Το 1922, η «πορεία προς τη Ρώμη» των φασιστών είχε καταλήξει στην άνοδο στην εξουσία του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι
Η ιταλική αστυνομία προχώρησε σε κύμα συλλήψεων μαχητικών αντιεμβολιαστών που κατηγορούνται ότι χρησιμοποιούν ομάδες συζήτησης στο Ίντερνετ για να προτρέψουν σε βία εναντίον πολιτικών και γιατρών που υποστηρίζουν το υγειονομικό πάσο.
Οι έρευνες αυτές σε 16 πόλεις της χώρας είχαν στόχο 17 από τους πιο ριζοσπαστικούς συμμετέχοντες στην ομάδα συζήτησης «Basta Dittatura» («Φτάνει πια η δικτατορία») στο Telegram, την οποία ακολουθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και η οποία «χαρακτηρίζεται από μόνιμη υποκίνηση μίσους και προτροπή στη διάπραξη σοβαρών αδικημάτων», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία του Τορίνο.
Η ομάδα «Basta Dittatura» χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να οργανωθούν διαδηλώσεις κατά του υγειονομικού πάσου, το οποίο είναι υποχρεωτικό από τις 15 Οκτωβρίου σε όλους τους χώρους εργασίας στην Ιταλία. Το υγειονομικό πάσο πιστοποιεί ότι ο φέρων έχει εμβολιαστεί, ιαθεί αφού μολύνθηκε με Covid-19 ή διαθέτει πρόσφατο αρνητικό τεστ.
Καλούσαν σε προσφυγή στα όπλα
Οι ύποπτοι, που έγιναν στόχοι των αστυνομικών ερευνών, «είχαν συμμετάσχει σ’ αυτή την ομάδα συζήτησης, καλώντας συστηματικά σε προσφυγή στα όπλα και σε διάπραξη σοβαρών παράνομων ενεργειών εναντίον των πιο υψηλών θεσμικών λειτουργών, μεταξύ των οποίων ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι», καθώς και αστυνομικών, γιατρών, επιστημόνων, δημοσιογράφων και άλλων δημόσιων προσώπων που κατηγορούνται για «υποδούλωση» και «συνεργασία» με τη «δικτατορία», σύμφωνα με την αστυνομία του Τορίνο.
Στις συζητήσεις αυτές γίνονταν ρητές αναφορές σε «κρεμάλες», «εκτελεστικά αποσπάσματα», «πυροβολισμούς στα πόδια» ή σε «νέες πορείες προς τη Ρώμη» και σε «τρομοκρατία».
Το 1922, η «πορεία προς τη Ρώμη» των φασιστών είχε καταλήξει στην άνοδο στην εξουσία του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι.
Όσοι αντιτίθενται στο υγειονομικό πάσο το κατηγορούν ότι παραβιάζει τις ατομικές ελευθερίες, ενώ η κυβέρνηση βλέπει σ’ αυτό ένα μέσο για να μην επιστρέψει η χώρα στους αυστηρούς περιορισμούς (λοκντάουν και άλλους) που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν για να ανακοπεί η μετάδοση της Covid-19.
Πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επλήγη από την πανδημία το Φεβρουάριο 2020, η Ιταλία πλήρωσε βαρύ φόρο με πάνω από 132.000 νεκρούς. Σήμερα πάνω από το 84% των προσώπων ηλικίας άνω των 12 ετών είναι εμβολιασμένο στην Ιταλία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