Ιταλοί Δήμαρχοι πηγαίνουν στο Κιλκίς για μια σπουδαία δουλειά

Έξι Δήμαρχοι από την περιοχή Biella της Βόρειας Ιταλίας ταξιδεύουν στο Κιλκίς ώστε από κοινού με τον ελληνικό Δήμο που πέτυχε την ένταξή του στο ευρωπαϊκό έργο ‘’YOUnion – Unity in Diversity’’, ως επικεφαλής εταίρος, να εργαστούν μαζί για μια αλληλέγγυα Ευρώπη

Χρήστος Ράπτης

Η αλληλεγγύη είναι το κλειδί με το οποίο ο Δήμος Κιλκίς ανοίγεται στην Ευρώπη και δημιουργεί δίαυλο επικοινωνίας με αυτοδιοικητικούς φορείς. Ο Δήμος Κιλκίς πέτυχε την ένταξή του στο ευρωπαϊκό έργο ‘’YOUnion – Unity in Diversity’’, ως επικεφαλής εταίρος και μαζί με έξι Δήμους από την περιοχή Biella της Βόρειας Ιταλίας ενεργοποιούν με Σύμφωνο Αδελφοποίησης τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘’Ευρώπη για τους Πολίτες’’ αναφορικά με την κοινωνική δέσμευση, το δημοκρατικό διάλογο και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών.

Ο Δήμος Κιλκίς και οι συμμετέχοντες Δήμοι Cerrione, Borriana, Verrone, Benna, Sandiglaimo και Massazza της Βόρειας Ιταλίας έχοντας την κοινή πεποίθηση ότι η αλληλεγγύη αποτελεί μια αξία που δημιουργεί συνοχή σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως η ξαφνική εμφάνιση της πανδημίας, η παγκόσμια κρίση στην υγεία, υπέβαλαν την πρόταση ένταξής τους το 2020 με την ελπίδα να τους δοθεί η δυνατότητα της προώθησης του σκοπούμενου. Στην υποβολή της πρότασης συμμετείχε το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης 2 ‘’Επιμορφωτική Κιλκίς’’ με μεγάλη εμπειρία σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ένα ευρύ δίκτυο συνεργατών στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του έργου ο Δήμος Κιλκίς θα φιλοξενήσει από την Παρασκευή 26 έως την Δευτέρα 29 Νοεμβρίου πολυπληθή αντιπροσωπεία από τους Δήμους της Βόρειας Ιταλίας, αποτελούμενης από έξι Δημάρχους, εκπροσώπους θεσμικών οργάνων, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, εθελοντές και δημοσιογράφους.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης θα γίνει η παρουσίαση του Δήμου Κιλκίς και των Ιταλικών Δήμων στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς καθώς και ομιλία για τους στόχους του ευρωπαϊκού προγράμματος ‘’Ευρώπη για τους Πολίτες’’ και του εγκεκριμένου έργου.

Κατά την παραμονή της στο Κιλκίς η πολυμελής αντιπροσωπεία θα συμμετέχει στις ‘’Ημέρες Αλληλεγγύης’’ επισκεπτόμενη σχολεία και κοινωνικές δομές όπου δίνεται έμφαση στην κοινωνική αλληλεγγύη και στον εθελοντισμό καθώς και χώρους ιστορικού ενδιαφέροντος.

Στο Συνεδριακό Κέντρο τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 9:30 θα πραγματοποιηθεί η τελετή του Συμφώνου Αδελφοποίησης και σύντομες ομιλίες των επτά Δημάρχων σχετικά με τους σκοπούς του έργου YOUnion in Diversity, την Αδελφοποίηση και την ιδιότητα του πολίτη της Ε.Ε.

Μέσα από την επαφή και επικοινωνία των αυτοδιοικητικών φορέων θα συνεξεταστεί η δυνατότητα ενεργοποίησης των μηχανισμών αλληλεγγύης που υπάρχουν στην Ε.Ε στους επτά Δήμους καθώς και πιθανοί κρίκοι ευρωπαϊκής αλληλεγγύης όπως ο εθελοντισμός, οι δωρεές, η υποστήριξη της κοινωνίας των πολιτών.

Στο εταιρικό σχήμα του έργου είναι δεδομένο ότι θα αναπτυχθεί ένα δίκτυο αμοιβαίας συνεργασίας, συναντίληψης και ανταλλαγών σε θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τους πολίτες των επτά Δήμων, υπηρετώντας τον κορυφαίο στόχο του προγράμματος που δεν είναι άλλος από την πολιτική και δημοκρατική συμμετοχή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ευρωπαϊκό έργο ‘’YOUnion – Unity in Diversity’’, ενταγμένο στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες» Δράση 2.1. ‘’Αδελφοποίηση Πόλεων’’ εγκρίθηκε προς χρηματοδότηση μεταξύ άλλων 271 ανταγωνιστικών προτάσεων.

in.gr