Ιταλία – Έντονο ενδιαφέρον για πλωτά αιολικά πάρκα

Οι φορείς και οι εταιρείες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον – Σε ποιες περιοχές προωθούνται τα έργα

Το Υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας έχει λάβει 64 Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος (EoI) για την ανάπτυξη πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων στα ανοικτά των ακτών της χώρας.

Το Υπουργείο προωθεί την ανάπτυξη νέας γενιάς πλωτών υπεράκτιων αιολικών πάρκων και ο πρώτος γύρος διμερών συναντήσεων με μεμονωμένες εταιρείες και ομάδες που υπέβαλαν τα EoI τους πλησιάζει στο τέλος.

Προβλέπεται ήδη ένας επιπλέον γύρος συναντήσεων για να ενισχυθούν οι πιθανές συνέργειες που προκύπτουν από την παροχή περισσότερων αιολικών πάρκων στις ίδιες θαλάσσιες περιοχές, σε συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων.

Κι όπως ανέφερε το υπουργείο, στόχος είναι μοιραστούν την κατάσταση των εργασιών με τις ενώσεις προστασίας του περιβάλλοντος και άλλους συμμετέχοντες σε θέματα.

Ειδικότερα, υποβλήθηκαν 55 EoI από εταιρείες και επιχειρηματικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Copenhagen Offshore Partners, DEME Offshore, Eni SpA, Falck Renewables, Fincantieri SpA, Fred. Olsen Renewables, Renexia, Ocean Winds, Principle Power, RWE Renewables, Saipem, Vestas και άλλα.

Επίσης, υποβλήθηκαν άλλες 3 EoI από ενώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων των WWF, Legambiente και reenpeace και επτά από άλλους φορείς όπως το Πολυτεχνείο του Τορίνο, το OWEMES – ένωση ερευνητών και το CIRSAM – International Consortium for Adriatic and Mediterranean Development and Research.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τουλάχιστον 20 από τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος πρότειναν λεπτομερή έργα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις περιλαμβάνουν πλωτά αιολικά πάρκα που βρίσκονται σε απόσταση 12 μιλίων από τις ακτές.

Συνολικά, εξετάστηκαν 40 πλωτά υπεράκτια αιολικά έργα. Περισσότερα από 20 έργα βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Σικελίας και της Σαρδηνίας, περισσότερα από δέκα κατά μήκος της ακτής της Αδριατικής, με τα υπόλοιπα να κατανέμονται μεταξύ του Ιονίου και της Τυρρηνικής Θάλασσας.

OT.gr Newsroom