Κατέβασε ρολά η εστίαση – Κλειστά εστιατόρια, καφέ, μπαρ – Άδειασαν οι πλατείες

Στην Αθήνα αναμένεται στις 11.00 να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, απ’ όπου θα ξεκινήσει μία μίνι πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναμένεται να επιδοθεί και το σχετικό ψήφισμα.

Εικόνες από την περίοδο των lockdown έρχονται στο μυαλό όσων περπατούν στις πλατείες της περιοχής τους, καθώς σήμερα κατέβασε ρολά πλήθος επιχειρήσεων συμμετέχοντας στην απεργία.

Οι επιχειρηματίες της εστίασης θα κρατήσουν κλειστά τα καταστήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κοροναϊό.

Με βασικό αίτημα τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων για την κάλυψη των απωλειών που προκαλούν στην αγορά οι νέοι περιορισμοί στους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας, οι συνδικαλιστικές ενώσεις των επαγγελματιών της εστίασης προχωρούν σε κινητοποιήσεις σήμερα καλώντας σε γενική απεργία και κατά τόπους διαμαρτυρίες. 

Συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στις 11.00

Στην Αθήνα αναμένεται στις 11.00 να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, απ’ όπου θα ξεκινήσει μία μίνι πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναμένεται να επιδοθεί και το σχετικό ψήφισμα.

«Η εστίαση ψυχορραγεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για την 24ωρη απεργία η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), μέλη της οποίας θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στο γραφείο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Οι επιχειρηματίες της εστίασης ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα και καταγγέλλουν ότι ο κλάδος της έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στη διάρκεια της πανδημίας. 

Τι ζητούν

«Σεβόμενοι τη δημόσια υγεία, αναζητάμε βιώσιμα μέτρα στήριξης για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε εμείς και οι χιλιάδες εργαζόμενοί μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ, παραθέτοντας τα αιτήματα του κλάδου ενόψει της αυριανής απεργίας:

  • Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.
  • Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.
  • Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.
  • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
  • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
  • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
  • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
  • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
  • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
  • Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.
  • Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας, που δεν λαμβάνουν υπόψη τα υψηλής έντασης επιπλέον κοστολόγια του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, Σαββατοκύριακα) και τη μοναδικότητά του στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.
  • Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Γεωργιάδης: «Αχαριστία να ζητάει κι άλλα χρήματα η εστίαση»

«Αχαριστία» χαρακτήρισε, ούτε λίγο – ούτε πολύ, την έκκληση των επαγγελματιών της εστίασης για περισσότερους πόρους στήριξης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με φόντο τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον κοροναϊό.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, μιλώντας στο OPEN, ότι η εστίαση έλαβε τα περισσότερα χρήματα σε σχέση με τους άλλους κλάδους και επεσήμανε πως η στεναχώρια των επιχειρηματιών θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους ανεμβολίαστους, που «εξαιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία». 

«Το να ακούγεται ότι δεν στηρίζουμε την εστίαση, το να ακούγεται με τέτοια ένταση ότι η εστίαση ζητάει και νέα χρήματα, είναι πάρα πολύ άδικο. Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου, ενώπιον του κ. Πρωθυπουργού, εξέφρασαν το πολύ μεγάλο τους παράπονο ότι η εστίαση πήρε τεράστιους πόρους σε σχέση με άλλους κλάδους», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Και προσέθεσε πως «η αλήθεια είναι ότι η εστίαση πήρε υπερδιπλάσιους πόρους από οποιονδήποτε άλλο κλάδο στην Ελλάδα. Από ένα σημείο κι έπειτα, αρχίζει να ακούγεται σαν αχαριστία όλο αυτό το πράγμα. Γιατί οι πόροι που πήγαν στην εστίαση, τους στερήθηκε το λιανεμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι κλάδοι. Ο κ. Καββαθάς θα πρέπει να βάλει στο δημόσιο λόγο του και αυτή την παράμετρο», είπε ο υπουργός. 

«Αντιλαμβανόμαστε ότι στεναχωρήθηκαν για τα μέτρα. Αλλά η στεναχώρια τους δεν πρέπει να κατευθύνεται προς την κυβέρνηση, που αναγκαστικά τα θέσπισε λόγω της πανδημίας, αλλά στους ανεμβολίαστους συμπολίτες τους, που επιμένουν να υπάρχει πανδημία στην Ελλάδα με το να μην εμβολιάζονται», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. 

