Κωνσταντόπουλος – Γιατί εισηγηθήκαμε το εμβόλιο στις ηλικίες 5-11

Απαντήσεις στην ανησυχία των γονιών για το εμβόλιο στις ηλικίες 5-11 έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος

Απαντήσεις στις ανησυχίες των γονιών για το εμβόλιο στις ηλικίες 5-11 έδωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Όπως είπε, τα εμβόλια για ηλικίες 5 -11 ετών θα παραληφθούν από τις 20 Δεκεμβρίου.

Ήπιες αντιδράσεις

«Πλήρης ασφάλεια και ήπια συμπτωματολογία όπως ένα τοπικό πόνο για μία ημέρα», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής μιλώντας για εμβόλιο «πολύ ελαφρότερο από των ενηλίκων καθώς η δόση έχει ελαττωθεί σε 10 μικρογραμμάρια, ενώ συγκριτικά για τους ενήλικες η πρώτη δόση του σκευάσματος της Pfizer αντιστοιχεί σε 30 μικρογραμμάρια και σε 100 μικρογραμμάρια της Moderna.

«Αρχίζουν και νοσούν όπως βλέπουμε τα παιδιά, αφού δεν εμβολιάστηκαν οι ενήλικες πάνω των 60 ετών. Έτσι δεν θα αναγκαζόμασταν να συστήσουμε εμβόλιο για παιδιά 5-11 ετών αλλά θα λέγαμε να αυτοπεριοριστούν, να μείνουν και να νοσήσουν», τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

«Αν αργήσουμε θα είναι αργά»

«Αν πάμε Απρίλιο – Μάρτιο θα είναι αργά», πρόσθεσε ο καθηγητής μιλώντας στην ΕΡΤ, εξηγώντας ότι η παραλαβή των εμβολίων στις 20 Δεκεμβρίου, σημαίνει έναρξη εμβολιασμών 20 ημέρες μετά και άλλες 15 για την αποτελεσματικότητα, οπότε φθάνουμε μέσα Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει αντένδειξη για παράλληλη λήψη του εμβολίου κατά της γρίπης, πρόσθεσε ο καθηγητής.

«Οι ιώσεις μας είχαν ξεχάσει τα δύο τελευταία χρόνια», είπε στη συνέχεια, τονίζοντας ότι τα παιδιά είναι τώρα πιο ευαίσθητα, σα να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο».

Μάσκα και αερισμός στα σχολεία τα πιο σημαντικά μέτρα

Ωστόσο επέμεινε ότι η μάσκα παράλληλα με τον αερισμό των σχολείων είναι δύο μέτρα πολύ σημαντικά. Στο σημείο αυτό ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του για ένα «νησί όπου η μισή σχολική τάξη έχει παιδιά χωρίς μάσκα εξαιτίας των γονέων».

Σχετικά με τη μετάλλαξη «Όμικρον» ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος τόνισε ότι «μέχρι να αποδειχθεί η αυξημένη μεταδοτικότητα οφείλουμε να μην αφήνουμε έδαφος στον ιο να βρίσκει «απροστάτευτους, δηλαδή προέχει ο εμβολιασμός».

in.gr