Εκτός ελέγχου η πανδημία στη Γερμανία – Στέλνει ασθενείς στο εξωτερικό

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για δύο άτομα από το Φράιζινγκ (περιοχή Μονάχου) που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοτίου Τιρόλου

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκεται η Γερμανία καθώς η έξαρση της πανδημίας αναγκάζει την κυβέρνηση να προετοιμάζει το έδαφος για νέα σκληρά περιοριστικά μέτρα, προκειμένου να ανακόψει την ορμή του νέου κύματος κοροναϊού.

Ο δείκτης θετικότητας έχει πλέον ξεπεράσει σε εθνικό επίπεδο τα 340 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους το τελευταίο επταήμερο, ενώ στο ένα τέταρτο των νομών της χώρα ο δείκτης θετικότητας έχει ξεπεράσει τα 500.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η DW , οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Μονάχου,  διαθέτουν μόνο 3% ελεύθερα κρεβάτια ενώ η Βαυαρία έχει ξεκινήσει να μεταφέρει αρρώστους σε νοσοκομεία της Ιταλίας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, πρόκειται για δύο άτομα από το Φράιζινγκ (περιοχή Μονάχου) που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοτίου Τιρόλου. Κατά τον κ. Σπαν, ήδη το υπουργείο του διεξάγει και με άλλες χώρες σχετικές συνομιλίες. Όπως ακόμη επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία υποχρεώνεται να μεταφέρει ασθενείς σε χώρες του εξωτερικού. 

«Παράθυρο» για lockdown

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγη ώρα ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν έκανε λόγο για «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης» έκαι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέου γενικού lockdown, ενώ ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ περιέγραψε τη χώρα ως «ένα μεγάλο ξέσπασμα κοροναϊού», καθώς για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας ασθενείς πρέπει να μεταφερθούν από κρατίδιο σε κρατίδιο, λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης του συστήματος υγείας.

«Με απλά λόγια: βρισκόμαστε στην πιο δύσκολη κατάσταση της πανδημίας. Είμαστε στο «και δέκα»», επισήμανε ο κ. Σπαν και παραδέχθηκε ότι η πολιτεία θα έπρεπε να είχε επισημάνει νωρίτερα ότι με τόσο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το τέταρτο κύμα.

Εβδομάδα αποφάσεων

Απευθυνόμενος σε όσους αρνούνται ακόμη να εμβολιαστούν, ο υπουργός Υγείας δήλωσε σε δραματικό τόνο: «Δεν καταλαβαίνω, τι άλλο πρέπει δηλαδή να συμβεί; Δεν μπορούμε να τους σύρουμε όλους σε μια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και δεν σκέφτομαι έναν υποχρεωτικό εμβολιασμό, διότι μόνο με τον εμβολιασμό, με τον ενισχυτικό εμβολιασμό, δεν θα σπάσουμε πλέον αυτό το κύμα, κάτι που χρειαζόμαστε βραχυπρόθεσμα. Γι’ αυτό και είναι αναγκαίοι επιπλέον περιορισμοί επαφών, όπως ένα «lockdown για ανεμβολίαστους»».

Απαντώντας ωστόσο σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει ενδεχόμενο επιβολής και γενικού lockdown, όπως αυτό που θα εφαρμοστεί στην Αυστρία από την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Σπαν τόνισε: «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση, στην οποία δεν πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα (…) Αυτή θα είναι η εβδομάδα των αποφάσεων». Αναφέρθηκε δε στην δραματική κατάσταση που αντιμετωπίζουν πολλά νοσοκομεία στη χώρα, με χαρακτηριστικότερη την κατάσταση στη Βαυαρία, όπου μόλις το 3% των κλινών ΜΕΘ είναι ελεύθερες

Προσπάθειες για αύξηση στον ρυθμό του εμβολιασμού

Το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι προσπάθειες για την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να χρηματοδοτήσει για μισό χρόνο ακόμη τα κέντρα εμβολιασμού. Στην εκστρατεία εμβολιασμού έχουν δηλωθεί να συμμετέχουν και 45.000 ιατρεία. Τόσο ο Γενς Σπαν όσο και Λόταρ Βίλερ, επεσήμαναν, ότι μόνο με τους εμβολιασμούς δεν πρόκειται να καταπολεμηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα η πανδημία. Σημαντικό είναι να επιβληθούν περιοριστικά μέτρα – ακόμη και lockdown για ανεμβολίαστους. Εκτός αυτού, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να αναλάβει ευθύνη, για παράδειγμα να περιορίσει τις επαφές του.

Στον επικαιροποιημένο πίνακα του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με την αξιολόγηση του κινδύνου ανά χώρα σε σχέση με τον κορωνοϊό, η Ελλάδα κατατάσσεται από την Κυριακή ξανά στην κατηγορία «περιοχές υψηλού κινδύνου». Το ίδιο ισχύει και για το Βέλγιο, την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Με την αξιολόγηση συνεπάγεται η προειδοποίηση να αποφεύγονται «μη απαραίτητα, τουριστικά ταξίδια» σε αυτές τις χώρες.

in.gr