Το λογαριασμό στους ανεμβολίαστους, λοιπόν…

Ωστόσο, ο χώρος της εστίασης, που πλέον με τα νέα μέτρα θα αναγκαστεί να δουλεύει μόνο με εμβολιασμένους, αφού χειμωνιάζει και στους κλειστούς χώρους επιτρέπεται η είσοδος εμβολιασμένων και ατόμων που έχουν νοσήσει από κοροναϊό, «εδώ κι ένα χρόνο, σφαγιάζεται», όπως λένε χαρακτηριστικά οι καταστηματάρχες.

Στον αέρα ένα εκατ. εργαζόμενοι

«’Εχουμε 80.000 επιχειρήσεις εστίασης και οι μισές απειλούνται με λουκέτο», έλεγε στις αρχές του χρόνου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, στον οποίο αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

Αρκεί να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιανουάριο, έκλεισαν 10 καταστήματα εστίασης στο κάποτε πολυσύχναστο Γκάζι, ενώ το πρόβλημα – που παραμένει και εντάθηκε – δεν εστιάζεται μόνο στην Αθήνα και το κέντρο, αλλά και στα προάστια και την περιφέρεια.

«Στη Θεσσαλονίκη, μόνο στο κέντρο της πόλης έκλεισαν άλλα 40 καταστήματα εστίασης. Το πρόβλημα είναι μεγάλο σε Ρόδο, Χανιά, στα προάστια της Αθήνας, Κηφισιά, Ερυθραία και άλλες περιοχές», έλεγε τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Καββαθάς.

Την ίδια ώρα, «στον αέρα» και με πολλούς να αντιμετωπίζουν θέμα επιβίωσης βρίσκονται ακόμη οι εργαζόμενοι στην εστίαση.

«Οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι 330.000, με τον κλάδο να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εργοδότης μετά το Δημόσιο», αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως δεν είναι μόνον αυτοί, καθώς «είναι και μία σειρά κλάδων, από πρωτογενή μέχρι τριτογενή τομέα, που επηρεάζει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο εργαζόμενους». 

«Βάλαμε πλάτη στην πανδημία, αλλά…»

«Φτωχοποιήσατε έναν πολυπληθή κλάδο, ενοχοποιώντας τον για την διασπορά του ιού και για τα τρία κακά της μοίρας μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης.

«Παρ’ ότι εμείς, οι άνθρωποι της εστίασης, βάλαμε πλάτη στην υγειονομική κρίση, υπακούοντας στην συνταγματική επιταγή της προσφοράς όλων των πολιτών στα δημόσια βάρη (Σύντ. άρθρο 4, παρ. 5), κλείνοντας τα μαγαζιά μας για τεράστιο χρονικό διάστημα, διαπιστώνουμε ότι πετάτε την εκπλήρωση της υποχρέωσής μας για κοινωνική αλληλεγγύη στις καλένδες», υποστήριξε ο Κύκλος, προσθέτοντας:

«Πώς αλλιώς να μεταφράσουμε ότι ενώ αποδεχτήκαμε την οιονεί ανάκληση της άδειας λειτουργίας που μας επιβάλατε, εσείς μας ‘επιβραβεύσατε’ με το τέλος επιτηδεύματος για το 2020 και το 2021, χρεώνοντάς μας με 1.300 ευρώ;». 

Βράζει η εστίαση για τα νέα μέτρα – Μείωση έως 50% στους τζίρους

Έντονες παραμένουν οι αντιδράσεις στην εστίαση για τα νέα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά της διασποράς της πανδημίας του κοροναϊού, που αφορούν στους ανεμβολίαστους καθώς, όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, οι νέοι περιορισμοί έχουν επιφέρει μείωση στους τζίρους, ενώ ζητούν αντισταθμιστικά μέτρα από την κυβέρνηση για τις απώλειες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΣΕ, Γιώργο Καββαθά, οι τζίροι των επιχειρήσεων εστίασης ήταν μειωμένοι κατά 30% με 50% το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τα νέα μέτρα, συγκριτικά με το αμέσως προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

in.gr