Πετρέλαιο – Αποδέσμευση 50 εκατ. βαρελιών από τα στρατηγικά αποθέματα ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Την αναμενόμενη ανακοίνωση έκανε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος – Η απόφαση θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία και Νότια Κορέα – Αναμένεται η αντίδραση του OΠEK+

Οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τα Στρατηγικά Αποθέματα Πετρελαίου τους σε συνεννόηση με την Κίνα, την Ιαπωνία, την Ινδία και τη Νότια Κορέα, ανακοίνωσε πριν από λίγο Λυκός Οίκος.

Πρόκειται για μια χωρίς προηγούμενο συντονισμένη προσπάθεια από τρεις από τους μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο να ανακόψουν το ράλι ανόδου στις τιμές του πετρελαίου, μια κίνηση οποία αναμένεται ότι θα προκαλέσει την αντίδραση του ΟΠΕΚ+.

Διαβάστε επίσης: Πετρέλαιο – Η διαμάχη ΟΠΕΚ – Ουάσιγκτον ρίχνει τις τιμές

Στο άκουσμα της ανακοίνωσης οι αγορές αναδιπλώθηκαν με το αμερικανικό αργό να διαμορφώνεται αργά το μεσημέρι στα 76,38 δολάρια το βαρέλι με απώλεια 0,37 σεντς ή 0,5%, ενώ το Brent διαμορφώνόταν στα 79,57 δολάρια με απώλεια 0,12 δολάρια ή 0,15%.

Η απόφαση για συντονισμένη αποδέσμευση αργού μετά την απόρριψη από τον ΟΠΕΚ+ της έκκλησης για σημαντική αύξηση της παραγωγής σηματοδοτεί μια διπλωματική νίκη για τις ΗΠΑ και μια πρόκληση για τον έλεγχο που έχουν η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ στην αγορά πετρελαίου.

Οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι η αποδέσμευση εκατομμυρίων βαρελιών από τα αποθέματα των μεγαλύτερων πελατών τους είναι αδικαιολόγητη υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και ότι το καρτέλ μπορεί να χρειαστεί να επανεξετάσει τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά τη συνεδρίασή της επόμενης εβδομάδας.

Η διαμάχη αυτή απειλεί να προκαλέσει ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στη γεωπολιτική του πετρελαίου από τον πόλεμο τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας στις αρχές του 2020.

Διακυβεύεται η τιμή του πιο σημαντικού εμπορεύματος στον κόσμο καθώς πολιτικοί και κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν την ισχυρότερη πληθωριστική άνοδο σε περισσότερο από ένα δεκαετία.

Δείχνει επίσης την τεταμένη σχέση μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Ριάντ, που παραδοσιακά αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων εξαγγελιών της αμερικανικής κυβέρνησης όλο το προηγούμενο διάστημα, ότι εξετάζει τα εργαλεία που διαθέτει μπροστά στην εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του WTI να έχουν φτάσει σε υψηλό επταετίας, πάνω από τα 85 δολάρια.

Οι ανατιμήσεις μετακυλήθηκαν στη λιανική και προς το παρόν ήδη κινούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών.

Ο μέσος όρος στις ΗΠΑ για ένα γαλόνι βενζίνης διαμορφώθηκε στα 3,409 δολάρια χθες Δευτέρα, σύμφωνα με την ΑΑΑ, από 2,11 δολάρια πριν από ένα χρόνο.

OT.gr Newsroom