοθέτηση μιας τρίτης δόσης ως προστασία όχι μόνο από τη φυσική λοίμωξη – νομίζω είναι αδύνατο να πετύχει κανείς την κατάργηση της μετάδοσης – όσο από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο», είπε. Παράλληλα, συνέστησε την τήρηση μέτρων, όπως η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, η υγιεινή των χεριών και ο αυξημένος έλεγχος με τεστ που μαζί με τον εμβολιασμό θα βοηθήσουν να περάσουμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις του ευρωπαϊκό CDC θα υπάρχουν μεγάλα κύματα.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι τα κύματα αυτά θα έχουν όσο τον δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις, αν έχει εμβολιαστική κάλυψη πάνω από το 75% του πληθυσμού και ακόμη μικρότερες, αν η κάλυψη ξεπεράσει το 85%.

in.gr