Ήρωες από μέταλλο – Παράταση για την έκθεση του διεθνούς φήμης γλύπτη Νίκου Φλώρου στην Καλαμάτα

Παρατείνεται η διάρκεια της έκθεσης «Ήρωες από μέταλλο» λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος και επισκεψιμότητας 

Η αθρόα προσέλευση επισκέπτων και  φιλότεχνου κοινού, οδήγησε σε παράταση της παραμονής των έργων του Νίκου Φλώρου, στο χώρο έκθεσης της συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών Βικτωρίας Γ. Καρέλια, στην πόλη της Καλαμάτας.

Η επετειακή έκθεση του διεθνούς φήμης γλύπτη, Νίκου Φλώρου, «Ήρωες από μέταλλο», είναι επισκέψιμη ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου, στην οδό Σταδίου 64 στην Καλαμάτα. Παρότι η διάρκειά της αναμενόταν να λήξει περί το τέλος Οκτωβρίου, καθώς ο διάσημος εικαστικός έχει ήδη δεχθεί προσκλήσεις να την παρουσιάσει στο εξωτερικό, εντούτοις το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού που έρχεται να την επισκεφθεί από όλη την Ελλάδα, οδήγησε στην απόφαση παραμονής των Ηρώων από μέταλλο, στον εκθεσιακό χώρο της κυρίας Καρέλια, έως και τέλος  Δεκεμβρίου 2021. Σκοπός είναι, να μπορέσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι το επιθυμούν, να πραγματοποιήσουν μία επίσκεψη και να αντικρίσουν από κοντά τα μεγαλοπρεπή αυτά έργα του Νίκου Φλώρου, τα οποία αναπαριστούν ήρωες της ελληνικής επανάστασης, ενώ παράλληλα θα αφουγκραστούν την αρμονική συνύπαρξη και αλληλοσυμπλήρωσή τους με τα κομμάτια της μόνιμης συλλογής, ήτοι τις παραδοσιακές φορεσιές της συλλογής της Βικτωρίας Καρέλια. Η συλλογή ελληνικών ενδυμασιών, αποτελεί έργο ζωής για την ίδια και ο υπερσύγχρονος χώρος στέγασής της συνιστά τον ιδανικό καμβά για να αναδειχθούν όλα τα έργα.  Οι δύο συλλογές έχουν κοινό άξονα την ιστορία και την παράδοση δημιουργώντας μία σύμπνοια πατροπαράδοτου και σύγχρονου, παρελθόντος και παρόντος, υφάσματος και μετάλλου!

Η έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά έργων – τεραστίων ψηφιδωτών, ήτοι γλυπτών κουστουμιών και πορτραίτων ηρωικών προσωπικοτήτων, υλοποιημένων εξ’ ολοκλήρου από κομμάτια ανακυκλώσιμου αλουμινίου – κουτάκια αναψυκτικών.

Παρατείνεται η διάρκεια της έκθεσης «Ήρωες από μέταλλο», λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού και της υψηλής επισκεψιμότητας.Η αθρόα προσέλευση επισκεπτών και φιλότεχνου κοινού οδήγησε στην παράταση της έκθεσης του Νίκου Φλώρου «Ήρωες από Μέταλλο», που φιλοξενείται στο χώρο της Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια» στην πόλη της Καλαμάτας. Η επετειακή έκθεση του διεθνούς φήμης γλύπτη, Νίκου Φλώρου, «Ήρωες από Μέταλλο», είναι επισκέψιμη, ήδη από τις αρχές Αυγούστου, στην οδό Σταδίου 64 στην Καλαμάτα. Αν και η διάρκειά της είχε οριστεί έως το τέλος Οκτωβρίου, καθώς ο διάσημος εικαστικός έχει ήδη δεχθεί προσκλήσεις για να την παρουσιάσει στο εξωτερικό, εντούτοις το ενδιαφέρον του κοινού από όλη την Ελλάδα οδήγησε στην παράτασή της έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Στόχος, να μπορέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι το επιθυμούν, να πραγματοποιήσουν μία επίσκεψη και να δουν από κοντά τα μεγαλοπρεπή έργα του Νίκου Φλώρου, που αναπαριστούν ήρωες και σύμβολα της ελληνικής επανάστασης, σε μία αρμονική συνύπαρξη με τις ελληνικές ενδυμασίες της μόνιμης Συλλογής «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Οι δύο συλλογές έχουν κοινό άξονα την ιστορία και την παράδοση, δημιουργώντας μία σύμπνοια πατροπαράδοτου και σύγχρονου, παρελθόντος και παρόντος, υφάσματος και μετάλλου! Μετά το τέλος Δεκεμβρίου 2021, η έκθεση θα ταξιδέψει στο εξωτερικό, εξυμνώντας την επανάσταση, τον ηρωισμό, την Ελλάδα και την Ελευθερία!Η έκθεση (Σταδίου 64, Καλαμάτα) είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 9:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. Τετάρτη και Σάββατο 5:30 μ.μ. – 8:30 μ.μ. και Κυριακή 10:00 π.μ. – 2:00 μ.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 27210-86923 και 27210-86927 και στο vgkareliascollection.com.

