Καιρός – Κακοκαιρία τις επόμενες 5 ημέρες με μεγάλα ύψη βροχής και ενισχυμένους ανέμους – Δύσκολη ημέρα η Τρίτη

Νέο κύμα κακοκαιρίας επηρεάζει τη χώρα μας με μεγάλα ύψη βροχής και ισχυρούς νοτιάδες.

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται τις επόμενες ημέρες έως την Τρίτη καθώς διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά θα σαρώσουν την χώρα μας από τα δυτικά προς τα ανατολικά ως αποτέλεσμα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη και της κίνησης του αεροχειμάρρου σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Για σήμερα, Παρασκευή βροχές και τοπικές καταιγίδες σημειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα στα δυτικά και στα βορειοανατολικά αναμένεται να είναι τοπικά έντονα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Από τις απογευματινές ώρες και σταδιακά από τα δυτικά προς τα ανατολικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός απο τα βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα όπου οι τοπικές βροχές και καταιγίδες θα διατηρηθούν και κατα τις βραδινές ώρες. Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται οι βροχές απο το προγνωστικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως το βράδυ της Κυριακής.

Μεγάλα ύψη βροχής και ενισχυμένοι νοτιάδες

Για τα χαρακτηριστικά του νέου κύματος κακοκαιρίας μίλησε ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβαρδος.

Ο Κώστας Λαγουβάρδος σημειώνει πως ήδη το πρώτο κύμα κακοκαιρίας έχει έρθει στη χώρα μας, το οποίο επηρεάζει κυρίως την δυτική Ελλάδα αυτή τη στιγμή «με πολύ υψηλές βροχές, κυρίως σε περιοχές της Αχαΐας, που έχουν ξεπεράσει τα 80 χιλιοστά κατά τόπους και ήδη υπάρχουν προβλήματα». Ήδη τα πρώτα προβλήματα έχουν εμφανιστεί σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, αλλά και στη Ναυπάκτο όπου ύστερα από έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε κατολίσθηση.

Σημείωσε πως η νέα κακοκαιρία «θα δώσει βροχές και αργότερα σε αρκετές περιοχές της χώρας. Από το μεσημέρι και μετά, θα κοπάσουν τα φαινόμενα στην Δυτική Ελλάδα και θα συνεχιστούν οι βροχές στην Θεσσαλία, στην κεντρική-ανατολική Μακεδονία και στην Θράκη. Κατά τόπους μπορεί να έχουμε και μια ένταση των φαινομένων και στην Αττική, μέχρι να σταματήσουν, το βράδυ».

Συνεχίζει λέγοντας πως «από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου και την Κυριακή περιμένουμε ένα νέο κύμα κακοκαιρίας από τα δυτικά, το οποίο θα επηρεάσει σχετικά γρήγορα όλη τη χώρα.

Οι βροχές συνεχίζονται και την Τρίτη απ’ότι δείχνουν τα στοιχεία. Την Τρίτη θα έχουμε πολύ μεγάλα ύψη βροχής σε όλη την χώρα και θα δίνει βροχές σε περιοχές που ήδη έχει βρέξει αρκετά» τόνισε μιλώντας στο newsit.gr.

Η Αττική, όπως υπογραμμίζει, «δεν φαίνεται να έχει τόσο μεγάλα ύψη βροχής όσο άλλες περιοχές, θα έλεγα ότι εστιάζουμε περισσότερο στην Δυτική Ελλάδα, όπου ήδη έχουν ξεκινήσει τα προβλήματα». Τέλος, οι ενισχυμένοι νοτιάδες, σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό αυτής της κακοκαιρίας.

O καιρός σήμερα

Βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά που γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νότια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως στα ανατολικά και νότια. Άνεμοι από νότιες-νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις ως 8 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, σήμερα βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στα δυτικά που γρήγορα θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα στα δυτικά και στα βορειοανατολικά θα είναι κατά τόπους έντονα. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια ορεινά πάνω από τα 1500 μέτρα. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται πρόσκαιρη εξασθένηση των φαινομένων στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νότια. Τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα η ορατότητα να είναι τοπικά περιορισμένη στα κεντρικά και βόρεια.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 8-9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -3 έως 13, στην Ήπειρο από 1 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 0 έως 12, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 2 έως 18-19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 17-18 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 8 έως 23-24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη από νότιες-νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις ως 8 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανότητα καταιγίδας τις απογευματινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι αρχικά με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και από τις απογευματινές ώρες από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 3 μποφόρ . Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 17-18 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αρχικά νεφώσεις που γρήγορα θα πυκνώσουν και αναμένονται βροχές από τις μεσημβρινές ώρες. Από τις βραδινές ώρες αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες-νοτιοανατολικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις ως 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 5 έως 11-12 βαθμούς.

in.gr