Η «ιδιαιτερότητα» της τέχνης και τεχνικής  του Νίκου Φλώρου, την οποία κατοχύρωσε στη Νέα Υόρκη και πλέον συνιστά την «υπογραφή» του, έγκειται στην πρώτη ύλη και στον τρόπο επεξεργασίας και αξιοποίησης αυτής. Ο καλλιτέχνης συλλέγει κουτάκια αναψυκτικών, μετατρέπει το αλουμίνιο σε ίνες και τις ίνες σε «μεταλλικό ύφασμα». Δεν έχει την πολυτέλεια του έτοιμου υλικού, αντιθέτως το δημιουργεί ο ίδιος από το μηδέν. Πρόκειται για μία διεργασία εξαιρετικά επίπονη και χρονοβόρα την οποία εκπονεί μόνος, από την αρχή ως το τέλος. Τα χρώματα δε, που χρησιμοποιεί, φροντίζει να αντικατοπτρίζουν τη φύση και την υπόσταση του εκάστοτε ιστορικού προσώπου ή αντικειμένου που αναπαριστούν. Ο Νίκος Φλώρος, κατορθώνει με την τέχνη του να προσωποποιεί το άυλο, μεταλλάσσοντας εξονυχιστικά την «ταπεινή» ύλη, σε θροΐζοντα ατλαζωτά υφάσματα, γεμάτα υπέρλαμπρες διαμαντοπελεκητές ψηφίδες.

Εισερχόμενος ο επισκέπτης στο χώρο της έκθεσης, αντικρίζει στον προθάλαμο, τη γλυπτή ενδυμασία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, ένα έργο με ύψος κάτι παραπάνω από δυόμιση μέτρα, άκρως επιβλητικό. Στην πρώτη αίθουσα του ισογείου, η Δέσπω Τζαβέλα, δεσπόζει σε ανάγλυφο πορτραίτο ανάμεσα στις παραδοσιακές ενδυμασίες της Πελοποννήσου, τμήμα της μόνιμης συλλογής της έκθεσης της Βικτώρια Καρέλια. Στα δεξιά, η εντυπωσιακή λόγω των φαντασμαγορικών χρωμάτων αλλά και του μεγέθους της (1,90 εκ. ύψος), γλυπτή ενδυμασία της Πανωραίας Χατζηκώνστα, γνωστής και ως «Ψαροκώσταινας», αρχόντισσας από το Αϊβαλί. Από τη συλλογή δεν λείπει – πως θα μπορούσε να λείπει άλλωστε; –  η Ελληνική σημαία, που σε αυτή της την αναπαράσταση δεν είναι μόνο γαλανόλευκη. Ο Νίκος Φλώρος προσέθεσε σ’ αυτήν το κόκκινο, ένα χρώμα που την πότισε, αλλά και ξέφτια στο κάτω μέρος της, όπου κάθε ξέφτι συμβολίζει και ένα πλήγμα στη γαλανόλευκη θωριά της. Τέλος, τρία ακόμη έργα που προκαλούν δέος : το ανάγλυφο πορτραίτο του Γέρου του Μοριά καθώς επίσης και εκείνο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, έρχονται να σε διαπεράσουν «κοιτάζοντάς σε». Και το αποκορύφωμα : Η Ελευθερία. Η γλυπτή αναπαράσταση αυτής της έννοιας, την οποία διεκδίκησαν αδιαπραγμάτευτα οι πρόγονοί μας. Την ελευθερία που ο καλλιτέχνης, μάς προτρέπει να διεκδικήσουμε κι εμείς.., με κάθε τρόπο!

Μετά το πέρας της παραμονής της στην Καλαμάτα, η συλλογή των έργων θα ταξιδέψει στο εξωτερικό  εξυμνώντας την Ελλάδα, τον ηρωισμό, την επανάσταση και την Ελευθερία! 

Μουσείο:

Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτώρια Καρέλια«

Σταδίου 64, Καλαμάτα 241 00

2721086923

http://www.vgkareliascollection.com/

in.gr